Skiforeningen vil «forsterke» myr med nett – kan få nei

KJEKSTADMARKA: På denne myra rett nord for det søndre av Småvanna vil Skiforeningen legge ned plastnett. Det skal øke myras bæreevne når det kjøres løypemaskin der. Ifølge Skiforeningen er Fylkesmannen i Buskerud, som skal avgjøre saken, skeptisk. Fylkesmannen selv ønsker ikke å kommentere saken. Bildet er tatt under befaring.

KJEKSTADMARKA: På denne myra rett nord for det søndre av Småvanna vil Skiforeningen legge ned plastnett. Det skal øke myras bæreevne når det kjøres løypemaskin der. Ifølge Skiforeningen er Fylkesmannen i Buskerud, som skal avgjøre saken, skeptisk. Fylkesmannen selv ønsker ikke å kommentere saken. Bildet er tatt under befaring. Foto:

En av Kjekstadmarkas hovedskiløyper er ennå ikke utbedret etter flommen i 2016. Skiforeningen venter på svar på sin søknad.

DEL

Skiforeningen opplyser at det nå ligger an til enda en vinter uten preparert skiløype over Småvanna – gjennom den trange Småvannskløfta. Løypa mellom Dikemark og Trangeberga er en av Kjekstadmarkas mest populære.

6. august 2016 ble det trøbbel for Skiforeningen og skifolket: Intens nedbør og påfølgende flom ødela løypa ved Småvannskløfta, der det nå trengs utbedringer for at løypemaskin skal kunne brukes. Skiforeningens søknad, som ble sendt i juni, ligger hos Fylkesmannen i Buskerud for vurdering. Området er naturreservat, og det må søkes om større løypeutbedringer og motorisert ferdsel.

Skiforeningen ønsker å utbedre underlaget i selve kløfta, samt gjøre den bredere ved å pigge vekk fjell langs kantene. En del større steiner skal også fjernes.

– Vi har vært på befaring med Fylkesmannen og har ikke inntrykk av at dette er spesielt problematisk, sier Lisa Näsholm i Skiforeningen.

LES MER:

Fortsatt full stans i populær skiløype etter flom

Unyansert om løypeutbedring i Kjekstadmarka (debatt)

– Plast ikke populært

Foreningen vil samtidig forsterke bæreevnen på en myr rett sør for Småvannskløfta, ved det søndre av Småvanna. Det er neppe like populært, ifølge Näsholm.

– Vi ønsker å legge ned permanent plastnett, såkalt geonett, i myra. Fylkesmannen har uttrykk skepsis til plastnett, blant annet fordi det på sikt vil kunne løse seg opp. Vi mener derimot at geonett er den beste løsningen. Nettet har svært lang holdbarhet og er prøvd ut tidligere, blant annet av entreprenører og Forsvaret, sier Näsholm.

Løypeutbedringer som allerede er i boks

Vestmarka:

Bråtan–Rødmyr: Skiforeningen og Bærum kommune har hugget trær og utjevnet terreng.

Skoglund–Risfjellkastet: Bærum kommune har hugget trær langs kanter.

Asker lavland: Ny klopp over Neselva på Billingstad.

Kjekstadmarka:

Ved Sletthellene mellom Dikemark og Heggedal har Skiforeningen planert.

Bertelsmyr–Fuglemyr: Her har Skiforeningen lagt ned ny drenering.

Dikemark–Trangeberget: Skiforeningen har drenert og fjernet stubber, steiner og tuer.

Kjekstad golfbane–Trangeberget: Skiforeningen har lagt ut stokker på Grinimyra.

Krokskogen vest:

Ved Kampevaddammen har Skiforeningen forbedret dreneringen.

Krokskogen/Lommedalen:

Skolerunden fra Lommedalen skole–Johnsrudtjern: Nye stikkrenner og planering av ujevnt underlag. Betalt av Bærum kommune.

Bærums Verk:

Skileiken/skicrossanlegget ved lysløypene på Gullhaug/Eineåsen er utbedret. Generell utbedring av lysløypenettet. Gjort som et samarbeid mellom Bærum kommune, Bærums Verk og Hauger IF og Eineåsen skianlegg.

Tar selvkritikk

Hun sier at nett av biologisk materiale ikke finnes i så store ruller som trengs. Näsholm erkjenner at Skiforeningen har brukt litt for lang tid på diskusjonen om hva som skal gjøres med løypa:

– Det kunne vært løst raskere internt. Nå er det bare å håpe på at myndighetene gir klarsignal, sier hun.

POPULÆR: Løypa over Småvanna er populær for barnefamilier fordi terrenget er lite kupert.

POPULÆR: Løypa over Småvanna er populær for barnefamilier fordi terrenget er lite kupert. Foto:

Näsholm håper på svar før nyttår. Skiforeningen spår imidlertid enda en vintersesong uten preparert løype.

– Det må brukes gravemaskin, og for å få tilstrekkelig bæreevne på myra må vi pakke snøen med scooter i løpet av sesongen for å oppnå den isen som trengs i bakken. Det bli først på vårparten at vi får gjort arbeidene med gravemaskin, sier løypebas Ragnar Roll.

Fylkesmannen i Buskerud ønsker ikke å besvare Budstikkas spørsmål så lenge søknaden er under behandling.

Artikkeltags