Det er ikke bare medaljene som imponerer i Sotsji: OL-troppens babyblå luer har de siste dagene høstet både hashtags og motehyllest.

Men om du tror at det er bare å bestille din egen baggy blå OL-lue, ja, da er du litt sent ute: Lua er nemlig helt utsolgt, og forhandlerne kan ikke love når de har lua tilbake på lager igjen.

Men som det heter; nød lærer naken kvinne å spinne. Eller i dette tilfellet; hekle.

LES OGSÅ: Her følger de i OL-Lottes skispor

For der hvor strikkepinnene gikk seg varme i fjor over den nå ikoniske Skappel-genseren, der klirrer det nå i heklepinner landet over i tapre forsøk på å lage den perfekte kopien av OL-lua.

OL-lua er utsolgt

Vi har allerede sett dem på pallen noen ganger nå, de norske OL-utøverne. Og på seg har de plagget som har fanget alles oppmerksomhet: Den baggy, lyseblå lua med knallrød kant.

Lua, som er en del av antrekket utøverne bruker under medaljeseremoniene, er nå utsolgt hos plazasport.no, den eneste butikken som hadde dem for salg.

- Lua hører med til den offisielle OL-kolleksjonen i år, bekrefter daglig leder i Interplaza, Per Gunnar Haugen, til detnye.no.

- Den er designet som et samarbeid mellom oss, Norges Idrettsforbund og Phenix, et team av japanske designere.

Slik hekler du OL-lua.

KOPIERES I FLENG: Det florerer av oppskrifter på nett på OL troppens blå lue. © FOTO: Faksimile Scanpix/TV2/Daily Mail

Smart design

Haugen forklarer at man allerede for to år siden begynte prosessen med å utvikle konseptet og designet til den svært populære lua.

- Det var mange faktorer som skulle tas hensyn til, forklarer Haugen.

- Vi ville lage en lue som skulle fungere under de lokale værforholdene i Sotsji. Det vil på denne tiden av året kunne være nesten vårlige temperaturer nede i den olympiske leiren, mens det litt lengre oppe i fjellet er ganske mye kaldere.

Lua ble derfor til i tro norsk tradisjon med å kle seg i flere lag.

- Innsiden av lua er i mykt fleece-stoff, som gjør den behagelig å ha på seg, mens utsiden er laget i heklet ull, noe som gjør at den ikke bare er varm, men også slipper ut fukt, forklarer Haugen.

- Det at den har en litt stor, løs passform gjør at lua også kan trekkes godt ned over ørene når temperaturen faller.

LES OGSÅ: Rosenvilde-elever har strikket i åtte uker

Utsolgt og etterspurt

Men dessverre hjelper det ikke å finne frem kredittkortet og prøve å bestille OL-lua hjem i postkassen. Den er nemlig fullstendig utsolgt hos forhandleren.

- Nei, dette er har vært et trykk vi ikke har sett maken til, forklarte Haugen i går til Nrk.no.

- Når det er gode norske resultater og gode sendinger ser vi helt klart at interessen for OL-kolleksjonen er stor.

Garnet som er brukt i OL-luene er signert norske Dale. Her har man de siste dagene også merket akkurat hvor populært det blå hodeplagget har blitt, og nøstemaskinene går for fullt for å klare å produsere nok lyseblått garn for å møte den økende etterspørselen. For øyeblikket er de utsolgt for det samme garnet som er brukt i OL-lua.

- Det er tydelig at det er mange som vil prøve seg på å hekle luen selv, forklarer markedssjef i Dale Garn, Ingerid Wembstad.

- Idrettsutøverne bruker den. Det kommer frem i media, på skjermen, i strikkemiljøer og på strikkeblogger. Da blir det mye oppmerksomhet, og da vil alle ha det.

Nå skal det hekles OL-luer

Når lua ikke er å få kjøpe i butikk, må desperate nordmenn ty til den litt mer utfordrende løsningen å lage den selv. Og det mangler ikke på pågangsmot, ifølge de som lever av å selge garn og heklepinner.

- Ja, vi har absolutt merket at denne lua har fått mye oppmerksomhet siden OL startet, forklarer innehaver av butikken Hekla sy og strikk i Oslo, Gudny Gurstad, til detnye.no.

- Kanskje ikke helt i samme sjiktet som med Skappel-genseren enda, men det er jo fortsatt mange dager igjen av OL.

Gurstad har solgt langt flere heklepinner og bunter med babyblått garn de siste par dagene enn hun har på lenge.

- Det er tydelig at det er mange som vil ha lua, og morsomt at den kanskje kommer til å gjøre for hekling det som Skappel-genseren gjorde for strikking i fjor.

Hos butikken Nøstet mitt på Storo-senteret i Oslo har man også merket etterspørselen.

- Jo da, vi har til stadighet de siste dagene hatt kunder innom som spør etter lyseblått babyull, som er originalfargen på OL-lua, får detnye.no forklart da vi tar kontakt med butikken.

- Mange har tydeligvis forsøkt å få kjøpt lua, men oppdaget at den er helt utsolgt, og har så googlet seg frem til hekle-oppskrifter på nett og er klare for å prøve selv.

LES OGSÅ: Hva med en hekla mobilveske?

Ingen offisiell oppskrift, men mange kopier

Dale har ifølge Haugen ikke selv sluppet noen offisiell oppskrift på den populære Sotsji-lua, men det er ikke noe stort problem om du vil prøve å lage din egen. Flinke håndarbeidsentusiaster har for lengst laget egne versjoner av lua og delt både bilder og oppskrifter på blogger og nettsider.

Slik lager du OL lua.

GJØR-DET-SELV: Bloggeren Kari Nyttingnes Grødem tok saken i egne hekle-kyndige hender når OL-lua skulle i hus. © FOTO:Kari Nyttingnes Grødem

- Disse er så klart ikke-offisielle kopier av den originale luen, og ikke oppskrifter som kommer fra oss eller Dale, forklarer Haugen.

- Jeg vil anta at de originale luene vil ende opp som samleobjekter når OL er over.

Blogger og håndarbeidsfantast Kari Nyttingnes Grødem brydde seg ikke med å lete etter en oppskrift da hun bestemte seg for å hekle sin egen versjon av OL-lua.

- Jeg er nok over snittet interessert i strikking og hekling, og liker nye utfordringer, forklarer Nyttingnes Grødem til detnye.no.

- Derfor fikk jeg lyst til å prøve å lage min egen versjon av lua, og studerte TV-bilder av OL-utøverne nøye før jeg gikk i gang.

- Fra dette fant jeg ut at lua var heklet i halvstaver, og på den lokale strikkebutikken min fikk jeg kjøpt garn som kunne passe i tykkelse og farge.

Bloggeren forklarer at hun heklet lua med heklenål 3,5 og at det gikk med to nøster til én lue.

Deles på sosiale medier

Et kjapt Google-søk avslører at det er mange som har forsøkt seg på egne oppskrifter på it-lua. Og flere blir det i raskt tempo.

Bloggeren Blomsterdama har delt følgende oppskrift på OL-lua på sin blogg:

OL-lua

Størrelse: Voksen

Garn: 100 gram lys blå babyull fra Dalegarn

50 gram rød babyull fra Dalegarn

Krok: 4 mm eller 4,5 mm

Hele luen hekles med garnet lagt dobbelt. Luen hekles med fastmasker, halvstaver og kjedemasker. Luen hekles fra toppen og ned.

Lag en liten ring av lys blå babyull.

Hekle 8 fastmasker inni ringen. Fordelen er at du nå kan stramme tråden helt og unngå en ring øverst i lua. Hvis du vil, kan du hekle 2 luftmasker og hekle 8 fastmasker i disse. Resten av lua skal hekles i halvstaver.

Hver omgang startes med 3 luftmasker=1 halvstav.

Fest hver omgang med 1 kjedemaske i første halvstav.

-Hekle 2 halvstaver i hver fastmaske omgangen rundt=16 halvstaver.

-Hekle *1 halvstav, 2 halvstaver i neste halvstav*, repeter fra * til * omgangen rundt = 24 halvstaver.

-Hekle *2 halvstaver, 2 halvstaver i neste halvstav*, repeter fra * til * omgangen rundt =32 halvstaver.

-Hekle 3 halvstaver, 2 halvstaver i neste halvstav, repeter fra * til * omgangen rundt =40 halvstaver.

-Hekle 1 halvstav i hver halvstav omgangen rundt=40 halvstaver.

-Hekle *4 halvstaver, 2 halvstaver i neste halvstav*, repeter fra * til * omgangen rundt =48 halvstaver.

-Hekle *5 halvstaver, 2 halvstaver i neste halvstav*, repeter fra * til * omgangen rundt =56 halvstaver.

-Hekle 1 halvstav i hver halvstav omgangen rundt=56 halvstaver.

-Hekle 6 halvstaver, 2 halvstaver i neste halvstav, repeter fra * til * omgangen rundt =64 halvstaver.

-Hekle *7 halvstaver, 2 halvstaver i neste halvstav*, repeter fra * til * omgangen rundt =72 halvstaver.

-Hekle 1 halvstav i hver halvstav omgangen rundt=72 halvstaver.

-Hekle 8 halvstaver, 2 halvstaver i neste halvstav, repeter fra * til * omgangen rundt =80 halvstaver.

-Hekle *9 halvstaver, 2 halvstaver i neste halvstav*, repeter fra * til * omgangen rundt =88 halvstaver.

Nå skal du hekle 1 halvstav i hver halvstav videre resten av lua. Hekle til det er tomt for garn, eller ti luen er så lang som du vil ha den. Hvis du ønsker en større eller mindre lue, øker du mer eller mindre. Når du har heklet så langt som du ønsker at lua skal være, skift til rød babyull. Denne skal også holdes dobbelt.

-Hekle 3 runder med fastmasker til kanten nede på lua.

Fest alle løse tråder og lua er klar til bruk.

Hele Norge vil ha OL-lua.

IKKE VANSKELIG: Denne bloggeren lover at det ikke er spesielt vanskelig å hekle din egen OL-lue. © FOTO: Kari Nyttingnes Grødem