Skip to main content

Trykker på pauseknapp for salg av Filmparken

LEVE VIDERE: Filmparken kan leve videre hvis regjeringen får medhold for sitt forslag om det i statsbudsjettet for 2019.FOTO: KARL BRAANAAS

Regjeringen foreslår å utsette salget av Filmparken på Jar. Årsak bedre marked for filmstudioer grunnet økt etterspørsel etter norske dramaserie-produksjoner.

– I statsbudsjettet kommer vi til å trykke på pauseknappen når det gjelder salg av Filmparken. Den skal ikke lenger selges, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Det er i statsbudsjettet for 2019 regjeringen foreslår å utsette salget av Filmparken på Jar.

– Grunnen til det er at parken går veldig bra. Og vi ser det er et stort behov for de tjenestene Filmparken gir til spesielt norsk serieproduksjon, sier hun.

Lenge usikkert

Filmparken på Jars fremtid har de siste årene vært mildt sagt usikker. Siden 2013 har den 23 mål store eiendommen vært til salgs, men ingen har slått til. I et brev som nylig ble sendt fra Filmparken til kulturministeren opplyse det at Filmparken for tiden produserer med full kapasitet. Styreleder for parken Tone Bjørnov kunne fortelle utviklingen i bransjen har gått i parkens favør, det er igjen mye aktivitet i studioene, og produsenter er overbevist om at Filmparken er liv laga.

– Vi er veldig glade for dette, og anbefalte det. Vi ser at det er mer trøkk i Filmparken, spesielt med tv-dramaer som Valkyrien, Twins og Heimebane, sier Bjørnov.

LES OGSÅ: «Heimebane»-stjerne kan ha gitt løftet som redder Filmparken

Se på nye eierformer

– Og vi vil utvikle parken videre, sikre at den blir brukt til filmproduksjon. Men det er ikke sikkert at staten skal eie den i all fremtid. Så nå må vi sette oss ned med næringen, de som driver i dag og se på eierstrukturer og driftsformer for å sikre at filmproduksjonen kan fortsette. Og vurdere om staten bør eie denne type infrastruktur eller om næringen bør eie den selv, sier Skei Grande.

– Hvem som eier er ikke det viktige for oss, men å bevare parken fordi den betyr mye for norsk filmproduksjon, som trenger et studio, sier Bjørnov

– Går den med overskudd?

– Ja, den går med et lite overskudd, og vi har god tro på at det vil øke. Nå er målsettingen å få ned gjelden for vi merker den godt. En måte å få til det på er å gå i dialog med Bærum kommune å få omregulert deler av eiendommen til boligutbygging, sier hun.

Filmparken har i dag en gjeld på 23 millioner kroner.

LES OGSÅ: Kanskje ikke The End likevel

– Betyr mye

– Dette er svært gode nyheter for alle som jobber i filmparken, for nærmiljøet, og Bærum, sier Edvard Værland, kommunestyrerepresentant for Venstre i Bærum i en e-post, og videre:

– Norsk films lange og nære kontakt med Jar og Bærum vil med dette videreføres. Dette betyr mye for kulturnæringen i Bærum, og er et viktig signal om kulturnæringens betydning. Venstre ønsker bærekraftige aktører på kulturfeltet, og filmparken med sin klyngefunksjon er viktig for at ulke aktører løfter hverandre, og sikrer hverandre oppdrag. Dette er en konsekvens av en etterlengtet vekst i aktiviteten ved filmparken. Nå bør Bærum kommune bidra til videre vekst, sier han.

– Kulturnæring sentralt

– Dette er helt i tråd med vårt forslag til program for valget 2019. Vi kan ikke leve av det grønne skifte alene, kulturnæringen er en av de største og blant få som kan konkurrere med oljenæringen i tall og omsetning, sier Eirik Bøe (V) leder programkomiteen Bærum i en e-post, og videre;

– Bærum Venstre vil at kulturnæring skal stå sentralt i utviklingen av næringsliv, nærmiljøer og tettstedene våre. Jar filmpark er et godt eksempel på dette. Bærum Venstre vil at kommunen skal bygge videre på dette, særlig i forhold til barn og unge, og utviklingen av alle de gode talentene vi har i Bærum, sier han.

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.