Skip to main content

19-åring debuterer i internasjonal landslagsturnering

Christopher Dehn (19) går gjerne imellom når større, sterkere og eldre ishockeyspiller barker sammen.

Christopher Dehn (19) går gjerne imellom når større, sterkere og eldre ishockeyspiller barker sammen.

Foto: Sofie Alexandra Kitterød

Bare 19 år gammel har ishockeydommeren Christopher Dehn opplevd både den verste tragedien som kan tenkes og store oppturer på isen.    

– Vi har hatt talenter på hans alder, men det skjer ikke så ofte, sier dommersjef i Norges Ishockeyforbund, Geir Thomas Olsen. 

Christopher Dehn fra Jutul sier han startet å dømme da han måtte ta dommerkurs i klubben. Nå har han allerede debutert i eliteserien og til helgen debuterer han i internasjonal turnering for U20-landslag. Men den forholdsvis korte dommerkarrieren har allerede inneholdt en fryktelig opplevelse. 

17. oktober i 2020 var Christopher dommer i U21-kampen under den tragiske ulykken da Asker-gutten Mats Hildisch ble lam fra brystet og ned. 

– Alle så at det var alvorlig. Jeg var førstemann borte hos ham. Det første han sa var: «Jeg er lam», sier Christopher og forteller at han fikk sjokk. 

– Vi visste ikke hva vi skulle gjøre. Jeg var helt tom i etterkant av kampen og vi tenkte naturligvis på om vi kunne gjort noe annerledes.

Han roser hjelpen fra forbundet og sier de fikk snakket ut om den forferdelige hendelsen.

Debuterte i eliteserien

19-åringen har fortsatt med dømmingen og denne høsten fikk han debutere i eliteserien i kampen mellom Frisk Asker og Grüner. 

– Jeg var litt nervøs og er selvfølgelig spent før sånne kamper. Det var kult å få prøve et nivå jeg ikke har vært med på før. Det gikk bra og jeg fikk gode tilbakemeldinger. 

Etterpå har han dømt Sparta-Grüner og 20. november blir det Ringerike-Stjernen. 

Dehn spiller fortsatt ishockey på Jutuls U21-lag. Men han er klar på at dømmingen går foran hvis det kolliderer med spill.

Dommertalentet legger ikke skjul på at han har lyst til å prøve å komme så langt som mulig og at han har en drøm om å være med i VM og OL.

– Jeg driver ikke med dette bare fordi det er artig og at jeg kan tjene litt på det. Jeg har lyst til å utvikle meg og komme så langt som mulig.

Christopher Dehn dømmer en internasjonal turnering i helgen.
Christopher Dehn dømmer en internasjonal turnering i helgen.
Foto: Sofie Alexandra Kitterød

Alle skulle slåss

Norske dommere har forsøkt seg i SHL i Sverige og AHL i USA. Foreløpig er det ikke mulig å leve av å være ishockeydommer i Norge.

– Det ville vært superkult å kunne leve av dette, sier 19-åringen.

Unggutten sier han ikke kjenner frykt når større, sterkere og eldre ishockeyspillere barker sammen i høyt tempo rundt ham.

Og det hender han går imellom for å hindre at to slåsskjemper smeller sammen.

– Men hvis de virkelig ønsker å slåss må vi stå og se på til de er ferdige.

Han innrømmer også at de færreste av spillerne er enige med dommeren i kampens hete.

– Det blir litt drittslenging, men det holder seg stort sett på et ok nivå. Jeg tar det ikke til meg og det legges igjen i hallen etter kampen.

Han legger ikke skjul på at han har opplevd å være i hardt vær – særlig i en 1. divisjonskamp mellom Ringerike og Comet for to år siden.

– Da smalt alt og spillerne var mest opptatt av å ta hverandre. Jeg husker ikke hvor mange utvisningsminutter det var. Vi kom oss aldri hjem, det var slåsskamper hele tiden. I hvert stopp var det bråk og jeg var ganske tung og sliten etterpå.

Yngstemann

Norge, Tyskland, Sveits og Slovakia er nasjonene i U20-turneringen hvor Dehn skal dømme tre kamper i helgen.

Dehn blir yngstemann av åtte dommere som skal dømme på Lillehammer. De tre andre norske dommerne er alle faste eliteseriedommere. Fra Sverige kommer dommere fra Allsvenskan.

– Jeg gleder meg masse. Det blir artig å dømme med dem og lære av hva de gjør.

Dommersjef Geir Thomas Olsen sier at de har gitt Dehn internasjonal lisens i år fordi de anser ham som en dommer de ønsker å satse på. 

– Han er oppofrende og villig til å lære og trene for å bli bedre, en god dommer som er lett å forholde seg til, skryter Olsen. 

Han sier Dehns mål om VM er realistisk og at det begynner med at dommerne først får prøve seg i U18-VM. Dommersjefen sier gode dommere må være ryddige, ha orden og at det mentale er en stor del av spillet. 

Ifølge Olsen ligger ishockey langt bak for eksempel fotball økonomisk, og at ingen som dømmer i Norge gjør det på heltid. 

– Vi har et langsiktig mål om å komme dit. Alle elitedommere er nå ansatt i Ishockeyforbundet. De er lønnet etter oppdag.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.