Finansdepartementet vil om kort tid legge frem en innstilling for Kongen i statsråd om utnevnelse av Ida Wolden Bache (48) fra Jar som sentralbanksjef.

Det skriver Finansdepartementet i samme pressemelding som de kunngjorde at Jens Stoltenberg trekker seg fra stillingen for å fortsette som Nato-sjef.

– Det er kort tid siden vi fullførte en grundig ansettelsesprosess hvor Ida Wolden Bache ble vurdert som svært kompetent for stillingen. Hun har allerede fungert som sentralbanksjef i noen uker, og fyller rollen på en god måte. Norge har en utmerket sentralbanksjef i henne, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

– Norge har en utmerket sentralbanksjef i henne, understreker han. 

– Det er en av de beste sentralbanksjefene Norge kunne få. Det er en tøff jobb hvor hun vil få mye kjeft, men det takler hun.

Asle Sveen (76), tidligere lærer ved Valler Videregående skole.

I en e-post til Budstikka fastslår departementet at hun ikke vil bli innstilt under morgendagens Kongen i statsråd. 

– Vi rekker ikke i morgen, men det vil skje så snart som mulig, skriver kommunikasjonssjef Therese Riiser, kommunikasjonssjef i Finansdepartementet.

Takker ja

Ida Wolden Bache bekrefter i pressemeldingen at hun vil takke ja til jobben som sentralbanksjef. 

Hun skulle opprinnelig fungert som vikar for Stoltenberg frem til Nato-sjefen skulle overta ved slutten av året. 

– Jeg har i dag bekreftet overfor Finansdepartementet at jeg vil takke ja til å fortsette i stillingen som sentralbanksjef, sier Bache.

Finansdepartementet varsler at Bærums-kvinnen vil bli innstilt som sentralbanksjef for en seksårsperiode. 

Stjerneelev

Bache er oppvokst i Bærum, bosatt på Jar og er en tidligere elev ved Valler videregående. Budstikka har tidligere skrevet om 48-åringens strålende vitnemål og sporene hun har satt ved den videregående skolen. 

– Min beste elev, jeg har aldri hatt noen flinkere elev enn henne, skrøt tidligere Valler-lærer Asle Sveen (76). Han hadde Ida Wolden Bache i samfunnsfag.

Når hun nå har fått jobben er Sveen overbevist om at det kommer til å gå veldig bra.

– Det er en av de beste sentralbanksjefene Norge kunne få. Det er en tøff jobb hvor hun vil få mye kjeft, men det takler hun.

Sveen tenker spesielt på en tid hvor Norge nå er nødt til å heve renten fremover. 

– Renteøkningene er varslet lenge, likevel er det krevende avgjørelser hun tar. Hun har en lang CV, så det er ikke tvil om at hun er faglig dyktig og vil takle dette. 

– Hun var helt rå, hadde toppkarakterer i alle fag, både realfag og samfunnsfag. Som alle lærerne sa: Vi har dessverre ikke karakteren 7, fortalte Sveen om eleven som gikk ut våren 1992.

Stoltenberg forlenger

4. februar vedtok Finansdepartementet at NATO-sjef Jens Stoltenberg skulle bli Norges nye sentralbanksjef. 

Han skulle egentlig tiltre stillingen 30. september. 

Torsdag 24. mars, ble det først vedtatt at Stoltenberg skulle fortsette som NATO-sjef i ett år til, grunnet krigen i Ukraina. 

Jar-kvinnen Bache har vært fungerende sentralbanksjef, mens Stoltenberg har vært i NATO. Nå blir han der – og hun blir her.