Skip to main content

Økokrim etterforsker anmeldelse: – Ca. 100 millioner kroner skal være unndratt fra beskatning

De siste konkursene blant bedriftseierens selskaper hadde adresse på denne eiendommen i Industriveien i Sandvika. Bostyrer fant ingen spor etter virksomheten da han var på stedet etter konkursene i mars.

De siste konkursene blant bedriftseierens selskaper hadde adresse på denne eiendommen i Industriveien i Sandvika. Bostyrer fant ingen spor etter virksomheten da han var på stedet etter konkursene i mars.

FOTO: KNUT BJERKE

Fire av Sandvika-mannens selskaper gikk konkurs på kort tid. Nå etterforsker Økokrim mulige skatteunndragelser på hele 100 millioner kroner. 

– Økokrim kan bekrefte at enheten har iverksatt etterforsking mot en tidligere regnskapsfører og revisor for mistanke om eget skattesvik og medvirkning til skattesvik for ca. 80 andre skattytere. I henhold til anmeldelsen skal ca. 100 millioner kroner være unndratt fra beskatning, bekrefter statsadvokat Elisabeth Frankrig hos Økokrim overfor Budstikka. 

Bedriftseieren har hatt roller i 12 selskaper som har gått over ende. 

Tre på én dag

Tre selskaper, med  samme mann som eier, ble slått konkurs på samme dag i mars i år. Alle hadde adresse i Sandvika. Kravene mot selskapene er nå kommet opp i 8,7 millioner kroner, hvor skatteetaten står bak mesteparten av kravene. Eieren har ikke møtt opp i tingretten i forbindelse med behandlingen av disse konkursene.

Budstikka har ikke lykkes med å komme i kontakt med mannen mandag.

8. april gikk også selskapet bak et massasjestudio i Sandvika konkurs. Også dette selskapet var eid av Sandvika-mannen. De skal ha drevet virksomheten i et lokale i Industriveien i Sandvika. Kravet mot dette selskapet fra skatteetaten er på en halv million kroner, viser den foreløpige innberetningen til første skiftesamling mandag denne uken.

«(...) det er avdekket flere forhold som kan være brudd på bokførings-, regnskaps- og oppgaveplikter, samt andre forhold. Disse og andre omstendigheter gir grunn til å foreta nærmere undersøkelser om mulige straffbare forhold. Bostyrer har mottatt opplysninger fra Skatteetatens avdeling for skattekriminalitet at det pågår etterforskning av mulige straffbare forhold relatert til (...) og selskaper han er involvert i», skriver bostyrer Sven Krohn i Advokatfirmaet Frøysaa & Bjørkgård i den foreløpige innberetningen til det ene selskapet som gikk konkurs i mars.

Bostyreren venter at det kan komme flere krav mot selskapene.

– Isolert sett er disse tre konkursboene «vanlig» interessante, påpeker bostyrer Krohn.

Han peker på at skatteetaten har opplyst at det pågår en etterforskning hos Økokrim, som nå altså er blitt bekreftet av Økokrim selv.

Sven Krohn i Advokatfirmaet Frøysaa & Bjørkgård på Lysaker.

Sven Krohn i Advokatfirmaet Frøysaa & Bjørkgård på Lysaker.

Foto: KARL BRAANAAS

Ulik aktivitet

De tre selskapene som ble rammet av konkurs i mars, skal ha drevet med ulike virksomheter.

«Etter det bostyrer har fått opplyst har (...)  i realiteten drevet med regnskapsføring og økonomisk rådgivning», skriver bostyrer.

Selskapet skal imidlertid ha mistet autorisasjonen for å drive med revisjon og regnskapsføring, og bostyrer fastslår at de derfor ikke har hatt tillatelse til å drive slik virksomhet. 

Et annet selskap er registrert med virksomhet innen kjøp og salg av sportsernæringsprodukter og helseprodukter. Hos det tredje selskapet er aktiviteten mer uklar.

«I skatteetatens kontrollrapport av 05.03.2021, (...) er opplyst at (...) driver med engroshandel av avfall og skrap, mens faktura fra selskapet som underlag for registrering i avgiftsmanntallet gjelder bygging av hus», skriver bostyrer.

Sandvika-mannen var på konkurstidspunktet i mars også involvert i tre andre selskaper som fortsatt er i drift.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.