Skip to main content

Sondre (26) hadde gitt opp proffdrømmen - så tok han valget som sendte han til eliteserien

Sondre Stokke Hougen har spilt en livstid for Jutul i lavere divisjoner - så tok han bakveien inn i eliteserien til nyopprykkede Grüner.

KNUT BJERKE

Sondre Stokke Hougen (26) hadde viet karrieren til Jutul, men da klubben ikke klarte stille lag i 2. divisjon søkte han seg vekk. Det ble starten på et uvanlig hockeyeventyr.

For løperen, som de tre siste sesongene hadde spilt på nivå tre i norsk ishockey, fant kort tid før sesongstart 2018 en plass i 1. divisjonsklubben Grüner.

Proffdrømmen hadde han lagt på hylla, etter flere år i lavere divisjoner for Jutul.

Moderklubben hadde han spilt for hele livet, med far Johan som trener og altmuligmann i klubben. Der spilte han flere år i 1. divisjon, før klubben i 2013 tok det drastiske valget om å søke seg ned til 2. divisjon grunnet dårlig økonomi.

Ble værende

Hougen ble værende i klubben på nivå tre, selv om han var blant stemmene i spillergruppen som luftet sin frustrasjon rundt valget om å gå ned et nivå.

Før 2018/19-sesongen var det slutt. Jutul klarte ikke samle nok spillere til å stille lag i 2. divisjon, og klubben slo seg sammen med Eiksmarka – og fortsatte med spill i 3. divisjon. Hougen besluttet at tiden var inne for å prøve noe nytt.

– Jeg hadde gitt opp proffdrømmen, men ville ikke ned i 3. divisjon. Jeg følte i utgangspunktet at 2. divisjon var litt for lavt, og fikk tilbud fra flere klubber litt høyere oppe, forteller Hougen. 

Valget falt på Grüner i 1. divisjon, en klubb som ikke hadde spilt i eliteserien siden 1978, og som heller ikke hadde noen umiddelbare planer om å gjøre det i nær fremtid. For Sondre ble det en mulighet til å spille 1. divisjon igjen, et nivå han selv følte seg hjemme på. 

Oppholdet i Grüner har blitt et eventyr for Sondre Stokke Hougen. Denne sesongen blir det eliteseriespill for den tidligere Jutul-spilleren. 

SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

Rykket opp

Grüner startet sesongen godt, og plutselig befant klubben seg i en posisjon hvor de måtte ta stilling til hvorvidt de skulle melde seg på kvalifiseringsspillet til eliteserien. Grünerhallen på Dælenenga er egentlig for liten for eliteseriespill, men klubben fikk dispensasjon til å bruke den under kvalifiseringen. 

Det fantes heller ingen plan for et opprykk i klubben, og det langsiktige sportslige målet var å etablere seg i 1. divisjon. Likevel takket klubben ja til kvalifiseringsspill – under forutsetningen at ikke skulle brekke nakken økonomisk dersom opprykket gikk i boks. Da eliteserielaget Ringerike snublet i kvalifiseringen, sto de der plutselig.

– Jeg husker vi snakket om at vi burde tape et par kamper for å unngå opprykket, målet var jo tross alt bare topp tre før sesongen, fleiper Hougen.

Det som bare var en fjern drøm på Grünerløkka ble plutselig realitet. Kommende sesong skal Grüner spille mot Vålerenga, Storhamar – og regjerende mester Frisk Asker. Det skal de gjøre uten en eneste profesjonell ishockeyspiller.

– Ingen spillere hos oss skal betale for å spille ishockey, men ingen tjener heller penger. Vi har ingen lønninger, og ingen profesjonelle spillere i eliteserien neste sesong, sier daglig leder Trond-Erik Larsen.

Sondre Stokke Hougen trente tidligere i sommer på sin gamle hjemmebane, i Bærum Ishall. 

KNUT BJERKE

– En drøm

Selv om proffdrømmen stadig må vente, skal Sondre Stokke Hougen omsider få oppleve eliteseriespill neste sesong. To og et halt år etter at han spilte mot Frisk Asker, som en del av Budstikkas breddelag i en showkamp. Ferden fra bunnen av 2. divisjon til eliteserien har gått fort.

– Jeg husker jeg lekte med tanken da jeg spilte 1. divisjon for Jutul som 16-åring. Den gang lurte jeg på hvor langt ishockey kunne ta meg, men så har studier og jobb blitt en viktigere del – og drømmen forsvant vel litt underveis, sier Hougen, som gjennom sesongen skal fullføre sin mastergrad, kombinert med deltidsjobb for et oljeteknologifirma.   

– Man blir ikke rik av å spille for Grüner, men det er i hvert fall langt billigere enn å spille 2. divisjon for Jutul, humrer 26-åringen. 

 Denne høsten blir han å se i Askerhallen, i lilla drakt. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.