Skip to main content

Anbefaler bruk av munnbind og økt bruk av hjemmekontor

Asker kommune påbyr ikke bruk av munnbind på kollektivtransport, men oppfordrer sterkt til at det tas i bruk.

Foto: Joakim S. Enger

Kriseledelsen i Asker oppfordrer innbyggerne til å bruke munnbind ved all bruk av kollektivtransport, men påbyr det ikke.

Her får du en fullstendig oversikt over koronasmitten i Asker og Bærum.

Det opplyser Asker kommune i en pressemelding onsdag ettermiddag. Kriseledelsen i Asker har besluttet følgende tiltak:

  • En sterk anbefaling om bruk av munnbind ved all bruk av kollektivtransport også innad i kommunene. Munnbindet skal brukes ved trengsel og når man ikke kan holde en meter avstand. Dette gjelder for alle personer over 12 år.
  • En sterk anbefaling om økt bruk av hjemmekontor for alle som kan – både offentlig og privat sektor.
  • En sterk anbefaling om ikke å arrangere eller delta på innendørs arrangementer, der det er flere enn 50 deltagere og det ikke er faste sitteplasser. 

Anbefalingene gjelder fra 30. september og 14 dager fremover, står det i pressemeldingen. De nye anbefalingene kommer etter et møte med helse- og omsorgsminister Bent Høie mandag, hvor også Bærum og en lang rekke kommuner rundt Oslo deltok. 

Munnbind i hjemmesykepleien

Kriseledelsen oppfordrer også alle skjenkesteder til å ha et system for registrering av gjester. Dette skal gjøre smittesporingen mer effektiv dersom en gjest får påvist korona etter besøket. Opplysningene skal slettes etter 14 dager.

Videre innfører kommunen bruk av munnbind i hjemmesykepleien der det ikke er mulig å holde en meters avstand.

I pressemeldingen sier ordfører Lene Conradi at dersom anbefalingene ikke følges, eller smittespredningen øker ytterligere, kan det bli aktuelt å innføre strengere tiltak.

Tiltak tross lav smitte

Asker-ordføreren understreker i pressemeldingen at Asker har et lavt smittetrykk. Siden 1. august skal kun to registrerte smittetilfeller ha blitt sporet til Oslo. 

Mandag opplyste kommuneoverlege Meera Grepp at det for øyeblikket kun var 20 personer med påvist aktiv sykdom i Asker

Conradi mener tiltakene som ble besluttet mandag kan begrense faren for mulige smitteutbrudd i Asker, samt bidra til å stoppe utbruddet i Oslo. 

Kommunestyret i Bærum er innkalt til ekstraordinært møte klokken 18.00 torsdag for å diskutere koronatiltak, opplyser kommunen på sine nettsider.

Påbud håndheves ikke

Mandag vedtok Byrådet i Oslo påbud om bruk av munnbind på kollektivtransporten, i situasjoner hvor man ikke kan holde én meters avstand til sine medpassasjerer. I Oslos nye smittevernforskrift, som ble lagt frem tirsdag, står det at påbudet ikke vil håndheves. 

«Det vil ikke blir etablert et særskilt håndhevingsregime for kontroll av overholdelse av regelverket. Kommunen har heller ikke hjemmel til å sanksjonere manglende bruk av munnbind,» heter det i forskriften.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.