Skip to main content

Alle over 18 år skal få tilbud om tredje dose før påske

Jonas Gahr Støre innførte nye tiltak mot koronaviruset tirsdag.

Jonas Gahr Støre innførte nye tiltak mot koronaviruset tirsdag. 

Foto: KNUT BJERKE

Statsminister Jonas Gahr Støre ber kommunene få opp vaksinetempoet. Det betyr at alle innbyggere i Asker og Bærum over 18 år skal få tilbud om en tredje dose. 

Tirsdag la statsminister Jonas Gahr Støre frem nye nasjonale tiltak for å begrense smitteøkningen i landet. 

– Mitt hovedbudskap i dag er at pandemien ikke er over, den har kommet inn i en ny fase, fortalte statsministeren under en redegjørelse på stortinget tirsdag. 

Blant de nye anbefalingene er innføringen av munnbind på nasjonalt nivå i kollektivtransport, taxi, butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand. Det ble også innstramminger på karanteneregler og regler for smittede (Se faktaboks.)

Han la til at vaksineringen er det viktigste tiltaket nå. Samtidig la han frem at alle over 18 år skal få tilbud om en tredje vaksinedose før påske, og krever at kommunene må klare å sette 400.000 vaksinedoser de kommende ukene. 

– Vaksinedekningen i Norge er god, det er likevel 350.000 personer over 16 år i Norge som ikke er vaksinert, påpeker Støre.

Krever tilbud uten bestilling

Samtidig krever Støre at kommuner tilbyr vaksinasjon som ikke krever timebestilling. Asker kommune er blant kommunene som krever timebestilling. 

– Det er fint at statlig nivå nå tar tak i situasjonen vi er i. Den har endret seg fra tidligere i høst og krever nå regional samordning i samråd med Statsforvalter, Helsedirektoratet og FHI, sier kommuneoverlege i Asker, Meera Grepp.

– Vi vurderer tiltakene fortløpende i dialog med våre nabokommuner, sier hun. 

Mandag var hun ute og kritiserte Folkehelseinstituttet for manglende forutsigbarhet, da de bestemte at de over 45 år kunne få oppfriskningsdose kort tid før en del vaksiner doser måtte kastes. 

– Det er krevende for oss når det blir uforutsigbart, men vi må føye oss etter det staten krever. Vi skal jobbe på spreng fremover for å nå vaksinekravene til regjeringen, deriblant å få på plass et drop in-tilbud i kommunen. Det viktigste nå, i tillegg til at syke holder seg hjemme, er å få vaksinert de som skal ha 3. dose, sier Grepp. 

Vil avvente

Bærum kommune tilbyr også kun timebasert vaksinering for øyeblikket, men har tidligere hatt drop-in tilbud. 

Kommunalsjef i helse og sosial i Bærum, Grete Syrdal, mener kravene er hensiktsmessig med tanke på dagens smittesituasjon.

– Vi har god oppslutning på timebestillingene nå og vil se dette noe mer an før vi supplerer den ordningen og åpner for drop-in, forteller kommunalsjefen. Vi tilbyr i dag timer både på dagtid og kveldstid.

– Men regjeringen krever at kommunene gir drop-in tilbud til innbyggerne?

– Det er et godt tiltak hos flere kommuner som sliter med oppslutningen, vi vil ta stilling til drop-in når vi ser en dalende oppslutning rundt timene og får vurdert nærmere hvordan dette kan gjennomføres på en god måte. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.