I forkant av festen stilte en stivpyntet kongefamilie opp på et festbilde, hvor kveldens hovedperson satt i midten – mellom kongen og dronningen.

Arveprinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år i januar og ble med det myndig. Det betyr at hun i prinsippet kan ta over som statsoverhode, men det gjør hun først den dagen både kongen og kronprinsen er borte.

Rett før gallafesten slapp kongehuset et historisk portrettbilde med hele fem europeiske tronarvinger på ett brett, melder VG.

Til stede på feiringen er kongelige fra hele Europa, og de stilte alle opp på et stort gruppebilde inne i lille festsal på Slottet før festen. Med på bildet var også Durek Verrett, som nylig forlovet seg med prinsesse Märtha Louise. Anledningen gjorde det også mulig å samle tronarvingene fra fem land på ett og samme bilde.

Dette er det første offiselle bildet tatt på slottet etter at forlovelsen mellom Verret og Märtha Louise ble offentliggjort.

Dette er dermed også første gang han stiller på et slik bilde.

Massiv oppslutning

Utenfor Slottet er det fredag kveld pyntet til fest med dekorasjoner og blomster, og inne er det klart for middag, dans og taler. Gjestene har begynt å ankomme.

Gjestelisten avslører en massiv oppslutning fra alle europeiske kongehus med unntak av det britiske. Både det nederlandske kongeparet Wilhelm Alexander og Maxima, dronning Mathilde av Belgia og kong Felipe av Spania vil være til stede under gallamiddagen, som starter klokken 20.

Utsatt feiring

Hele den utvidede kongefamilien vil være til stede, inkludert prinsesse Astrid, fru Ferner og Marit Tjessem. Märtha Louise, hennes tre barn og Durek Verrett er også til stede.

I tillegg deltar en rekke statsråder, de parlamentariske lederne på Stortinget og mange representanter for norske organisasjoner og samfunnsliv.

Torsdag ble prinsessen feiret med en egen fest arrangert av regjeringen. Begge feiringene ble utsatt til nå på grunn av korona.

(©NTB)