– Jeg husker tilbake til da jeg var på mitt dårligste psykisk og hørte på musikk og hva det gjorde for meg. I ettertid har jeg ønsket å lage musikk som kan hjelpe andre som er i den situasjonen som jeg selv var i.

Det forteller Jørgen Smith Kristiansen (36) til Budstikka. I flere år slet han med psykisk sykdom, men gjennom tilbudet Rap Clinic (nå Studio 51) i Bærum, har livet tatt en vending til det bedre.

Å spille inn og gi ut sanger der han forteller om egne følelser og psykiske helse, har blitt viktig terapi for ham.

– Jeg tror veldig på å dele tanker gjennom musikken og å fortelle hvordan man har det. Musikken er terapi for mitt eget hode, sier han.

Nå jobber Kristiansen med å hjelpe andre som har slitt med psykiske utfordringer eller rus, til å få både mestringsfølelse og arbeidserfaring.

– Det viktigste for meg er å hjelpe andre. Gjennom denne jobben møter jeg mange rare og flotte mennesker. Ingenting er bedre enn å se at de opplever mestring.

Mestringsfølelse

Nå jobber Jørgen Smith Kristiansen som daglig leder for Studio 51, en 50 prosent stilling.

– Det å stå opp om morgenen for å komme på jobb til faste tider, betyr mye. Som daglig leder er det mange ting som skal ordnes for at stedet skal fungere godt, alt fra å koke kaffe til å organisere møter eller bare slå av en prat for å sjekke om folk har det bra. Det gir meg mye mestringsfølelse, forteller han.

Stadig flere brukere har kommet til og spilt inn sin egen musikk. Studio 51 har startet sitt eget plateselskap, i tillegg til å drive med animasjon, video, dataspill og annen musikk. Nå hyres musikerne inn til ulike oppdrag, bare i oktober har de avtaler om fem ulike spillejobber.

Ambisjonsnivået for fremtiden er ikke akkurat beskjedent.

– En dag skal Rap Clinic ha show på Telenor Arena, slår Kristiansen fast.

– Vi tar gjerne en norgesturné også, legger han til.

Urovekkende trend

Mandag er det Verdensdagen for psykisk helse, som i Bærum skal markeres i Byparken i Sandvika, blant annet med frisklivsløp fra Byparken til Kalvøya. Også i Asker er det lokale arrangementer.

– Å markere Verdensdagen for psykisk helse er veldig viktig. En slik markering setter psykisk helse på dagsorden og gjør det lettere å snakke om temaet. Det må bli lettere å snakke om hvordan man har det med de rundt seg, sier folkehelsekoordinator Helene Brandshaug i Bærum kommune.

I folkehelseundersøkelsen i Viken svarer 12 prosent av innbyggerne over 18 år i Bærum og Asker at de har psykiske plager. Det er noe under snittet i Viken, som er på 14 prosent. Andelen som har psykiske plager er høyere for kvinner (14 prosent), enn menn ( 9 prosent) i begge kommuner. I tillegg kommer Ung Data-undersøkelsen, som forteller om psykisk helse blant unge.

– Ung Data viser at det er en økende trend med flere unge som rapporterer om psykiske utfordringer og press. Flere jenter enn gutter rapporter om dette. Det er en urovekkende trend. Her har kommunen et ansvar, sier Brandshaug.

– Gjør forskjellen i tallene for kvinner og menn det utfordrende for kommunen?

– Det kan være at kommunen i større grad må spisse sin innsats inn mot jenter og kvinner. En viktig ambisjon for kommunen er å redusere de sosiale helseforskjellene. Utjevning av sosiale forskjeller vil løfte folkehelsen, sier Brandshaug.

Viktig fristed

Hos Studio 51 ønsker aktørene å hjelpe psykisk syke ved å gi et godt tilbud i hverdagen.

– Studio 51 er et fristed fra kjipe tanker, forteller Thomas Fosdahl, som etablerte tilbudet i 2014.

Fra enkle kår i kjelleren på Villa Walle i Sandvika har prosjektet vokst og vokst. Nå har de lokaler i både Villa Walle og på Stabekk. I starten var det Hip hop som sto i fokus, nå kan deltakerne også drive med andre musikksjangere, animasjon, tegning, videoredigering og gaming. Syv tidligere brukere har blitt ansatt som gruppeledere for ulike prosjekter på huset.

– De som jobber her, skal i størst mulig grad ha personlig erfaring med rus eller psykisk uhelse. Jeg kaller dem erfaringseksperter, sier Fosdahl.

Jeg tror veldig på å dele tanker gjennom musikken og å fortelle hvordan man har det.

Studio 51 er nå formelt innunder den ny oppstartede avdelingen Aktivitetsbasert Helsehjelp i Bærum kommune, sammen med flere andre brukerstyrte tilbud.

Studio 51 fikk i oppstarten kommunale innovasjonsmidler og kommunen bidrar med penger til lønn.

– Et viktig tilskudd til fortsatt å videreutvikle tjenestene er eksterne midler fra stiftelser med flere. Vi er svært takknemlige overfor våre fantastiske ledere som har gitt oss handlingsrom og lønnsmidler til å opprette tilbudene. Vi har sammen vært innovative og tilrettelagt for at Rap Clinic og Studio 51 kunne bli en greie, sier han.

Tilbudet prioriterer plasser til personer bosatt i Bærum som har slitt med sin psykiske helse eller rus. Men Rap Clinic og Studio 51 har vakt oppsikt og over hundre personer fra andre kommuner står nå på venteliste.

– Det er selvfølgelig gøy med så stor interesse fra folk i andre kommuner, men det sier også noe om at det er behov for slike tilbud andre steder også, sier Fosdahl.

Normalisere psykisk helse

Jørgen Smith Kristiansen og de andre på Studio 51 mener det er viktig å snakke om følelser og skape åpenhet om at psykisk helse kan være vanskelig. Nå jobber de med å spille inn en podkast-serie under tittelen «Psykt frisk.»

– I podkasten skal vi løfte frem positive ting som skjer i Bærum og normalisere psykisk helse, sier Kristiansen.

– «Psykisk uhelse» synes jeg høres litt negativt ut, jeg sier heller utfordringer med psykisk helse. Alle opplever utfordringer med sin psykiske helse. Selv har jeg vært veldig syk, men livet går videre og man kan bli bedre. Vi må alltid se etter løsninger, sier han.