Skip to main content

Kommunen sier ja til å arve strandeiendom – slik vil de bruke den

Eiendommen Konglungen 19 omfatter fra høyre det lille røde Strandsitterhuset og det store hvite våningshuset med badehuset i forgrunnen.

Eiendommen Konglungen 19 omfatter fra høyre det lille røde Strandsitterhuset og det store hvite våningshuset med badehuset i forgrunnen.

FOTO: MUSEENE I AKERSHUS

Politikerne var både «utrolig takknemlige» og «ydmyke» for at Ola Holst hadde testamentert strandeiendommen til Asker kommune.

Ola Holst, som døde i fjor høst, var både lokalhistoriker og tidligere medlem av kommunestyret for Askers Grønne Venner. Hans eiendom på Konglungen var da også et stykke historie, for der står Strandsitterhuset som Holst laget et lite museum av.

I sitt testamente gir han denne eiendommen på 2,7 mål med Strandsitterhuset, et stort våningshus, pluss badehus til kommunen.

Betingelsen er at eiendommen skal være tilgjengelig for allmennheten og brukes til museumsformål.

Vil ta vare på Holsts minne

Nå må de folkevalgte bestemme seg for om de tar imot gaven eller ikke. Første runde gikk i utvalg for medborgerskap på torsdag.

– Det er koselig og veldig hyggelig at vi får lov til å arve et så fint hus med en så stor tomt, som kanskje kan gjøre Konglungen litt mer tilgjengelig for allmennheten – og at Ola Holst sitt minne vil bli ivaretatt av Asker kommune og museene i Akershus, sier Julie L. Green Holten (H).

– Dette er en av perlene

Bestyrer av Asker museum, Fredrikke Hegnar von Ubisch, orienterte utvalget om hvilke planer museet har for eiendommen.

– Målet og ønsket til Ola Holst var at eiendommen skulle være bebodd, og vi har planer om å innrede en leilighet i andre etasje, sier hun.

Beboeren i andre etasje i våningshuset skal forplikte seg til å bruke 16 timer i måneden på å ta vare på eiendommen. Det er vaktmestertjenester og åpning og stengning av Strandsitterhuset. Ubisch håper Strandsitterhuset kan være åpent hver dag fra begynnelsen av mai og ut september. Ifølge henne har man en lignende ordning på Asker museum på Hvalstad, som fungerer veldig bra.

Ola Holst i Strandsitterhuset, som har en historie han var opptatt av å ta vare på. Både ved å lage et museum i huset og holde foredrag.

Ola Holst i Strandsitterhuset, som har en historie han var opptatt av å ta vare på. Både ved å lage et museum i huset og holde foredrag.

FOTO: EVA GROVEN

– Dette er jo en av perlene på kyststien langs Askerlandet, sier hun. 

– Ønsket er at første etasjen i hovedhuset åpnes for publikum og forslaget er å lage en tesalong. Vi vil bevarer det nydelige hageanlegget med blomsterenga,  sier Ubisch.

Det er også en forutsetning i testamentet at strandlinjen uten brygge blir bevart.

– Vi føler at vi er utrolig heldige som har fått denne muligheten, sier hun.

– Et veldig godt prosjekt

–Når jeg hører entusiasmen til bestyreren ved Asker museum , synes jeg dette høres ut som et veldig godt prosjekt. Så det her er positivt, sier Bernt Leon Hellesø (SV).

Liv Knatten (MDG) var ydmyk over at Ola Holst hadde testamentert eiendommen, som han så idealistisk hadde tatt vare på og drevet, til kommunen. 

Lokale krefter er også interessert i at eiendommen forvaltes slik Holst ønsket. Utvalgsleder Kari Sofie Bjørnsen (H) leste opp en e-post fra beboere på Konglungen. De fastslo at de gjerne ville bidra med dugnad i hagen på eiendommen.

– Da har vi et forslag til vedtak som jeg opplever at alle er enig om. Vi sier ja til å overta denne arven, sier Bjørnsen.

Slik ble det – et enstemmig utvalg gikk inn for å ta over eiendommen og bevilge tre millioner kroner til oppgradering av den.

Formannskapet behandler saken 1. mars.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.