Skip to main content

Her er ekspertrådene for en vellykket hekk

SMÅTT ELLER STORT: Gartner Bjørn Tore Dyrnes anbefaler folk å ha litt tålmodighet, og heller bruke fantasien når de skal plante hekk. FOTO: SYNNE HAFSAAS

Planer om å ramme inn hagen? Utforsk plantemarkedet før du bestemmer deg for hekk, råder gartneren.

– Det nye i år er at vi selger ferdige hekker. Det betyr at kunden kan velge hvilken høyde og type hekk de ønsker, og få den levert hjem til seg, forteller gartner ved Kolsås hagesenter, Bjørn Tore Dyrnes og stryker hendene over grenene på en bøk.

– Hekkene er da ferdig trimmet og skåret slik at du planter dem i den angitte avstanden, og med den trimmede siden ut.

Utålmodige hageeiere

Ferdigvariantene står utstilt ved inngangen til hagesenteret.

De har solgt godt i Danmark i mange år, først nå er det blitt et ettertraktet produkt i Norge.

– Spørsmålene jeg får handler stort sett om hvor lang tid plantene bruker på å vokse. Mange er blitt utålmodige og vil se resultater raskt, sier Dyrnes og minner om at selv om mange helst vil bli ferdige med alt i mai, tjener de mye på å følge opp det man planter, sier Dyrnes som I potte for sesongen.

Hekken trenger pleie

– En hekk trenger pleie, og enkelte må ha en stuss flere ganger i løpet av en sesong. Når jeg planter hekk klipper jeg dem godt ned, fordi jeg vil at de skal bli frodig og full av volum. Det er langt viktigere enn at hekken vokser i høyden, sier han.

De mest brukte sortene, tuja og bøk, er gartneren lei av. Selv hadde han satset på bambus, eller noe annet mer fantasifullt.

Hagedesignerens råd: Hagedesigneren: – Legg en god plan for hagen

– En hekk er en plante som skjermer, så det er egentlig mange planter som kan brukes. Et eksempel er rododendron. Mange velger de billige typene som vokser raskt, men man kan få det vel så fint ved å velge utradisjonelt, mener han og understreker at det viktigste er å tenke godt gjennom ting før man går i gang.

Bli enig med naboen

– Det viktigste er at man er enige med sine naboer om hvor stor hekk man skal plante. For mange kan en hekk skape stor irritasjon, fordi den kaster skygge. For å hindre rettssaker er det lurt å snakke sammen først, ler han.

Og så må man grave dypt. Dyrnes anbefaler en grøft på 70 cm. Deretter må man fylle på med god, fersk jord.

– Tipset mitt er å grave litt mer enn det du i utgangspunktet hadde tenkt.

Les også: Slik ble roteskuret til hagepub

Jorden går tom for næring i løpet av ett år, og det er viktig å gi plantene påfyll med ny næring.

– I Asker og Bærum opplever mange ofte å støte på leire når de skal plante. Den er vanskelig å komme gjennom, og planten man setter i leirjord synes også at dette er slitsomt. Man bør derfor fylle på med lettere jord i det store plantehullet, sier Dyrnes.

Kugjødselkompost

Han anbefaler også å fylle på med kugjødselkompost, slik at røttene kommer raskere ut.

Jorden rundt omkring er forskjellig, og om man er usikker på hvilken jord man skal bruke, kan må ta med seg en bit av jorden sin og få en vurdering på et hagesenter, sier han.

– En gjennomgående tabbe er at det legges masse fullgjødsel eller hønsegjødsel ned i rotsonen. Denne kan føre til at man «brenner» røttene, og at planten blir drept.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.