Skip to main content

Anmeldt etter låvetreff

To personer fra Asker deltok på låvefest med konspirasjonsteoretikeren Hans K. Gaarder. To personer er døde etter treffet på låven.

To personer fra Asker deltok på låvefest med konspirasjonsteoretikeren Hans K. Gaarder. To personer er døde etter treffet på låven.

Foto: Jørn Haakenstad/Avisen Hadeland

To personer fra Asker er anmeldt for å ikke ha samarbeidet med smittesporerne. 

Gran kommune har totalt anmeldt seks personer for brudd på smittevernloven § 5–1 etter det mye omtalte låvetreffet i Gran i påsken, skriver ringblad.noTo personer fra Asker deltok på låvefesten, som var i regi av den avdøde konspirasjonsteoretikeren Hans K. Gaarder i Gran kommune. 

Kommuneoverlege Are Løken i Gran kommune har tidligere opplyst til Budstikka at festdeltagerne fra Asker har motarbeidet smittesporingen. De nektet blant annet å navngi andre deltagere på arrangementet. Begge er nå blant de anmeldte. 

– Personene har ikke samarbeidet fullt ut med smittesporingsteamene, og vært opphav til videre smitte som en følge av dette. Vi vil be politiet klarlegge om det har vært flere arrangement i samme tidsrom, og om det er flere deltagere som ikke har fulgt opp pliktene etter smittevernloven, heter det i anmeldelsen som Ringerikes Blad har fått delvis innsyn i. 

Plikt til å samarbeide

Hans K. Gaarder, mannen bak konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet og en kjent skikkelse i konspirasjonsmiljøet, ble funnet død uken etter låvefesten. I etterkant fikk han påvist koronasmitte ved hjelp av en hurtigtest.

Også en kvinne i 70-årene, som skal ha deltatt på låvefesten, ble funnet død i sin bolig. Hun fikk også påvist koronasmitte etter sin død.

En av de to deltagerne fra Asker testet positivt på covid-19 etter låvefesten. Den andre låvefest-deltageren fra Asker fikk kommunens smittesporing aldri tak i. 

I anmeldelsen påpekes det at det foreligger en plikt for personer som er smittet, eller kan mistenkes å ha vært i kontakt med en smittet, å samarbeide med smittesporingsteamene i kommunene.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.