Vill vest til Kadda - to festivaler klarert

FESTIVAL I FJÆRA: Morten Skauge (t.v.) og Svein Bjørge vinker gjerne med cowboyhattene for å ønske countryfestivalen Country Island velkommen til Kadettangen. FOTO: KARL BRAANAAS

FESTIVAL I FJÆRA: Morten Skauge (t.v.) og Svein Bjørge vinker gjerne med cowboyhattene for å ønske countryfestivalen Country Island velkommen til Kadettangen. FOTO: KARL BRAANAAS

Country, rock, pop, elektronika og hiphop vil strømme ut fra Kadettangen i 2018. Politikerne vendte tommelen opp for to festivaler på odden.

DEL

Det er festivalene Kadetten og Country Island som har fått klarsignal til å rigge til to ganger to dager med festival i 2018.

– Det ble enstemmig vedtatt, sier Morten Skauge (H), leder av Hovedutvalg for miljø, idrett og kultur (MIK) i Bærum kommune.

Bak Kadetten og Country Island står ringrever innen norsk festival- verden – henholdsvis Toffen Gunnufsen som grunnla og var festivalsjef for Quartfestivalen og Hovefestivalen, og Svein Bjørge som var med på opprettelsen av Hove, driver av Tons of Rock-festivalen og Ekstremsportveko i Voss, og nylig påtroppet sjef for Norwegian Wood.

– Dette er jo fantastisk, og et enstemmig vedtak forteller jo at dette er et bevis på at Sandvika og Bærum virkelig vil dette, sier Skauge.

– Det er jo heller ingen hemmelighet at jeg tok kontakt med Gunnufsen og Bjørge fordi vi ønsket at folk som kan dette med festivaler skulle søke, sier han.

Tøff konkurranse

– Hva synes du om området?

– Det er en anleggsplass nå, men kommer til å bli et imponerende idyllisk område med nærheten til vannet. Dette kan bli et utrolig og nasjonalt festivalområde. Jeg kjenner det jo godt fra besøk på Kalvøya-festivalen, sier Svein Bjørge.

LES OGSÅ: Neste sommer er steinhaugen forvandlet til badestrand

Han mener festivaler i dag må ha noe ekstra i konkurransen med de mange konkurrentene som etableres.

– Nærheten til Oslo og Sandvika er et pluss. Det er dessuten bra at det blir en plug and play-arena, med all infrastruktur på plass som strøm- og vannpunkter og veier. Jeg får frysninger over å tenke på hvor bra dette kan bli, det er et prosjekt jeg gleder meg til, sier Bjørge.

Han forteller at han ofte får henvendelser fra andre bykommuner som vil ha ham med på å arrangere festivaler.

– De ser at festivaler skaper mye økonomi. Tons of Rock i Halden har et besøk på 24.000 publikummere, og det er regnet ut at ringvirkningene for lokalområdet er en verdiskapning på 20–30 millioner kroner, sier han.

Børge står for Country Island, som vil favne artister som Emmylou Harris, Neil Young og Willie Nelson.

– Jeg vil presisere at det ikke kun blir ren country, men også blues og rock, sier Bjørge.

Få festivaler for unge folk

Toffen Gunnufsen tar seg av Kadetten-festivalen.

– Det blir pop, elektronika og hiphop – musikk rettet mot en målgruppe fra 18–27 år. Artister som Kanye West og Major Lazer kan være aktuelle, sier han.

Gunnufsen mener det er få festivaler i Norge som retter seg mot så unge folk som Kadetten. Festivalen vil gå over to dager med fem band/artister hver dag.

– Vi bruker to scener, så det vil være musikk hele tiden, og en blanding av genre, sier Gunnufsen.

Country Island går også over to dager. Og begge festivalene skal arrangeres i den samme uken, og ha mye felles utstyr.

– Det betyr at det blir mindre kostnadskrevende og den økonomiske risikoen for oss er lavere, sier Gunnufsen.

Fikk nei til festival

Det var en aktør til, Atlantis Music Festival, som søkte om å arrangere festival på Kadettangen. Men de fikk nei.

Rådmannen anbefalte Hovedutvalg for miljø, idrett og kultur (MIK) å vedta at bare en søker i 2018 fikk arrangere festival, for å teste Kadettangen som konsert- og festivalarena. Og at denne arrangøren skulle være Gunnufsen og Bjørge fordi de har mest erfaring.

– Det var synd vi ikke får ha festival på Kadettangen, og at man ikke la vekt på at vi har et ekstremt godt internasjonalt nettverk bak oss av folk som arbeider med festivaler. Nå får vi se hva vi gjør, men det frister å flytte arrangementet til et annet skandinavisk land, sier Thomas Thaulow, i Atlantis Music Festival.

Han har tidligere søkt om å arrangere pop, elektronika og hiphop-festivalen på Storøyodden på Fornebu i 2015, men fikk nei da også.

LES OGSÅ: Ingen musikkfestival på Storøya

– Det er fint at flere vil ha arrangementer på Kadettangen. Og det at Atlantis fikk rødt lys nå, betyr ikke at de har det for all fremtid. Ingen har klippekort til å arrangere festival på Kadettangen, sier MIK-leder Morten Skauge (H).

Artikkeltags