Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Enklere og billigere kollektivtrafikk

Venstre-politikerne Eirik Bøe og Solveig Schytz skriver blant annet at de har følt seg nokså ensomme i å ville prioritere å bruke penger på å få ned prisene på kollektivreiser.

Foto: Karl Braanaas

Venstre vil at det skal være enkelt og billig å reise kollektivt, både i Bærum og i resten av Viken. Vi har dessverre følt oss nokså ensomme i å ville prioritere å bruke penger på å få prisene ned. 

Hverken Høyre, Ap, Frp, KrF eller Sp har støttet oss i det i fylkestinget, mens vi tidvis har fått støtte fra SV og MDG. Bærum Venstre har tidligere foreslått i kommunestyret at Bærum skulle gå inn i et spleiselag med Akershus fylkeskommune for å få hele Bærum inn i sone 1, og satte av de nødvendige midlene i sitt alternative budsjett. Det stemte Høyre imot, at Høyre nå har skiftet mening er vi veldig glad for.

I Budstikka 27. juni forteller vi om at Venstre vil at det skal bli enklere og billigere å reise kollektivt. Bærum Venstre foreslår at hele Bærum må inn i Ruters takstsone 1, slik at det er samme pris for alle reiser i Oslo og Bærum. Da unngår vi at de reisende tar T-bane når det ville vært mer praktisk med tog eller buss. Viken Venstre er enig med Bærum Venstre i at kommunen ikke bør være delt i to takstsoner, og at det må bli billigere å reise kollektivt. I oppslaget i Budstikka bekrefter Viken Høyres toppkandidat at Høyre ikke vil prioritere å få prisene ned.

Må lage nytt sonesystem

Høyres Morten Skauge skriver i sitt innlegg i Budstikka 29. juni at Venstre i fylkestinget i Akershus ikke har foreslått takstsone 1 i hele Bærum. Det er riktig. Vi har derimot fremmet forslag om å senke kollektivprisene i hele Akershus. Det har vi ikke fått flertall for. Og det mener Viken Venstre fortsatt. Det må bli enklere og billigere å reise kollektivt i hele Viken, ikke ved å flikke på dagens sonesystem, men ved å lage et nytt. Det er også det Schytz sier i Budstikka: Et nytt billettsystem for hele Viken må unngå takstsoner som deler kommuner i to, og vi ønsker å senke prisene når vi nå skal lage et nytt takst- og billettsystem for det nye fylket.

Det er heldigvis bred politisk enighet om at vi nå skal få på plass et nytt billettsystem slik at samme billett kan brukes på buss og tog i hele Viken og Oslo. Østfold og Buskerud har ikke samme billettsystem på buss og jernbane. Allerede fra nyttår vil du kunne kjøpe kollektivbillett til reiser i hele Viken på samme app, men det vil ta mer tid å rigge et helt nytt system.

Vi forventer at fremtidas elektroniske billettsystem er smartere enn dagens – uten sonegrenser som er streker på kartet – men med reisepris avhengig av hvor, hvor langt og ev. når du reiser. Et viktig poeng med et nytt billettsystem er at det må være mye mer fleksibelt enn dagens. Det må tillate raske endinger også for å teste ut insentiver for å få flere til å reise kollektivt, f.eks. helgerabatt og sommerrabatt.

Vi er glade for at flere politiske partier i Bærum nå er opptatt av prisen på kollektivtransport, og håper at flere partier både i Asker og Bærum og i fylkestinget blir med på en konstruktiv debatt om hvordan det nye takst- og billettsystemet bør utformes for at det skal bli enklere og billigere å reise kollektivt i hele Viken.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.