– Det er et behov i befolkningen om å kjenne til risikoen med rabies, forteller kommune- og smittevernoverlege i Bærum Bjørg T. Dysthe.

Hun forteller at de pleier å få inn en del henvendelser fra folk som har pådratt seg skader som kan gi risiko for sykdommen, men pågangen har økt den siste tiden – spesielt fra folk som har blitt bitt eller klort en lengre tid tilbake.

Ikke alle er klare over risikoen

Overlegen forklarer at ikke alle er klare over at man risikerer å bli smittet om man blir bitt, klort – eller til og med slikket på i åpne sår eller slimhinner, av et dyr i land med rabies.

I tråd med føringene fra Folkehelseinstituttet (FHI) og World Health Organization (WHO) oppfordrer kommunen alle som planlegger lengre reiser eller som forventer kontakt med dyr i risikoområder å ta vaksinen. Vaksinen er fordelt på to doser som tas med syv dagers mellomrom.

 

– Det er noe vi alltid har hatt i reiserådgivningen vår. Vi har en lav terskel for å vaksinere, sier hun.

Overlegen legger til at barn kan være svært utsatt da de er lavere enn voksne, ofte søker kontakt med dyr og ikke alltid formidler om de har blitt utsatt for risiko.

Om du blir bitt, søk hjelp kjapt

Om uhellet skulle være ute, og man frykter at man har blitt smittet, er det viktig å få behandling raskest mulig. Helsepersonell vil først gi den smittede rabiesimmunglobulin for å nøytralisere viruset, for så å starte vaksinering mot rabies.

– Om man blir utsatt for smitte, må man oppsøke helsepersonell raskt, man vil få rabiesvaksine på stedet og følges opp når man kommer hjem, sier Dysthe.

Selv om du er sikrere som vaksinert, bør man fremdeles fylle på med flere doser om man frykter smitte. Også de som frykter for å ha blitt smittet tidligere, oppfordres til å ta kontakt.

Rabies

  • Bærum kommune anbefaler reisende å vaksinere seg mot rabies ved lengre reiser eller forventet kontakt med dyr i risikoområder.
  • Ifølge Folkehelseinstituttet forekommer rabies i mer enn 150 land og områder i verden. WHO har en oversikt over risikosoner og FHI har en oversikt over hvilke land man er trygg fra viruset.
  • Årlig får 100-150 personer i Norge posteksponeringsprofylakse etter dyrebitt de har pådratt seg ved reiser i rabiesendemiske områder.
  • Før den tragiske hendelsen forrige uke, der en norsk kvinne skal ha dødd etter å ha blitt smittet med rabies, har ikke viruset vært påvist hos mennesker på fastlandet i Norge siden 1815.

Kilde: Folkehelseinstituttet