– Hva er problemet med Bærum i dag? Hvilket problem er det som skal løses? tordnet Sp-eren fra Buskerud under et åpent møte om kommunesammenslåing på Stabekk onsdag kveld.

Etter Lundteigens mening er ikke kommunesammenslåing svaret på noen av Bærums utfordringer.

– I Norge har vi fått en sånn sjukdom som sier at vi skal endre strukturer. Struktur-justeringer er blitt tidens mantra. Organisasjon, kultur og ledelse. Det er der svaret ligger. Men det er få som får statuer for det, sier han.

LES OGSÅ: Flertallet ønsker seg Asker

Bare motstand

Rundt 40 stilte da aksjonsgruppen "Vi krever folkeavstemning om Bærums skjebne" inviterte til møte i Jeppekjelleren onsdag kveld.

Møtet var annonsert som "en fordomsfri samtale" om kommunesammenslåing. Fra politikerpanelet var det imidlertid ikke en eneste tilhenger å se.

– Jeg har ennå ikke hørt ett godt argument for sammenslåing. Så hva er det Høyre vil? De har et mangeårig ønske om å avvikle fylkeskommunene. Større enheter gir større muligheter til å privatisere tjenestetilbudet i kommunene, sier Harald Sævareid i Bærum SV.

LES OGSÅ:

Spår svekkede bånd

Stein Stugu i Bærum Rødt gikk enda lenger, og mente at kommunereformen egentlig er en nyliberalistisk reform for å oppløse identitet.

– Store kommuner gir større avstand mellom folkevalgte og innbyggere. Jo større avstand, desto lettere kan politikerne ta avgjørelser som folk er imot, mener Stugu.

LES OGSÅ: Atter nei til folkeavstemning

930 for avstemning

Aksjonsgruppens Jan Christian Mollestad opplyste at det så langt er 930 personer som har undertegnet kampanjen for folkeavstemning om kommunesammenslåing i Bærum.

Ida Ohme Pedersen fra Bærum Frp innledet med å fortelle at partiet er klart mot sammenslåing, før hun forklarte hvorfor Bærum Frp stemte imot folkeavstemning i vinter.

– Da hadde vi ikke noe reelt å spørre om. Det ville vært misbruk av ressurser. Men hvis avtalen mellom Røyken, Hurum og Asker bryter sammen, mener Frp at vi må ha en ny innbygerundersøkelse. Så folkeavstemning, forsikrer Pedersen.