Norsk-britiske Joshua Olav Daniel Hodne French, som er hans fulle navn, ble løslatt fra fengsel i Den demokratiske republikken Kongo 17. mai 2017 etter hjelp fra norske myndigheter.

Han hadde da sonet åtte år i fengsel i Kongo for blant annet drap, væpnet ran og spionasje etter drapet på sjåføren til French og Tjostolv Moland.

«Dømt til døden»

Sandvika skulle vært siste stopp på en lang turné som har pågått over store deler av landet siden oktober med foredraget kalt «Dømt til døden».

Arrangøren Attiko Norway opplyser at «Blant annet grunnet endrede prioriteringer ser vi oss nødt til å avslutte foredragsturneen i Tromsø den 26. februar. Det betyr at foredragene i Rakkestad, Jessheim og Bærum utgår.»

Kulturhussjef Morten Walderhaug i Bærum kommune opplyser imidlertid til Budstikka at kommunen har fått oppgitt sykdom som årsak til avlysningen.

 

Uansett er det ikke oppgitt noen ny dato for foredraget. Attiko har ikke svart på Budstikkas spørsmål om French planlegger å komme til Bærum med foredraget på et senere tidspunkt.

French holder foredrag i Mo i Rana Bølgen Kulturhus i Larvik søndag 24. februar og i Tromsø tirsdag 26. februar. Begge steder koster ordinære billetter i overkant av 400 kroner.

«Gripende og rystende»

Arrangøren Attiko Norway skriver om foredraget at «Dette er Joshuas personlige fortelling om bakgrunnen for fengslingen og dødsstraffene i Kongo og åtte år i håp om en diplomatisk løsning. Livet i fengslene i Kongo er en saga av utrolige personlige historier med fengselsopprør, fluktforsøk, drap og tortur, masseslagsmål og uutholdelige forhold uten strøm og mat i ukevis, samt sykdom og lidelse. ... Det er en historie om overlevelse og motgang under ekstreme forhold og hva som gjør at mennesket overlever selv i de mest håpløse situasjoner. ... I foredraget deler han sin historie og sine erfaringer om krisehåndtering og motivasjon og om menneskets overlevelse i et av verdens farligste land. Joshua tar deg med på en utrolig spennende reise i sitt foredrag. Gripende og rystende på en gang.»

Ifølge Klassekampen kan French tjene opp mot 4 millioner kroner på foredragsturneen.

NRK, som hadde besøk av French i tv-programmet «Lindmo» i beste sendetid sist fredag, skriver at French til høsten utgir bok om sine opplevelser i Kongo.

Får pengene tilbake

Kulturhussjef Walderhaug forteller at det var solgt noen titall billetter til foredraget i Sandvika, og at alle vil få pengene tilbake.

– Hadde kommunen noen betenkeligheter ved å la French holde foredrag i Bærum Kulturhus?

– Ved leie av våre lokaler er det leietagerne selv som velger hva de ønsker å formidle. Vi lever i et land med ytringsfrihet, og det er ikke aktuelt for oss å nekte noen hos oss så lenge de holder seg innenfor norsk lov, sier Walderhaug.

Bærum kommune har ikke satt opp noe nytt arrangement på denne datoen, og Walderhaug opplyser at det er lite sannsynlig at det vil skje på så kort frist.

Ikke i Asker

I Asker opplyser konstituert kultursjef Rigmor Stenvik at de ikke fikk noen forespørsel om utleie av lokaler til Frenchs foredragsturné.

– Vi hadde ikke hyret ham inn selv. Hvis de hadde ønsket å leie våre lokaler, ville det vært noe annet, men det ville vært en vanskelig sak, og vi hadde nok vært nødt til å gå noen runder først, sier hun.