Skip to main content

Frisk Asker vant etter straffeslag

Får Viktor Granholm og Frisk Asker mer å glise for mot Lillehammer?

Får Viktor Granholm og Frisk Asker mer å glise for mot Lillehammer?

Foto: EVA GROVEN

Etter å ha ledet 2–0 ga Frisk Asker bort ledelsen og kampen ble til slutt avgjort på straffeslag- da avgjorde kaptein Bastiansen. 

Lillehammer–Frisk Asker 3–3 (0–0, 0–2 og 3–1) 0–1 på straffeslag 

Etter å ha vært sterkt preget av tett kampprogram og skader har Frisk Asker slått tilbake med to strake seiere. Forrige uke ble Ringerike slått hjemme i Askerhallen før Askergutta slo Grüner på bortebane i Oslo. Det har ført laget opp på 5. plass på tabellen før oppgjøret mot Lillehammer, som befinner seg et poeng bak på 7. plass. 

Keeperveteranen Nicklas Dahlberg er ute med skade. Det har han også vært de to siste kampene og Henrik Fayen-Vestavik har tatt ansvar som førstekeeper i svenskens fravær. 21-åringen har rett og slett storspilt. 

Åpnet oppgjøret med undertallsspill

Frisk Asker måtte starte kampen med et undertallsspill allerede etter 24 sekunder da Nikolay Andresen måtte sette seg for holding. Frisk Asker forsvarte seg godt og Fayen-Vestavik måtte kun gjøre en redning før de hvitkledde var fulltallige igjen på bortebane. Målvakten gjorde en enda bedre redning noen minutter senere. Så, like før det var spilt fem minutter, var Morley frempå for Frisk. Keeper reddet før samme mann fikk en stor mulighet til kun sekunder etterpå. 

Begge lagene skapte muligheter, men det sto 0–0 etter halvspilt periode. Hjemmelaget fikk en dobbelsjanse, men Fayen-Vestavik reddet begge forsøkene og vartet så opp med en nydelig snapp like før powerbreak. Etter powerbreaken kombinerte Eskil Wold fint før han driblet seg forbi tre spillere. Han ble taklet i siste liten. Etter 17 spilte minutter stakk hjemmelaget av gårde på en farlig kontring. Niklas Nevalainen kastet seg ned på isen og strakk frem kølla. Han rakk akkurat frem og avverget en farlig sjanse for Lillehammer med oppofrende forsvarsspill. 

Det ble ingen scoringer i den første perioden og lagene gikk til pause på stillingen 0–0.

Frisk start på forsinket periode

På grunn av problemer med ismaskinen ble pausen mellom første og andre periode nesten dobbelt så lang som vanlig. Men når den endelig kom i gang brukte Frisk Asker kun et minutt på å ta ledelsen 1–0. David Morley satt sitt tiende denne sesongen. Et par minutter senere var Anders Bastiansen nære ved å øke ledelsen etter at Lillehammer hadde blitt stoppet av Fayen-Vestavik. Så fikk Jacob Lagacé to minutter for hooking. Gjestene var igjen gode i undertall og målvakten i storform reddet forsøkene Lillehammer kom med. Magnus Geheb snappet med seg pucken på en rask kontring og økte ledelsen til 2–0 alene med keeper. 

Etter halvspilt periode vartet Fayen-Vestavik opp med en ny flott redning. Denne gangen på spektakulært vis da han stupte pucken unna med hodet. To minutter senere fikk hjemmelaget nytt overtallsspill da Esbjørn Vold fikk to minutter for holding. Men Frisk Asker har jobbet med undertallsspillet i det siste og det har vist seg på isen de siste kampene. Heller ikke denne gangen klarte Lillehammer å få pucken i mål. 

Med under et minutt igjen av perioden fikk Frisk Asker sin første mulighet i overtall. Humphries måtte sette seg, men det var like vel hjemmelaget som så farligst ut før sluttsignalet gikk. Frisk ledet 2–0 til tross for at hjemmelaget ledet skuddstatistikken 28–14 etter å ha tatt begge de første periodene 14–7.

Fem mot tre før redusering

Siste periode var kun noen sekunder gammel da Hagen måtte sette seg for hjemmelaget. I utvisningsboksen satt allerede Humphries og Frisk Asker fikk muligheten fem mot tre. Men Lillehammers Dackell sto godt mellom stengene og de hvite klarte ikke å øke ledelsen. Når hjemmelaget ble fulltallige igjen reduserte Dineen til 2–1. Granholm forsøkte å gi Frisk tilbake tomålsledelsen og avsluttet etter noen fine dragninger, men igjen var Dackell der og blokkerte. 

Fem minutter inn i den siste perioden fikk Lillehammer ny overtallsmulighet da Jimi Kuronen fikk to minutter for hooking. Det ble hett da Fayen-Vestavik la seg på pucken og blokkerte etter en stor mulighet. Dommerne skilte kamphanene. Frisks målvakt måtte i aksjon flere ganger og holdt gjestene inne i kampen gjennom undertallsspillet. 

Men etter halvspilt periode måtte Fayen-Vestavik plukke pucken ut av nettet da Dineen satt sitt andre til 2–2. Og like etter var kampen snudd. Arnestad scoret etter at en medspiller hadde tatt med pucken rundt på baksiden av målet og satt Frisk Askers keeper ut av spill. Stillingen var 3–2 til Lillehammer med drøye åtte minutter igjen av kampen. 

Esbjørn Vold fikk en kjempemulighet, men nå så det ut som om det var Fayen-Vestavik han skjøt mot. Keeperen vartet opp med en klasse av høy kvalitet. Så stakk hjemmelaget av på en kontring og kom alene med Frisks målvakt som igjen dro fram en redning av høyeste klasse. Frisk Asker fortsatte å presse på, men Dackell var vanskelig å overliste. 

Frisk-spillerne kjempet hardt de siste minuttene og vant igjen pucken i offensiv sone flere ganger. Men Lillehammer hindret de største målsjansene. Frisk tok en time-out da det gjensto litt over et minutt. Frisk tok også ut målvakten i jakten på utligning. Og det betalte seg. Jacob Lagacé fikk pucken sentralt i banen og sendte pucken i nettet til 3–3. Han fikk også den siste muligheten, men ble taklet uten å få straffeslag. 

Målløst i spilleforlengelsen

Lillehammer fikk et lite trykk etter flere blokkeringer fra Fayen-Vestavik i spilleforlengelsen. Men selv om målvakten blokkerte var det ikke de største målsjansene hjemmelaget kom seg til. Granholm kom til en kjempesjanse etter å ha danset seg gjennom Lillehammers forsvar. Men keeper reddet forsøket. Det sto seg med 3–3 og kampen måtte avgjøres på straffeslag. 

Morley og Granholm klarte ikke å sette sine forsøk. Geheb kom nærmere, men utsiden av stolpen hindret han. Heller ikke Frøshaug klarte å overliste keeper. Lagacé brant Frisks femte straffeslag, men Fayen-Vestavik hadde heller ikke blitt overlistet. Det sto 0–0 etter de fem første straffene. Wold fikk ikke til noen god avslutning og da var det viktig at Fayen-Vestavik klarte å endre side og stoppe Lillehammers forsøk. 

Så steg kapteinen frem. Anders Bastiansen fintet keeper og satt inn det som ble det avgjørende straffeslaget. Henrik Fayen-Vestavik ble kåret til banens beste for Frisk. 

– Vi spiller en ganske solid hockeykamp i to perioder. Litt lik kamp som sist vi var her i Lillehammer. Da ledet vi stort og tapte 5–4. Vi klarer ikke å drepe kampen i dag på 2–0. Da sniker tanken seg inn at dette har i opplevd her tidligere. Når de snudde til 3–2 så det mørkt ut. Så lykkes vi når vi ta ut målvakten. Det er det ikke så ofte man gjør. Det bounspoenget er utrolig godt, men sudden death og straffer er mer tilfeldigheter, oppsummerer Frisk-trener Vidar Wold. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.