Derfor smalt det på Jar: 17 pyroteknikere tar eksamen i sprutende ild
Filmparken på Jar er det eneste stedet i Norge som kan sertifisere pyroteknikere. Denne uken var det kurs for 17 personer.
– Du kan få veldig mange forskjellige spennende oppdrag du kan få av å jobbe med dette. Det største pyrotekniske opplegget i Norge er jo Sabeltann-showet i dyreparken i Kristiansand, men det er også teaterforestillinger, store konserter og effekter til filminnspillinger, sier rådgiver og pyroteknisk fagansvarlig i Brannvernforeningen, Line Hamre.
Brannvernforeningen har i snart ti år organisert disse sertifiseringskursene på vegne av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i Filmparken i Bærum. Det er DSB som kontrollerer hvem som kan jobbe med pyroteknikk i Norge.
Torsdag ettermiddag var 17 personer samlet for å få bli sertifiserte pyroteknikere. Dette var praksisdagen - en eksamen med smell i.
– Det er strenge regler for pyroteknisk arbeid i hele verden. Norge har nok en av de strengeste regelverkene, nettopp fordi sikkerheten settes veldig høyt her, sier rådgiver og pyroteknisk fagansvarlig i Brannvernforeningen, Line Hamre.
Varsler alltid naboer
Med seg på laget har de det lokale effektbyrået Fiksern, som har jobbet med pyroeffekter i over tredve år. Eier og Grunnlegger av Fiksern, Pål Morten Hverven, forklarer at kurset er delt opp over tre dager; en teoridag, en praksisdag og en eksamensdag.
– Det er viktig at de får en god forståelse for hvordan de bruker det ulike utstyret, sier Hverven.
Men de skal også lære sikkerhet - og litt om håndtering av naboer.
– Vi snakker mye om det å varsle blant annet brann, politi og naboer, det skal ikke være behov for bekymring rundt oss når vi arbeider, sier Hverven.
– Å varsle naboer ordentlig er viktig, legger Hamre til.
Før sertifiseringskurset gikk det derfor ut varsel til naboer på Jar.
Strengt samarbeid
Selv om det er mye samarbeid på tvers av landegrenser i effektbransjen, må den enkelte produksjonens pyroteknikere ha sertifisering for hvert land de ønsker å jobbe i.
Norske pyroteknikere blir som oftest derfor hentet inn når utenlandske turneer kommer til Norge. Det er heller ikke uvanlig at pyroteknikere tar sertifisering i flere land for å jobbe på større prosjekter.
En av de som denne uken krysset landegrenser for å få godkjenning i Norge var svenske Alex Tidesjö.
Han forteller at opplæringen og regelverket for pyroteknisk arbeid i Norge og Sverige er veldig likt, med unntak av noen små detaljer. Det er derfor vanlig at teknikere fra de to landene sertifiseres i begge.
– Det er mye utveksling mellom spesielt Sverige og Norge, mye fordi de norske og de svenske høy- og lavsesongene går veldig om hverandre, foreller Tidesjö.
Fikk prøve i praksis
Kursdeltagerne ble delt opp i tre grupper, som hver for seg skulle utføre en pyroeffektbestilling. En gruppe fikk et teaterstykke, en fikk en konsert og en fikk en TV-innspilling. Du kan se de ulike demonstrasjonene i videoene under.
Til sist fikk deltagerne en demonstrasjon av hvordan mindre effekter som blodposeskudd fungerer. Dagen avsluttet med en demonstrasjon av store utendørs-pyroeffekter.