Skip to main content

Ruter fjerner setemerkingen – passasjerer kan sitte tettere

– De kunne godt holdt igjen litt lenger. Mange tar for lett på koronaen nå og tenker at det er over. Men det kan komme en oppblomstring igjen, sier Tommy Granli Muniz (34). 

FOTO: NILS JOHAN DAHL

Ruter fjerner nå klistremerkene på setene på buss og bane, slik at passasjerer kan sitte ved siden av hverandre.

Ifølge Ruter gjør fjerningen av setemerkingen at kapasiteten økes til 60–70 prosent, mot frem til nå cirka 38 prosent på trikk og T-bane og cirka 50 prosent på bussene. Men:

– Ruter oppfordrer fortsatt til begrenset bruk av kollektivtransport. Hensikten med å fjerne setemerkingen er bedre smittevern for dem som må reise, ikke å øke kapasiteten for dermed å øke etterspørselen, understreker kollektivselskapet i en melding torsdag ettermiddag.

Klistremerkene beholdes på de første seteradene av hensyn til smittevern for fører. Og antall ståplasser vil fortsatt være redusert.

På gult nivå

Helsedirektoratet har revidert veilederen «Smittevern i kollektivtransport (buss, tog, trikk mv.) (covid-19)». Basert på en trafikklysmodell med grønt, gult og rødt tiltaksnivå er kollektivtrafikken i hele Norge nå på gult nivå, opplyser Helsedirektoratet. Det betyr fortsatt forsterket renhold og kontaktreduserende tiltak.

– Bruk av sitteplasser skal prioriteres fremfor ståplasser. Ved å sitte skulder ved skulder er det mulig å begrense ansiktskontakt, noe som er viktig for å begrense smitte, skriver Ruter.

– Hold avstand

Selskapet ber reisende om å holde avstand, både om bord og på holdeplassen.

– Selv om det blir flere sitteplasser, er det viktig at passasjerene unngår ansiktskontakt, ved å spre seg i transportmidlene og velge sitteplasser fremfor ståplasser. Dersom alle sitteplasser er i bruk, og det allerede står folk på de oppmerkede ståplassene, oppfordres reisende til å vise hensyn, gå av og vente på neste avgang, fremholder Ruter.


Alle seter er tilgjengelig unntatt seter ved fører – spre dere mest mulig.Det blir hengt opp nye plakater med oppdaterte retningslinjer om bord. Hovedpunktene er nå: 

  • Benytt sitteplasser før ståplasser.
  • Unngå kontakt ansikt til ansikt.
  • Hold fortsatt avstand – vis hensyn.
  • Ikke reis hvis du ikke må – ta sykkelen fatt eller gå.

Skeptiske

– De kunne godt holdt igjen litt lenger. Mange tar for lett på koronaen nå og tenker at det er over. Det ser jeg også på kundene i butikken der jeg jobber. Men det kan komme en oppblomstring igjen, sier Tommy Granli Muniz (34). Budstikka møter ham på Slependen der han venter på bussen til Oslo.

– Det er økende spredning flere steder ute i Europa, og nå i sommerferien kan det komme reisende til Norge med smitte. Ruter burde avventet og fortsatt med de samme tiltakene som før litt til, sier en annen bussreisende.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.