Skip to main content

Vin- og spritimportør konkurs – skylder 11 millioner i avgifter

Selskapet har adresse på Oksenøya i Bærum.
Selskapet har adresse på Oksenøya i Bærum.
Foto: GOOGLE

Bonum Beverages på Fornebu er konkurs etter store krav fra skatteetaten. – Pandemien ødela, sier daglig leder.

Selskapet driver med import av vin, brennevin og øl til Vinmonopolet og Horeca. Mandag ble de slått konkurs, etter at avgjørelsen er blitt utsatt to ganger tidligere i år. 

Kravet fra skatteetaten er på nesten 11 millioner kroner i form av merverdiavgift og særavgifter. Selskapet hadde i 2020 en omsetning på rundt 12 millioner kroner, og et underskudd på litt over 1 million kroner.

– Pandemien ødela for oss. Vi leverer hovedsakelig til utelivet, og det har jo vært stengt ned, påpeker daglig leder og hovedeier Pål-Helge Kraknes fra Jar.

De har utsatt betalingen av offentlige avgifter i denne perioden, og med renter har beløpet blitt stort. 

– Vi har fått en liten støtte fra Bærum kommune under pandemien, men ikke statlig støtte. Årsaken er at vi byttet regnskapsfører i 2019 og måtte rydde opp en del etter den forrige. Men altså: Det var pandemien som ødela for oss, sier han.

– Hva skjer videre nå?

– Nå er jeg i forhandlinger med boet om å få kjøpe det tilbake, opplyser Jar-mannen.

Han ønsker å starte opp igjen virksomheten på nytt

Bostyrer Johan Mølbach-Thellefsen.

Bostyrer Johan Mølbach-Thellefsen.

Foto: EVA GROVEN

Utsatt alkoholavgift

Bostyrer Johan Mølbach-Thellefsen forteller at over 6 millioner kroner av kravet på 11 millioner kroner stammer fra særavgifter selskapet har sluppet å betale - altså alkoholavgifter.

– Nedbetalingsfristen for utsatt moms ble satt til 12 måneder da fritaket ble opphevet i fjor sommer.  Etter å ha sluppet det i 2 år, så skal det selvsagt mye til å klare det på 12 måneder, sier bostyrer.

Daglig leder har også opplyst at han søkte om å få en frist på fire år, men fikk avslag.

 – Denne bransjen har i tillegg særavgifter på alkohol som de har sluppet å betale. Alt dette er det jo sjanseløst å nedbetale på 12 måneder, mener han.

–De har solgt varer med avgift, uten å måtte betale inn avgiftene. Dermed har likviditeten vært bra under pandemien og selskapet skal derfor heller ikke ha annen gjeld, forklarer Mølbach-Thellefsen.

Mindre polsalg

Han viser til at Fornebu-selskapet hadde ryddet opp og hatt et betydelig tap allerede i 2019.

–Daglig leder viser til at vinimportørene i snitt har 20 prosent av salget til hotell- og restaurantbransjen og 80 prosent til polet. Disse selskapene hadde det ganske fint, fordi de permitterte ansatte og så økte polomsetningen. Mens Bonum Beverages hadde 35 prosent til polet og 65 til hotell- og restaurantbransjen, opplyser Mølbach-Thellefsen.

–  Hvis det stemmer, så har nok de vært mye mer rammet enn andre alkoholimportører. Alkoholsalget var jo rekordhøyt, sier bostyrer.

Bonum Beverages ble etablert i 2015.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.