Sensor i skoen, GPS-sensor på vristen eller pulsklokke på hånden gir deg informasjon om fart og distanse, og utstyret kan til og med hjelpe deg med å sammenligne dagens økt med den du hadde forrige uke.

Det dukker stadig opp nye, elektroniske duppeditter som skal gjøre treningen mer effektiv og spennende.

Kan øke prestasjonene

Og for en del kan dette være akkurat det som skal til for å få litt fortgang på prestasjoner og treningsglede.

- Slikt utstyr er jo ikke nødvendig for å kunne løpe mer effektivt, men hvis man liker å synliggjøre treningen kan det kanskje gjøre at man løper lenger og fortere neste gang. Det kan jo også være moro å konkurrere mot seg selv eller andre, sier daglig leder og personlig trener Ronny Døhli ved Mykjemeir.

Vurderer aktivitetsnivået ditt

Personlig trener ved Gympartner Line Marion Nielsen Kjøniksen er enig.

- Du vil ikke nødvendigvis få en bedre treningsøkt av å ha alt det nyeste utstyret, men det kan jo fungere som en motivasjon hvis du syns det blir morsommere å trene med det. Hvis det resulterer i at du trener oftere og skipper økter sjeldnere, så vil jeg påstå at det er verdt den ekstra investeringen, sier hun.

Line Marion Nielsen Kjøniksen
Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener ved Gympartner. © Foto: Tom Arild Olsen

Utstyret kan også hjelpe deg med å vurdere ditt totale aktivitetsnivå i løpet av dagen.

– Det å se hvor mange skritt du tar i løpet av dagen, kan jo være med på å trigge deg til å bevege deg enda mer, sier hun.

Dette kan motivere deg til regelmessig trening:

 • Bruk av pulsklokke
 • Bruk av sensor i sko eller på vristen
 • Loggføring i treningsdagbok
 • Planlegging av ukens treningsøkter
 • Gode rutiner som fører til jevne resultater

Velg riktig

- Nytten vil være omtrent den samme enten du velger en pulsklokke med GPS eller sensor til sko eller vrist. Noen instrumenter vil også måle skritt, men dette er jo ikke interessant dersom du trener løping, sier Døhli.

Hva du bør velge, kommer derfor an på blant hvordan du trener, hva slags info du ønsker deg og når du vil motta informasjonen.

- En sensor som samkjøres med iPhone eller iPod kan gi deg informasjon mens du trener. Den forteller deg blant annet hvordan du ligger an i forhold til sist du løp traseen samt på hvilken del av traseen du var raskest og tregest, sier han.

Ekstravekt på foten

- Med en slik sensor vil man dermed få informasjonen inn på iPhonen sin med en gang, mens pulsklokken må kobles til PC-en når du kommer hjem, sier Døhli.

Fordelen med pulsklokken er imidlertid at informasjonen er enkel å lese av underveis.

Ronny Døhli
Ronny Døhli, daglig leder og personlig trener ved Mykjemeir. © Foto: Siri Møller

 

En god pulsklokke eller sensor kan blant annet fortelle deg:

 • Hvor langt du løper eller går
 • Hvor fort du går eller løper
 • Hvilken trasé du var raskest
 • Hvor mange skritt du går
 • Hvor mange kalorier du forbrenner
 • Pulsen din
 • Maksimum- og minimumsfart

Det å kikke ned på hånden sin, er mye enklere å gjøre mens man løper enn å sjekke hva som står på en iPhone på overarmen.

- En del syns også det er ubehagelig å løpe med sensor festet til vristen. De ønsker ikke denne ekstravekten på foten når de løper, sier han.

Ikke sett utstyrskravet for høyt

Og husk at dersom du merker at du blir demotivert av å se dine egne resultater, er det en fordel å legge utstyret bort.

Da virker det mot sin hensikt.

En pulsklokke eller sko med sensor er derfor kanskje ikke det første utstyret du behøver å gå til anskaffelse av hvis du vil begynne å løpe.

- Det er også viktig å tenke på at det ikke blir for dyrt og for mye dill rundt det å begynne å trene. Det går fortsatt an å trene uten å dokumentere hver eneste treningsøkt, sier Døhli, som mener noen timer med veiledning av en personlig trener er bedre investerte penger til å begynne med.

- Da får man vite hva som er effektivt og hvordan man trener riktig, og det er jo viktig for at man skal få lyst til å trene videre, sier han.

Vi ønsker dokumentasjon

Likevel tror han denne formen for ekstrautstyr og den trenden dette utstyret fører med seg, er kommet for å bli.

- Vi ønsker å vite mer om det vi har gjort, og vi ønsker denne informasjonen lett tilgjengelig. Det er jo ingen tvil om at mange i større grad ønsker å dokumentere treningen sin for seg selv og andre, sier han.

Artikkelen er skrevet av dinkropp.no, og publisert på klikk.no.