Smittevernoverlege Bjørg Dysthe melder om flere tilfeller av kikhoste i Bærum hittil i år. I januar har det vært flere tilfeller enn på noen enkelt måned siden toppåret 2014, viser kommunens tall.

Blant annet har to barn i 3–4-årsalderen i Kolsås barnehage nylig testet positivt og blir behandlet. Det skal også ha vært utbrudd i Hosle barnehage og påvist utbrudd på skolene Lesterud, Levre og Hosle.

– Noen barnevaksiner varer livet ut, som vaksinen mot meslinger, men det gjør ikke vaksinen mot kikhoste. Vi anbefaler derfor påfyll av denne hvert tiende år til voksne, særlig av hensyn til mindre barn, sier Dysthe.

LES OGSÅ: Da andre ble syke ombestemte foreldrene seg

Drop-in-vaksinering

Bærum kommune tilbyr nå drop-in-timer for vaksinering.

Denne uken vil det være mulig å vaksineres på folkehelsekontoret tirsdag 13. mars og onsdag 14. mars.

Neste uke blir det muligheter tirsdag 20. mars og onsdag 21. mars.

LES OGSÅ: Kan teste seg selv for klamydia

Langvarig hoste

Kikehoste er kraftig, langvarig hoste, ofte med karakteristiske kikeanfall etterfulgt av slim-brekninger. Inkubasjonstiden er 7-10 dager

Sykdommen skyldes en bakterie og smitter ved dråpesmitte.

Kikhoste er ikke farlig for de større barna eller voksne, men langvarig og intens hoste er slitsom og plagsomt. Folkehelseinstituttet advarer derimot om at små barn kan bli livstruende syke.

- Kikhoste kan være farlig for små barn, spesielt for spedbarn fordi de kan slutte å puste i forbindelse med hosteanfallene, heter det på deres hjemmesider.