Skip to main content

95 år gamle Knut ble frisk fra korona

Nå er Knut Steffensen hjemme i leiligheten på Bekkestua i isolat. – Du kan tenke deg jeg gleder meg til å komme ut, sier han. 

Foto: TRINE JØDAL

Knut Steffensen er den eldste personen som har blitt frisk fra korona på Bærum sykehus. 

– Selv om jeg er 95 og et halvt år, så har jeg alltid hatt god helsetilstand. Det var nok en av grunnene til at jeg ikke merket sykdommen så mye. Jeg hadde nok ikke skjønt det var korona, om jeg ikke hadde fått en spesiell undersøkelse, forteller Steffensen. 

Etter to uker i isolat på Bærum sykehus og en uke på Dønski sykehjem, sitter han nå isolert i leiligheten på Bekkestua.

13 smittet på chartertur

10. mars, to dager før statsminister Erna Solberg stengte grensene til landet, dro Steffensen på chartertur til Spania. Det var med Solgården ferie- og helsesenter. VG har tidligere skrevet at pårørende kontaktet både Solgården og Folkehelseinstituttet, med spørsmål om reisen var forsvarlig. 

I ettertid har ni personer fra Bærum og fire fra Asker, som var med på turen, fått påvist koronasmitte.

Kommunikasjonssjef Lisa Bang i Bærum kommune sier det kan være flere smittede enn de har oversikt over. Kommunikasjonssjef Jon Bakkerud i Asker kommune, understreker at smitten kan komme fra andre steder enn charterturen. Budstikka har ikke oversikt over hvordan det har gått med de andre på turen. 

– Tenker du at dere ikke burde reist? 

– Jeg er ikke enig i kritikken av at vi ikke skulle reist. Hvem kunne forutsi alt som skulle komme? Rent menneskelig synes jeg det er helt naturlig at vår oppfatning av problemet, var at man kunne reise. Så kan man være etterpåklok, sier Steffensen.

– Knut Steffensen er av de sprekeste i sin alder. Han trener fast på Elixia, har god gangfunksjon og kondis, sier overlege Marius Myrstad.

Foto: KARL BRAANAAS

Ikke bare de eldre

Fordi Steffensen var i god form mener Marius Myrstad, overlege på medisinsk avdeling ved Bærum sykehus, at 95-åringen var godt rustet til å tåle sykdommen: 

– Steffensen er sprekere enn de fleste på sin alder. Det illustrerer at det ikke er alder alene som er avgjørende, sier Myrstad, som også er spesialist i indremedisin og geriatri.

Overlegen er opptatt av at det skal være en individuell vurdering av hvem som bør legges inn, ikke alder. 

– Å være sengeliggende for lenge er ikke bra. Når det gjelder de eldre er det særlig tap av muskelmasse og muskelstyrke som er kritisk, for det tar lang tid å trene opp igjen etterpå. Når man blir sengeliggende lenge som følge av sykdom, har man økt risiko for blodpropp og andre infeksjoner i luftveien.

Lav feber 

Steffensen fikk så vidt spasere litt ved siden av sengen på Dønski, men utover dette har det vært lite bevegelse. Til nå har han vært hjemme på Bekkestua i to dager. 

– Bena er nokså svake enda, men jeg går mye her i leiligheten. I sommer fikk jeg en hofteoperasjon, og jeg har derfor trent ekstra mye det siste året. Det gjorde meg godt forberedt, sier han. 

Bekkestua-mannen var innlagt på infeksjonsposten på Bærum sykehus. Der lå han med plastmaske, og han fikk tilførsel av oksygen.

– Febertemperaturen var ganske normal hele tiden, sier han. 

Steffensen vil fremheve hvor god hjelp av fikk av fastlegen sin og helsepersonellet. 

– Både på Bærum sykehus og Dønski var det opprettet et provisorisk område for denne sykdommen. Personalet var preget av at de ikke er vant til dette, men det fungerte bra. 

41 utskrevet

I skrivende stund er 41 personer skrevet ut av Bærum sykehus. Overlege Marius Myrstad sier at omtrent en femtedel av disse ble utskrevet videre til sykehjem. Han har ikke oversikt over hvordan det har gått med disse pasientene i ettertid.

– At tallet på dem som drar videre til sykehjem er såpass lavt, har å gjøre med at vi under første del av utbruddet hadde få eldre pasienter innlagt.

Myrstad har også ledet covid-19-studien på Bærum sykehus, hvor få eldre så langt er rammet. Dette tror han vil snu. 

– Vi kommer til å måtte ta innover oss at mange av de eldste i samfunnet kommer til å bli påvirket. Enten i form av alvorlig sykdom eller død.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.