Granerud innledet konkurransen med et monsterhopp på 142,5 meter, kun meteren bak bakkerekorden til Sigurd Pettersen, og fulgte opp med 139 meter i finaleomgangen i Schattenbergbakken. Det holdt til suveren seier.

Dermed fikk Asker-gutten en drømmestart på et av sesongens store høydepunkter. Den norske dommeren Jørn Larsen belønnet Granerud med 20 i stil for sistehoppet.

– Jeg føler jeg viste en del følelser på sletta. Det ble svart. Det var godt. Jeg er sykt fornøyd og veldig stolt over det jeg får til. Jeg er best i alle hopp, sa vinneren til Viaplay etter at seieren var et faktum.

– Dette er stort. Å vinne når stemningen er som nå, er fantastisk. Jeg lurer på om jeg har vunnet for litt folk i Russland en gang. Ellers har det vært dårlig når jeg har vunnet, smilte Asker-gutten videre.

Seiersmarginen ble på hele 13,4 poeng. Polske Piotr Zyla ble nummer to, mens verdenscupleder Dawid Kubacki fulgte på tredjeplass. Kubacki var slått med ytterligere 4,1 poeng.

Seiersmarginen ble på hele 13,4 poeng. Polske Piotr Zyla ble nummer to, mens verdenscupleder Dawid Kubacki fulgte på tredjeplass. Kubacki var slått med ytterligere 4,1 poeng.

Seieren er Norges 49. i et enkeltrenn i hoppuka. De to foregående tok Marius Lindvik i Garmisch-Partenkirchen og Innsbruck i 2019/20-utgaven av konkurransen.

Det er 11. gang at en nordmann topper resultatlista i Oberstdorf.

Norge har ikke vunnet hoppuka siden Anders Jacobsen gikk til topps i 2006/07-sesongen. Granerud har skaffet seg et ypperlig utgangspunkt for å avslutte den norske ørkenvandringen i seierssammenheng.

Kjempetrekk av Stöckl

Til dels mye bakvind gjorde forholdene krevende for mange hoppere i Schattenbergbakken. Periodevis bedret imidlertid forholdene seg for enkelte heldige. Granerud var ikke av dem som var mest uheldig.

26-åringen hoppet under relativt fine forhold i første omgang og var lengst av samtlige med monsterhoppet på 142,5 meter. Han våget ikke å sette nedslag og ble trukket av dommerne for det.

Samtidig hoppet Asker-gutten fra en avsats lavere fart enn alle de argeste konkurrentene. Det skal ha vært landslagssjef Alexander Stöckl som beordret lavere fart for sin elev. Det var trolig et meget smart grep.

Fartsreduksjonen ga Granerud mindre poengtrekk enn de andre, og det norske hoppukehåpet ville neppe kunnet hoppe mye lenger med høyere fart. Granerud fikk dermed maks ut av førstehoppet.

– Jeg trodde et sekund at jeg hadde satt bakkerekord, men så gikk gleden over i irritasjon over at vi hadde for mye fart, sa Granerud om førstehoppet.

Han sendte deretter en verbal pasning til rennledelsen.

– Det burde ikke være Alex sin jobb å sørge for at jeg kan gå i morgen. Det er jeg litt skuffet over, sa Granerud, som mente han tross Stöckl-grepet hadde for høy fart i første omgang.

– I første omgang gjorde han det beste hoppet denne sesongen. Jeg angrer nesten litt på at jeg ikke gikk ned to bommer, men jeg turte ikke. Det begynte å komme litt bakvind igjen, sa Stöckl.

Fakta om Halvor Egner Granerud

Dette er skihopperen Halvor Egner Granerud:

* Navn: Halvor Egner Granerud

* Født: 29. mai 1996 (26 år)

* Klubb: Asker

* Hoppuke-deltakelser: Sju

* Plassering i hoppuka i fjor (O-GP-I-B og sammenlagt): 2-8-3-2 og 3

* Verdenscupen: 14 enkeltseirer og vinner av totalcupen 2020/21

* VM: Sølv (blandet lagkonkurranse, 2021)

* Skiflygings-VM: Sølv individuelt og gull for lag (2020)

* Aktuell: Vant åpningsrennet i den tysk-østerrikske hoppuka i Oberstdorf torsdag.

(Kilde: NTB)

I finaleomgangen gjentok historien seg. Også der ba Stöckl om mindre fart for Granerud, og igjen fikk nordmannen betalt for den besluttsomheten.

Den norske dommeren Jørn Larsen belønnet i tillegg Granerud med 20 i stil for sistehoppet.

Hyllet stemningen

Johann André Forfang var ikke heldig med forholdene i første omgang i Schattenbergbakken og måtte nøye seg med 122 meter. I finaleomgangen slo han imidlertid til med 131 meter og klatret fra 21.- til 11.-plass.

– En fantastisk dag i Oberstdorf. Stemningen er bedre enn jeg kan huske på mange år. Som vanlig ble det ett godt og ett dårlig hopp fra meg. Men jeg må være ganske fornøyd, sa tromsøværingen i pressesonen.

Marius Lindvik viste fremgang i prøveomgangen torsdag, men klarte ikke helt å følge opp i rennet. 121 meter i første omgang ga riktignok 14.-plass foran finaleomgangen. Der landet imidlertid Rælingen-hopperen på 122 meter. Fasiten ble dermed 17.-plass.

– Det ble ikke den plasseringen jeg hadde håpet på, men likevel noen positive hopp. Jeg må fortsatt jobbe med de siste detaljene, sa Lindvik.

Godkjent av debutanten

Hoppukedebutanten Kristoffer Eriksen Sundal fikk også hoppe to ganger i Schattenbergbakken. Et solid hopp på 119 meter i første omgang ble til 117,5 meter i hopp nummer to. Til slutt ble Oslo-gutten nummer 24.

Daniel André Tande landet på 120 meter i sitt første svev, men slo av til 112 i det neste. Dermed ble det en litt skuffende 27.-plass for Kongsberg-gutten.

– Jeg flyr ikke så bra om dagen, men hoppene mine blir bedre og bedre. Kanskje lykkes jeg i Garmisch, sa Tande i pressesonen.

Robert Johansson lyktes heller ikke maks i åpningsrennet på hoppuka. 113,5 meter og 28.-plass etter første omgang ble etterfulgt av 119 meter i finalen. Det ga 25.-plass for Søre Ål-gutten.

(©NTB)