Skip to main content

Samferdselsministeren mener Viken selv må ta grep: – Fylket har ansvaret for kollektivtransport

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) peker tilbake på Viken, for å løse opp i utfordringene med kollektivtilbudet.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) peker tilbake på Viken, for å løse opp i utfordringene med kollektivtilbudet. 

Foto: Dag Otter Johansen

Ruter mangler 300 millioner kroner for å opprettholde kollektivtilbudet i Viken ut 2022. Torsdag fikk de ingen løfter om støtte fra samferdselsministeren. 

– Vi opplevde stor forståelse for vår situasjon, som vi fikk tydeliggjort. Vi får et dramatisk nedtak av kollektivtilbudet med mindre vi får statlig hjelp, sier Olav Skinnes (Sp), fylkesråd for samferdsel i Viken. 

Torsdag var han, sammen med representanter fra Oslo og Ruter, i møte med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap). Bakteppet var Ruters prognoser, som sier at selskapet vil trenge 300 millioner kroner for å kunne opprettholde dagens tilbud fra april og ut 2022. Hvis ikke kan innbyggerne i Asker og Bærum oppleve omfattende rutekutt

– Har ikke penger

Da regjeringen la frem sitt budsjettforslag sa Nygård at det er «krevende for staten å prioritere å bruke penger på å opprettholde kollektivtilbudet på et høyere nivå enn det er grunnlag for».  

Olav Skinnes (Sp), fylkesråd for samferdsel i Viken, etter lyser mer penger fra staten.

Olav Skinnes (Sp), fylkesråd for samferdsel i Viken, etter lyser mer penger fra staten. 

Foto: MORTEN BRAKESTAD

Ruter har imidlertid behov for en avklaring innen 17. desember. Foreløpig har de kun penger til å drifte tilbudet frem til april. 

– Kommer det ikke statlig støtte kan det sette kollektivtrafikken mange år tilbake i tid, sier Skinnes. 

Ber fylket ta grep

Mens fylkespolitikerne ganggang har bedt om statlig støtte til kollektivtrafikken, mener Nygård at Viken selv skal ta grep. 

Det er fylkeskommunene som har ansvaret for lokal kollektivtransport, og de kan velge å finansiere kollektivtilbudet mer. Regjeringen har foreslått å bevilge i alt 500 millioner kroner mer i frie midler til fylkeskommunene i 2022, sammenlignet med den forrige regjeringen, skriver han i et svar til Budstikka. 

Viken vil få ca. 94 millioner av disse pengene. Det finnes imidlertid et fylkestingsvedtak som gjør at pengene er bundet til skoleinvestering, mener både Skinnes og fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen

Venstre Viken og Viken KrF foreslår at Viken øker bevilgningen til kollektivselskapene med 100 millioner kroner

Ruter og Viken har foreløpig ikke fått noen løfter om pengene de trenger for å opprettholde dagens kollektivtilbud.

Ruter og Viken har foreløpig ikke fått noen løfter om pengene de trenger for å opprettholde dagens kollektivtilbud. 

Foto: KARL BRAANAAS

Trenger omstillingshjelp

Skinnes mener folk fortsatt kvier seg for å ta bussen, særlig etter at smitten har steget betydelig den siste tiden. 

– Vi vet at vi trenger tid til å finne den nye normalen, og at vi trenger hjelp gjennom en omstilling, sier han.

– Hvilken følelse sitter du med etter møtet? 

– Jeg sitter med en følelse at det er et felles ønske å ta vare på kollektivtilbudet vårt. Men det henger i løse luften hvordan og hva staten kommer med. 

– Pandemien er ikke over

Nygård forklarer at regjeringens grunnholdning har vært å fjerne kompenserende koronatiltak, etter at de nasjonale tiltakene ble fjernet. 

– Det gjelder ikke bare kollektivtransport. Samtidig har vi sagt at vi ønsker å følge situasjonen tett, for vi ser alle sammen at pandemien ikke er over, skriver han. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.