– Det har blitt en kjærlighetsfilm om Per og hans kone Charlotte, om hans enorme appetitt på livet, og hans kjærlighet til folket, flokken, den norske folkesjela, sier Erik Poppe.

Filmregissøren fra Jar er premiereklar med dokumentaren «Per Fugelli – siste resept». I halvannet år fulgte han Per Fugelli, sosialmedisineren og samfunnsdebattanten, frem til han døde av kreft 13. september i fjor. Mannen som mente at vi bør gi litt mer «blanke faen», og ikke stille så store krav til oss selv hele tiden.

– Da vi møttes for to år siden fortalte han at han hadde besluttet å avslutte strålebehandling og la det skje som skulle skje. Han ville ha friheten tilbake fra medisineringen. Jeg spurte ham hvorfor ikke lage en film, Han tok betenkningstid, men etter to dager ringte han og spurte om vi skulle ta en kaffe, sier Poppe.

Like etterpå begynte de arbeidet med dokumentarfilmen.

LES OGSÅ: NRK: Erik Poppe skal lage Utøya-film

– Være i øyeblikket

– Pers hovedbudskap var; «Ja, jeg er et døende menneske, men jeg er også et høyst levende menneske, og det skal jeg være til jeg dør. Så hva er de fine tingene nå, jeg må gå på skattejakt etter dem. Må fortsette å være engasjert. Ikke gå rundt og bare være syk».

LES OGSÅ: Erik Poppes «Kongens nei» slo alle rekorder

– Var det noe som overrasket deg ved Fugelli?

– Hans lekenhet også på tunge dager overrasket meg. Det var hans metode for å komme seg ut av det, sier Poppe, og forteller at de to faktisk hadde det mye moro under opptakene;

– Det har vært en eventyrlig tid med så mye latter. Og at Per var en tyv og kjeltring fremgår også i filmen. Han stjal blomster i botanisk hage og rappet konsekvent ting i butikker. Det holdt han på med lenge, og begrunnelsen var medisinsk. Spenningen stimulerer nemlig binyrene så adrenalin produseres, noe som er viktig for kroppen, sier han og ler.

– Lærte du noe av ham?

– Det han lærte meg var å være i øyeblikket.

– Endret møte med Fugelli noe i ditt liv?

– Jeg frykter ikke døden så mye lenger, ser at den fasen har sine kvaliteter. Man skal leve så lenge man kan ved å engasjere seg i folk rundt seg, slippe litt taket i seg selv og åpne seg for andre, sier han.

Har du lyst til å høre Poppe fortelle om filmen og se den før rikspremieren fredag, kan du det på Asker kino i ettermiddag tirsdag, og på Kulturhuset Stabekk kino onsdag.

LES OGSÅ: Poppe-film med suksess i Montreal