Kritiserer plan for offentlig strandeiendom

SKJULT STRAND: Det er dette friluftsområdet, her sett fra Hvalstrand bad, som Konglungen vel nå ønsker å bygge sandvolleyballbane og Tuftepark på.

SKJULT STRAND: Det er dette friluftsområdet, her sett fra Hvalstrand bad, som Konglungen vel nå ønsker å bygge sandvolleyballbane og Tuftepark på. Foto:

Ni år etter at Asker kommune kjøpte friluftsområdet Merraneset tar planene form. Området skal ikke tilrettelegges for dem som kommer langveisfra.

DEL

I 2008 kjøpte Asker kommune friområdet Merraneset på Konglungen. Med stor gressplen og lang strandlinje var de 35 målene en glede å overta for kommunen.

– Vi er en friluftskommune og med Merraneset har Asker kommune sikret befolkningen hele 20 km med strandlinje i offentlig eie, i tillegg er ytterligere 7 kilometer som ved avtaler med vel, foreninger og andre gjort tilgjengelig for alle i kommunen, sa ordfører Lene Conradi til Budstikka under åpningsmarkeringen i 2010.

LES OGSÅ: "Gratis" strandparadis til folket

Lite brukt

Lite er skjedd siden åpningen for syv år siden. Tommy Lunde, driftsleder i Natur og idrett i Asker kommune, har observert at strandområdet er lite brukt.

– Enten må man gå eller sykle for å komme seg dit, så bruken stopper seg noe selv. Etter 30 år i avdelingen har jeg inntrykk av at det kun er de lokale selv som bruker området.

Uryddig prosess

I 2015 søkte Konglungen vel om å få bygge sandvolleyballbane og Tuftepark for utendørs trening på Merraneset.

Søknaden ligger nå til behandling hos Plan- og bygningstjenesten i kommunen. Vellet har søkt om spillemidler til kommunen for å få finansiert prosjektet. Det er søkt om 300.000 til hver av de to aktivitetstiltakene.

Saken har tatt tid, da det har vært uenigheter innenfor vellet om hvor banen og treningsparken skal plasseres på området.

Budstikka er kjent med at det er ulike oppfatninger om prosjektet innad i Konglungen vel.

I et innspill fra vellet til Asker kommune står det: «Vi ønsker oss et bilfritt område slik at folk må gå eller sykle for å komme til nærmiljøparken. (...) Det er viktig med god skilting på området, samt tiltak som gjør det «vanskelig» å parkere rett i nærheten av parken.»

Vellet skriver at beboere som kommer langveis fra kan benytte parkeringsplassen ved Spirabukta en drøy kilometer unna. I boligveien ovenfor Merraneset er det satt opp privat lagde skilt med «parkering forbudt».

Utilgjengelig

Terje Wilhelmsson Herttua i Norges Handikapforbund mener det området gjøres utilgjengelig for deler av allmennheten. 

– Det blir vanskelig for handikappede og de med barnevogn. Det er viktig at alle skal ha mulighet til å bruke de mulighetene som finnes, og i hvert fall på offentlige steder. Grusveien som går det siste stykket ned mot stranden burde i så fall asfalteres, sier Herttua.

Leder av Konglungen vel, Martha Takvam, vil ikke la seg intervjue i saken, men har følgende kommentar:

«Inntil Asker kommune og Fylkesmannen i Oslo og Akershus har gitt sine endelige uttalelser og godkjenninger, ønsker ikke vellet å uttale seg offentlig om saken, da det fremdeles kan komme vesentlige endringer av anlegget.»

Artikkeltags