Dagen før hadde hun gravd meitemark i hagen til mor på Gjettum.

Nå er hun en av 470 unge filmskapere som konkurrerer når kortfilmfestivalen i Grimstad starter onsdag. Meitemarken og fire jenter fra fem til 10 år er sentrale i hennes kortfilm «Vill mark».

Budstikka møter den unge filmskaperen ved Lomma, nedenfor Bryn skole, der hun har filmet jenter som kjemper om badeplassen. Hvem har rett til å være her? De to søstrene som er herfra? Eller de som kommer flyttende? Forsvarsstrategier bygges opp. De spiser til og med mark for å tøffe seg.

Men først måtte Thea stappe de kravlende krypene i munnen selv, for å få jentene til å gjøre det samme.

LES OGSÅ: Filmfestival søker drivere

Gir overtak

Men hvilken symboleffekt er det å spise mark?

– Det er ekkelt. Når du spiser mark, er du virkelig tøff. Du får overtaket. Jeg tror mange har gjort det samme, sier Hvistendal, som har hentet inspirasjon fra en virkelig historie fra Bærum.

Filmskaperen utvikler for tiden manus til sin første helaftens spillefilm, som hun håper å filme om et par år. Denne uken fikk hun også mye oppmerksomhet i NRK og i riksavisene for den kontroversielle musikkvideoen «Den islamske elefanten», som hun filmet for Karpe Diem.

Thea har filmutdannelse fra Westerdahl og har filmet Kaia Gunnulfsens låt «Faen ta».

LES OGSÅ: Bærums-regissør har sluppet inn hos Hollywood-topper

Ble Zwarts assistent

Hva kan man si om skuespilleren som skal spille død soldat – men som forelsker seg i kantinedamen? Han kan vinne festivalpris.

Petter S. Holmsens (25) film «Stille på settet» veksler fritt mellom soldater på slagmarken i andre verdenskrig og et norsk filmsett på 2010-tallet. Han synes det er stas å delta nok en gang i filmfestivalen:

– Konkurransen er stor. Det er gøy å delta igjen, men det blir stadig vanskeligere å komme gjennom nåløyet, sier Petter S. Holmsen.

Han er for tiden Hollywood-kjendisen Harald Zwarts assistent og sparringspartner under filmingen av «Den 12. mann», den nye versjonen av Jan Baalsruds drama, kjent fra «Ni liv».

Det var da Harald Zwart så Holmsen i aksjon under opptak av «Stille på settet» at han ville ha ham med på laget til «Den 12. mann». Her ble han annen regissør.

LES OGSÅ: Caspar (18) får internasjonal oppmerksomhet med Sandvika Filmfestival

Hjelp fra Jar

Filmen hans «Stille på settet» åpner hele festivalen, og flere regner den som favoritt.

Den unge filmskaperen fra Gjettum er så å si oppvokst ved Mediefabrikken på Jar. Her har han fått råd, lånt utstyr og hatt sparringspartnere siden videregående. under arbeidet med bidraget til kortfilmfestivalen har han samlet inn faglige råd fra ekspertmiljøet på Jar.

Mediefabrikken på Jar er en del av kulturseksjonen til Akershus fylkeskommune, og har vært involvert i ti av filmene og musikkvideoene under hovedkonkurransen ved kortfilmfestivalen i Grimstad.

(Saken fortsetter under bildet.)

 

Har betydd mye

– Rådene fra Mediefabrikken har betydd veldig mye for meg. Vi i Bærum er heldige som har kunnet vokse opp med landets beste filmhoder som hjelpere, sier han.

Filmekspertene på Jar var også rause med råd da han laget «Stille på settet». Her forteller han historien om soldaten hvis eneste oppgave er å spille død i en historie fra andre verdenskrig.

Men under innspillingen forelsker han seg i kantinedamen, og en stille, komplisert flørt utvikler seg foran kameraet gjennom elleve minutter.

LES OGSÅ: – Filmparken overlever knapt nok 80 dager

Lånte utstyr

Også Thea Hvistendal (27) fra Gjettum har fått hjelp fra Jar blant annet til kortfilmen «Vill mark», som hun konkurrerer med i Grimstad:

– Jeg har lånt utstyr, gått på kurs i talentutvikling og fått støtte. Det har betydd mye, sier Hvistendal.

Kvalitet i mange ledd

Kortfilmfestivalens presse- og markedssjef Einar Aarvig roser de to bæringene:

– Jeg synes begge filmene holder særdeles høy kvalitet og vitner om filmskapere med utpreget sans for historiefortelling og det visuelle. Det skal bli spennende å følge disse karrierene fremover, sier han.