– Det er litt roligere denne helgen, litt kjøligere vær og litt mindre søppel, oppsummerer Trine Juliane Grabo (29 år - idag).

Sammen med kollega Marius Hexeberg (21) har hun vært på jobb siden klokken syv søndag morgen.

– Vanligvis begynner vi klokken fem, når vi vet at det er mye å gjøre, sier Trine.

– I dag skal vi innom Kadettangen, Kalvøya, Sjøholmen, Veritas, Kunstsenteret, Sarbuvollen, Båtstøjordet, Rolfstangen, Storøyodden, Pelvikodden og Burudvann, ramser Marius opp.

FÅTT MED DEG DETTE? Nå åpner Burudvann for publikum igjen

Gjør en viktig jobb

Han har akkurat spylt toalettene på Kalvøya med desinfiserende væske. Når skal den virke i ti minutter før toalettene får en omgang med vannslangen. Bak i lastebilen er det allerede halvfullt med søppel.

– Du skulle sett forrige helg. Da var det så fullt inni her at vi ikke fikk plass til mer, sier Trine.

Marius og Trine er to av 43 nytilsatte sommervikarer i kommunens avdeling for natur og idrett. I likhet med syv andre sorterer de under Parkavdelingen som sørger for at offentlige badestrender og parker blir vedlikeholdt gjennom sommeren.

– Jeg mener det er en viktig jobb. Tenk hvordan det hadde sett ut her om ingen ryddet opp, sier Trine.

Får være mye ute

Hun har nylig fullført sin bachelorgrad i samfunnsfag, religion og kultur ved Menighetsfakultet i Oslo. Hvor veien går etterpå vet hun foreløpig ikke.

Marius vil satse på dataingeniør-studier til høsten. Begge to mener årets sommerjobb passer dem midt i blinken.

– Det er en jobb. Når det er fint vær er det veldig greit, og jeg har ikke noe problemer med søppel. Greit betalt er det også, sier Marius.

Begge to mener dog det er sider ved jobben de kunne vært foruten.

– Jeg forstår meg ikke på folk som tilgriser toalettene med avføring, for eksempel. Eller som bare setter fra seg en søppelpose på gresset og går. Da kommer fuglene og sprer det rundt slik ryddejobben vår blir ekstra kjip, sier Marius.

ANBEFALT LESNING: Frivillig parkeringsvakt slo hodet etter å ha blitt dyttet

Har intern humor

Som bedyrer at man kommer ganske langt i jobben med humor og lite ømfintelig luktesans.

– Noe er ganske «shitty», bokstavelig talt. Forleden var det en som hadde gjort fra seg bak gapahuken ved Sjøholmen og det måtte jeg rydde opp. Da må man ha en sterk nese, for å si det slik. Da jeg hadde samlet all dritten i en søppelsekk og lagt den bak i bilen tok jeg bilder og sendte til Trine. «Nå har jeg en drittsekk i bilen», skrev jeg. Haha! Man må jo ha det litt gøy også!

– Du må jo bare glemme det du driver med og gjennomføre på en ordentlig måte, poengterer Trine.

MER OM SØPPEL: Forlater gamle båter ved promenade- og gjestebryggen på Kadettangen i Sandvika

Forventer ekstraservice

Det er en innstilling leder for Parkavdelingen setter pris på når han ansetter sommervikarer.

– Vi trenger folk som er villig til å ta i søppel og vaske doer. Marius og Trine er positive og flinke folk, sier Gaute Kentrud i Parkavdelingen.

I tillegg til Marius og Trine har han også ansatt sommervikarer som besørger gressklipping og vanning av kommunens blomster.

– Folk følger med på jobben vi gjør, og vi får både gode og dårlige tilbakemeldinger, sier Kentrud.

Trine og Marius mener de nesten bare får positive reaksjoner fra folk de møter i jobben.

– Veldig mange sier at de setter pris på den jobben vi gjør. Spesielt på Høvik er det endel eldre folk som gir meg mange hyggelige kommentarer, sier Marius.

LES OGSÅ: Her koster hver turgåer én krone

Bare et fåtall forventer ekstraservice fra kommunens ansatte.

– Et par ganger har vi opplevd at folk har stått og ventet på at vi skal rydde opp på stranden de skal tilbringe dagen. Og så var det en dame som lurte på om vi kunne kjøre grillen hennes inn på strandområdet. Siden vi hadde bilen full av søppel og litt dårlig tid, måtte vi beklage og si at «det får vi ikke til». Da ble hun litt småsur, sier Marius.