Skip to main content

Åpner flere svenske regioner, Spania blir rødt

Nye retningslinjer for utenlandsreiser ble lagt frem fredag ettermiddag. 

Foto: KNUT BJERKE

Spania og Belgia har nå høyere koronasmitte enn Folkehelsinstituttets krav og frarådes som reisemål. Regjeringen åpner samtidig for reiser til flere regioner i Sverige. 

FHI krever at land har færre enn 20 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene, for at et land kan defineres som grønt og ha fritak fra karantenekravene.

Nye såkalte grønne regioner i Sverige er nå Kalmar, Värmland, Ørebro og Östergötland i tillegg til Skåne, Blekinge og Kronoberg som var grønne fra før.  

– Situasjonen i Sverige blir stadig bedre, sier overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet. 

Spansk smitteøkning

Spania blir rødt ettersom det har vært en smitteøkning i landet de siste dagene, særlig i de nordlige regionene Aragón og Catalonia.  Er du i Spania må du ikke kaste deg på et fly hjem, men reisende derfra vil nå måtte gå i ti dagers hjemmekarantene umiddelbart ved hjemkomst. 

Andre røde land er Portugal, Kroatia, Romania, Bulgaria og Sverige, bortsett fra syv regioner. 

– Områder som i dag er grønne, kan fort blir røde. Husk at vi er midt i en pandemi, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF). 

Hun opplyser også at Regjeringen åpner for karantenefritak for utenlandske aktører i allerede avtalte film- og serieproduksjoner av en viss størrelse.

Kraftig økning

 Ifølge en beregning som VG har gjort, ligger Belgia nå over grensen med 20,6 nye smittede per 100.000 innbyggere.

De siste to ukene har landet hatt en kraftig smitteøkning som har spredd seg til nær alle regionene i Belgia. Særlig storbyen Antwerpen er hardt rammet. Den belgiske regjeringen har vært nødt til å innføre nye tiltak, skriver vg.no. 

Tsjekkia og Portugal opp

Frankrike og Kroatia har en stigende smittetrend mens Tsjekkia og Portugal er blitt grønnere. Russland, Italia og Tyskland er blant dem som har flatet ut, i likhet med Norge. 

– I Norge har vi nå hatt en koronasituasjon i fire måneder og god kontroll, sa Bollestad under pressekonferansen.

Det er fortsatt lav smitte i Norge 52 tilfeller av smittede de siste to uker. 15 av disse var smittet i utlandet. Det er kun tre koronasmittede i Norge som ligger på sykehus. Den samlede overvåkningen viser lav smitte i befolkningen. Men det er ventet sporadisk økning og situasjonen overvåkes  nøye. 

Karantene betyr at du ikke kan gå på skole eller jobb, men du kan være sammen med de du bor sammen med. Har du på reisen hjem fra et rødt land gjennom grønt land, kan du trekke fra tiden i det grønne landet fra karantenen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.