Nå legger flere dagligvarehandelen til nettet

NETTFRELSTE: Den lokale dagligvarebutikken er historie for Ole-Christian, Kristina og barna Alida, Oskar og Evald. FOTO: EVA GROVEN

NETTFRELSTE: Den lokale dagligvarebutikken er historie for Ole-Christian, Kristina og barna Alida, Oskar og Evald. FOTO: EVA GROVEN

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

For familien Drage-Arianson på Jar er det slutt på å handle dagligvarer i butikken. Alt på spisebordet er kjøp på nett.

DEL

8–10 dagligvareaktører forsøker å ta markedsandeler fra dagligvarebutikkene i Asker og Bærum. Tilbudet vinner gjenklang i travle familier:

– Tidligere prøvde vi å handle stort et par ganger i uken, men det tok ofte et par timer. Det var tid vi følte at vi kunne bruke på en bedre måte, forteller trebarnsmamma Kristina Drage- Arianson som bor på Jar.

Barna er i alderen 0–4 år og akkurat nå har Kristina fødselspermisjon.

Familien begynte å handle dagligvarer på nett for ett og et halvt år siden og er veldig godt fornøyd med ordningen.

Men handelsekspert Odd Gisholt ved Handelshøyskolen BI har ikke noen tro på konseptet.

– En «hype», mener han.

Vurderte middagspakker

Familien Drage- Arianson vurderte først levering av kun middagspakker.

– Men med en slik ordning var vi nødt til å reise ut og handle andre dagligvarer. Da vi fant en nettordning som har alt av dagligvarer var det et veldig fint alternativ for vår familie.

I starten måtte familien ofte supplere nettkjøpet med en del ekstra handling.

– Det trenger vi ikke nå lenger, utvalget er blitt så bra at nå får vi alt vi trenger. Det eneste vi dro ut for å handle til jul var pinnekjøtt, ellers ble alt bestilt fra nett, sier Kristina som synes det er veldig greit å slippe å plukke 10 liter melk rett fra butikkhyllen.

– Hvordan er det med kvaliteten på ferskvarer, frukt og grønnsaker?

– Jeg var litt skeptisk til det før vi startet opp. Man er vant til å kunne sjekke med å ta og føle på varene, men det er kun én gang vi ikke har vært fornøyd, så nå tenker vi ikke stort på det.

– På nærbutikken kan du treffe naboen og få informasjon fra nærmiljøet. Er det et savn?

– Ikke i det hele tatt. Det vi kan savne noen ganger er å få litt ekstra inspirasjon ved å se maten i butikken. Så det hender vi drar ut og handler i litt mer eksotiske butikker hvis det er noe spesielt vi ønsker.

Tøff kamp om maten

Kampen om matkundene i Asker og Bærum er knallhard. I over 80 forretninger er det mulig å handle dagligvarer.

De siste to årene er en del av handelen overført til nett. Aktørene hevder at antallet kunder som bestiller matkasser med middager rett hjem, har økt voldsomt.

Den største aktøren i markedet, Godt levert.no, har økt omsetningen med 2.300 prosent siden 2011, viser en undersøkelse NRK har utført.

Utvider med dagligvarer

Kolonial.no satser stort i Asker og Bærum. I tillegg til hjemkjøring av varer tilbyr de levering på 18 hentepunkter, gjerne bensinstasjoner.

– Vi inngikk et samarbeid med Rema 1000 i november i fjor, etter det har antall abonnenter nærmest eksplodert i Asker og Bærum, sier markeds- og produktsjef Mats Andre Kristiansen i Kolonial.no. Også hjemmetjenesten i Bærum kommune har inngått avtale med selskapet

Kristiansen vil ikke ut med kundeantall eller omsetningstall.

Artikkeltags