Skip to main content

Har sporet popen til 1800-tallet

KJENT: Musikkflekken er en scene Audun Molde er godt kjent på, for på den har han spilt mye. Så dette er skikkelig hjemmebane for musikkens mann.

I «Pop – en historie» tar Audun Molde for seg utviklin-gen av populærmusikk fra den industrielle revolusjon og frem til i dag.

– Noen tenker kanskje at det ikke fantes pop før Frank Sinatra, men det gjorde det. Jeg trekker tråden helt tilbake til fremveksten av den industrielle revolusjon. For det var på midten av 1800-tallet man begynte å sette merkelapper som pop-, kunst- og folkmusikk, sier Audun Molde.

I sin bok dykker musikkviteren og musikeren bosatt på Kolsås ned i hvordan populærmusikk oppsto, og dens historie frem til i dag.

Slik oppsto albumet

– Jeg tror mange synes det er spennende å få vite mer om popmusikk og musikkindustri i kulturhistorisk lys, hvordan den ble laget i forskjellige tider. Det er mye info å hente på nettet om pop i dag, men den egner seg til quiz-besvarelser. Jeg forsøker heller å reflektere og gå litt i dybden, og trekke noen lange linjer, sier han. Og Molde oppdaget mye interessant da han samlet inn materiale til boken.

– Jeg visste ikke at Alexander Graham Bell som fant opp telefonen, også konstruerte en platespiller som ble utkonkurrert av Thomas Alva Edison. Og at det i 1909 eksisterte en abonnementstjeneste for musikk over telefon, men den ble nedlagt da det ikke var nok kunder. Først nå har de to oppfinnelsene blitt integrert ved at vi bruker telefonen som musikkavspiller, sier han, og forteller videre at betegnelsen album oppsto fordi det bare var plass til to låter på 78 platene så man puttet flere av dem inn i et album.

RESEARCH: Noe du bare må gjøre når du skriver bok om popmusikkens og musikkbransjens historie, er å gå barbeint over Abbey Road.

– En lang linje er at live musikk aldri har gått av moten. En annen er at vi liker å ta musikken med oss. Nå på telefon, tidligere på MP3-spiller, før det kassett-walkman, og transistorradioen som dukket opp på 1950 tallet. Det siste førte til at ungdom kunne høre på sin egen musikk, som innebar en rock’n’roll revolusjon, sier han.

LES OGSÅ: Mer liv på Flekken

Millionflopp

– En tredje trend er at det er deilig umulig å forutse suksess. Som da Mariah Carey fikk et av de største forskudd noensinne, 80 millioner dollar, for albumet «Glitter», og det floppet totalt, sier Molde. Og låter som har blitt store hits var opprinnelig plassert på singlenes B-side, som «Rock Around the Clock» med Bill Haley, «We Will Rock You» av Queen, og Elton Johns «Your Song».

JULEROCK: I 18 år har Molde rocket julen inn på Musikkflekken. Her med vokalist Heidi Ødegaard Mikkelsen og gitarist Tone Stojka.FOTO: TORE GURIBY

– Teknologisk og musikalsk utvikling har alltid vært knyttet sammen. El-gitaren førte til utvikling av rock og trommemaskinen hiphop. Mikrofonen endret måten å synge på, man kunne synge med lav, intim og varm stemme, og sangere som Bing Crosby og Billie Holiday dukket opp, sier han.

LES OGSÅ: Rock-kroner til Afrika

– Musikalsk potet

 

Molde er vel litt over gjennomsnittet interessert i musikk. Han har skrevet musikkbøker, underviser i musikk, og har i en årrekke vært aktiv i Asker og Bærum som musiker. Var med i Prime Time Orchestra og koret Back in Business, og leder bandet med utspring i Sandvika Rockteater som i 18 år har spilt julerock på Musikkflekken i Sandvika.

LÆREREN: Molde har jobbet med musikkutdanning i over 20 år, og blant annet hatt Katzenjammer som studenter.

– Jeg er litt sånn musikalsk potet, sier han.

– Men hva er en god poplåt?

– Den skal være som en gammel venn du møter igjen, noe kjent, men også noe helt nytt.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.