Bergljot 100 år: – Tar gjerne 50 år til

SKÅL: Bergljot Marsten Kindingsland feiret dagen med hattefest, torsk, rødvin og eggedosis. Og hun fikk gratulasjonsbrev fra kongen. BEGGE FOTO: PRIVAT

SKÅL: Bergljot Marsten Kindingsland feiret dagen med hattefest, torsk, rødvin og eggedosis. Og hun fikk gratulasjonsbrev fra kongen. BEGGE FOTO: PRIVAT Foto:

Bergljot Marsten Kindingsland feiret 100-årsdagen med hattefest og rødvin.

DEL

– Jeg kan gjerne ta et par og femti år til, det er greit. Men så er det nok, sier Kindingsland, som bor på Gullhaug bo- og behandlingshjem.

– Det føles fint å bli 100, så lenge jeg er frisk. Jeg har jo vondt noen steder men jeg husker ikke hvor, så da gjør det ikke noe uansett.

Denne uken ble hun feiret, blant annet med brev fra kongen.

– Hvis du tenker tilbake til barndommen – er det spesielle minner du husker ekstra godt?

– Oi, det er så lenge siden … Men jeg husker at jeg ble veldig glad hver gang jeg fikk noe godt. Særlig sjokolade. Men så måtte jeg slutte å spise søtsaker for jeg fikk så mange hull i tennene.

– Du bruker alltid hatt eller heklet lue. Har du alltid brukt hodeplagg?

– Ja. Jeg føler meg naken uten noe på hodet. Jeg synes hatter er pent, og de skygger for solen.

LES OGSÅ: «Champagnedamen» Solveig (90) drukner i blomster

Studerte fransk i Paris

Bergljot ble født i Kristiansund og har bodd blant annet i Ålesund, Trondheim og Harstad før hun tok husmorskole i Danmark og studerte fransk ved universitetet i Paris.

De fleste av sine yrkesaktive år hadde hun ved postavdelingen på Stortinget, forteller Belinda Leikanger Voje, kulturmedarbeider på Gullhaug bo- og behandlingshjem.

– Du har studert i Paris – husker du noe av fransken?

– «Je ne comprends pas». Det er det eneste jeg husker. Man må praktisere språket for å ikke glemme det. Det har ikke jeg gjort, sier 100-åringen.

LES OGSÅ: Astrid (90) spiller tennis to ganger i uken

Synes synd på de unge

Bergljot Marsten Kindingsland synes litt synd på de unge i dag.

– Mye er blitt bedre. Guttene trenger ikke å reise ut i krigen. Vi har nok mat. Men jeg synes synd på ungdommen som er nødt til å høre på så mye fæl musikk på radioen. Det slapp heldigvis vi.

Jubilanten er glad i hodeplagg og ønsket seg, ikke overraskende, en skikkelig hattefest. Både medboere, pårørende og ansatte møtte opp med pyntede hatter.

Menyen fikk den hatteglade damen velge selv: Torsk med hvit saus, kapers og reker, rødvin i glassene og eggedosis til dessert. Varaordfører Ole Kristian Udnes overrakte blomster og fine ord fra Bærum kommune og ble hele festen ut.

Etter deilig mat og drikke, allsang, taler og småprat var det en ganske sliten men veldig fornøyd 100-åring som trakk seg tilbake til rommet sitt for å ta en velfortjent middagshvil.

Artikkeltags