Skip to main content

Åpner for arrangementer med inntil 50 personer

Elever som går ut fra ungdomsskolene skal feires med en markering, sier Bærums skolesjef. Her fra et tidligere arrangement på Hosletoppen skole.

Elever som går ut fra ungdomsskolene skal feires med en markering, sier Bærums skolesjef. Her fra et tidligere arrangement på Hosletoppen skole.

Foto: KARL BRAANAAS

De nye reglene regjeringen presenterte torsdag, åpner opp for at flere kulturarrangementer kan bli gjennomført. Og det blir høytidelig avslutning og vitnemålsutdeling for elever som er ferdig i grunnskolen.

Bærums skolesjef Siv Herikstad garanterer for at årets avslutninger og vitnemålsutdeling for 10. trinn skal bli en høytidelig og minnerik markering.

– Det er utarbeidet flere alternativ for gjennomføring av arrangementet avhengig av hvilke rammer vi får med hensyn til gruppestørrelse og smitteverntiltak. Mye tyder på at det er bevegelse innenfor begge disse faktorene. Vi vil derfor avvente endelig form for arrangementet til vi runder 1. juni og endelig handlingsrom er avklart, sier Herikstad.

Skolesjefen tror årets vitnemålsutdeling kan måtte ta i bruk benytte digitale flater i en mulig kombinasjon med et fremmøte på skolen. 

– Covid 19-situasjonen utfordrer, men skaper grobunn for nytenkning, sier hun.

Endrer råd om avstand

Mange har ventet i spenning på beskjed fra regjeringen som har lovet en ny status for arrangementer som samler færre enn 500 mennesker. På en pressekonferanse torsdag ettermiddag fortalte helseminister Bent Høie (H) at myndighetene nå «åpner litt opp» på tiltakene som er innført.

– Det er utarbeidet flere alternativ for gjennomføring av arrangementet avhengig av hvilke rammer vi får med hensyn til gruppestørrelse og smitteverntiltak, sier skolesjef Siv Herikstad i Bærum om avslutninger for 10. klassinger.

– Det er utarbeidet flere alternativ for gjennomføring av arrangementet avhengig av hvilke rammer vi får med hensyn til gruppestørrelse og smitteverntiltak, sier skolesjef Siv Herikstad i Bærum om avslutninger for 10. klassinger.

Foto: Trine Jødal

Statsråden sa at rådet om avstand til andre endres fra og med 30. april, fra at man skal holde to meters avstand til at man skal holde minst én meters avstand. Dette gjelder både utendørs og innendørs.

– Hvis vi fortsetter å ha kontroll på smittespredningen fremover, vil vi vurdere å tillate arrangementer for inntil 200 personer fra 15. juni, sa Høie.

Kontrollert gjenåpning

Kultur- og idrettslivet er nok de som har ventet mest i spenning på hva kulturminister Abid Q. Raja (V) kom med av nyheter når det gjaldt antall personer til stede samtidig på arrangementer.

– Fra 7. mai åpnes det for arrangementer på offentlig sted for inntil 50 personer dersom man kan overholde regelen om én meters avstand. Det må være også en ansvarlig arrangør som har oversikt over hvor mange personer som er til stede, sa Raja på pressekonferansen.

Arrangementer på offentlige steder uten arrangør er ikke tillatt i det hele tatt. Forbudet om arrangementer for mer enn 500 personer fortsetter å gjelde frem til 1. september.

– Vi må foreta en gjenåpning i kontrollerte former og gradvis. Og vi må alle fortsette å være flinke og følge reglene, sa Raja.

Kontrollert åpning

Museene i distriktet har ventet på en avklaring fra myndighetene. 

– Det er gledelig nytt for oss at vi endelig kan gå i gang med å presentere kulturopplevelser for et fysisk tilstedeværende publikum. Museene har lagt ned en enorm digital innsats de siste ukene, og det vil vi fortsette med, sier direktør Cecilie Øien i MiA (Museene i Akershus).

– Men museer skal også være møteplasser for mennesker. Vi har ingen problemer med å oppfylle kravene som nå er satt, om ansvarlig arrangør, antall personer og avstandsregler. Derfor vil vi nå gå i gang med å planlegge hvordan vi kan sikre en ansvarlig og gradvis åpning av museene, sier Øien.

Museumsdag på Asker Museum arrangeres hvert år i juni. Om den blir noe av i år er usikkert, men regjeringen åpner nå for at inntil 50 personer kan delta på samme arrangement.

Museumsdag på Asker Museum arrangeres hvert år i juni. Om den blir noe av i år er usikkert, men regjeringen åpner nå for at inntil 50 personer kan delta på samme arrangement.

Foto: KNUT BJERKE

Henie Onstad Kunstsenter, Asker Museum, Oslofjordmuseet, Grinimuseet og Lommedalsbanen er blant de institusjonene som har vært stengt siden koronapandemien rammet. 

Martin Schilde, som driver det kommende samlingsstedet Folkebadet i Sandvika, sier en oppmykning av reglene åpenbart er positivt for dem. 

– Vår foreløpige plan er at Folkebadet åpner i månedsskiftet juni/juli. Hvis vi åpner, ønsker vi selvsagt å overholde reglene. Men å holde én meter avstand er vanskelig, sier Schilde om det nye tilbudet som kommer i de tidligere lokalene til Musikkflekken.

Sommerleir avventer

Anniken Murstad (48) er tredje generasjon hos Tomm Murstad sjøleir og har tilbragt hver sommer på Høyerholmen. I dag er hun ansvarlig for sommerleiren, som hvert år samler over 600 barn, fordelt på ni uker.

– Foreløpig har vi diskutert hva vi kan gjøre hvis det blir satt en grense på 50 barn eller mindre og hvilke retningslinjer vi må forholde oss til. Hvis det ikke blir mulig for oss å gjennomføre sjøleiren i sommer, kommer vi knallsterkt tilbake neste år, sa hun i forkant av pressekonferansen.

Torsdag ettermiddag, etter pressekonferansen, sier hun følgende:

– Det er vanskelig å gi noen kommentar så tett opp til pressekonferansen. Nå må vi snakke sammen i ledelsen og finne ut om vi kan løse noe – og i så fall hva og hvordan.

Satser på Byfest

Prosjektleder for Sandvika Byfest, Cecilie Due, sier styringsgruppen jobber for at arrangementet helgen 27.–30. august blir noe av i en eller annen form.

– Vi har ikke lyst til å gi slipp på Byfesten, så vi skal prøve å gjennomføre noe, sier Due.

– Kanskje skal vi kalle det noe annet enn Byfest, men vi tror vi skal klare å lage noe som er hyggelig for Bærums befolkning. Det som er helt sikkert, er at vi skal pynte byen, så folk ser fargene og det vil være ekstra hyggelig å gå i Sandvika, sier Due.

Regjeringen varslet torsdag at det kan bli tillatt med arrangementer for inntil 200 personer fra 15. juni.

– Det vil gjøre det mulig å gjennomføre en del sceneprogram, men det må vi i så fall tenke grundig gjennom. Det er mange som ønsker å gjennomføre noe hvis det er mulig, men vi kan jo ikke trekke til oss store folkemengder, sier Due.

– Forbudet om arrangementer for mer enn 500 personer gjelder frem til 1. september. Kan det være aktuelt å utsette Byfesten én uke for å kunne lage noe for flere?

– Det var vi ikke tenkt på foreløpig, men jeg tar det med meg som en mulighet, sier Due.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.