Vi får i oss nok vitaminer med et sunt og variert kosthold.

- Kosttilskudd er en ekstraløsning som aldri kan erstatte næringsinnholdet i maten. Den inneholder tusenvis av stoffer som påvirker kroppen vår på ulike måter og som det er vanskelig å skape kjemiske paralleller til.

Det sier ernæringsfysiolog Vibeke Landaas til magasinet Bedre Helse.

Én av tre har en medfødt mangel på viktige stoffer og trenger jevnlig tilskudd av vitaminer, mineraler og fettsyrer, ifølge vitaminlege Knut Flytlie.

Vitaminer i vanlig kosthold

- Dersom du ikke har spesielle allergier eller intoleranser som gjør at du må eliminere visse matvarer, greier du deg stort sett veldig bra med et vanlig norsk kosthold, sier hun.

- Spiser du variert med daglig inntak av fisk eller kjøtt, frukt, grønt, grove kornprodukter og meieriprodukter, får du alle de viktige næringsstoffene. Er det noe av dette du ikke tåler, kan du eventuelt supplere med tilskudd. Er du for eksempel allergisk mot fisk, bør du ta tran som inneholder D-vitamin og omega-3, sier Landaas.

Det er en ganske kort vei fra det optimale D-vitamininntaket til et for høyt inntak. For mye vitamin D kan føre til forkalkninger i bløtvevet i de indre organene.

Sunn mat

Ernæringsfysiolog Therese Fostervold Mathisen sier det er viktig å spise nok, og samtidig holde seg vektstabil.

Her er hennes råd:

1. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Halvparten bør være grønnsaker, og hver enhet bør være på 100 gram.

2. Spis tre meieriprodukter om dagen.

3. Spis variert. Noen ganger gulrot, andre ganger brokkoli. Noen ganger kylling, andre ganger rødt kjøtt.

4. Unngå søtsaker og søtt pålegg. Det stjeler plassen i kostholdet for de nyttige matvarene som gir nødvendige vitaminer og mineraler.

5. Spis grove kornprodukter.

6. Ta tran om du trenger det.

Eksempler på matmengder i denne artikkelen er beregnet på dagsbehov for voksne kvinner.

Beregningene er utført av ernæringsfysiolog Therese Fostervold Mathisen ved Thema Nutrition. Beregningene er basert på statens anbefalinger for inntak av vitaminer.

Kilder: Magasinet Bedre Helse, Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet 2014, matportalen.no, diett.no, Nye vitamirevolusjonen av Dr. Knut Flytlie (Cappelen Damm 2012)

  1. Vitamin A
  2. B-vitamin
  3. C-vitamin
  4. D-vitamin
  5. Vitamin E
  6. K-vitamin

Artikkelen er skrevet av og først publisert på klikk.no