Lokalet ble bygget på dugnad i 1905 - nå har det fått pris

VINNERE: Familien gikk helt til topps i konkurransen om årets eksteriørpris fra Bergene Holm. Fra venstre: Frank Ivar Andersen (62) fra Byggmesterforbundet, Tiril Andøl (49) med sønnen Ask (16), datteren Dina (13) og mannen Per Erik Borge (69). Ved siden av, Tone Bente Bergene Holm (47) fra Bergene Holm.

VINNERE: Familien gikk helt til topps i konkurransen om årets eksteriørpris fra Bergene Holm. Fra venstre: Frank Ivar Andersen (62) fra Byggmesterforbundet, Tiril Andøl (49) med sønnen Ask (16), datteren Dina (13) og mannen Per Erik Borge (69). Ved siden av, Tone Bente Bergene Holm (47) fra Bergene Holm. Foto:

Så potensialet i den gamle kulturarv-boligen i Vollen.

DEL

I matchende blå antrekk kommer duoen gående mot oss. Tiril Andøl (49) og Per Erik Borge (69) er på vei ned oppkjørselen for å ønske juryen og de andre oppmøtte velkommen.

Hele gjengen har kommet for å være med på utdelingen av byggebloggen Bergene Holms eksteriørpris. I bagasjen er blomster og kake, men ikke minst – sjekken på 50 000 kroner.

At eiendommen har sjarm, levnes det tvil om. Den romantiske hagen bugner over av roser og lavendel. Her er alt detaljert ned til fingerspissen.

– Det så ikke ut her for en uke siden, så vi har ryddet masse i hagen. Vi burde hatt noe som skjer her hver sommer, sier Tiril humoristisk.

LES SAKEN OM HJEMMET DERES HER: Kulturarv ble drømmehjem

MED FAMILIEN: At alt arbeidet skulle føre til en pris, var ikke Tiril Andøl forberedt på. At de har bodd i huset i 20 år og følt på kroppen hvordan det har vært å gå løs på et så stort prosjekt, gjør nok seieren enda morsommere.

MED FAMILIEN: At alt arbeidet skulle føre til en pris, var ikke Tiril Andøl forberedt på. At de har bodd i huset i 20 år og følt på kroppen hvordan det har vært å gå løs på et så stort prosjekt, gjør nok seieren enda morsommere. Foto:

Forsamlingslokale, saftfabrikk, møbellager og bolig

Lokalet ble bygget på dugnad av Asker Arbeiderforening i 1905. Siden ble stedet brukt som forsamlingslokale og saftfabrikk.

På 50-60-tallet ble bygget omgjort til møbellager og bolig for to familier.

Så da paret kjøpte boligen som ble kalt for «Glimt» i 1997, flyttet de inn med brønnvann og snurredass.

De originale vinduene var skiftet ut med 60-tallsvinduer.

Og inne var det frisk, mildt sagt. Såpass friskt at stearinlysene blåste ut.

LES HER: Jakter på det unike

FØR: Slik så baksiden av boligen ut da de overtok i 1997. Nå har de bygd på en veranda og et tilbygg, og skiftet ut mange av vinduene.

FØR: Slik så baksiden av boligen ut da de overtok i 1997. Nå har de bygd på en veranda og et tilbygg, og skiftet ut mange av vinduene. Foto:

NÅ: Bak buskene står det nyrestaurerte huset i all sin prakt.

NÅ: Bak buskene står det nyrestaurerte huset i all sin prakt. Foto:

Tilbakeførte uttrykket fra 1905

Etter 20 år med restaurering har de kommet dit de er i dag. Med god hjelp av NOMA arkitekter har de tilbakeført husets opprinnelige uttrykk.

Blant annet har de skiftet vinduer, bygd veranda, nytt tilbygg, uthus og dukkehus.

Et møysommelig arbeid både inne og ute som har tatt mye tid og krefter, men også gitt mye glede.

– Vi har gjort mange oppdagelser og funnet mye rart her, sier Tiril og ler godt.

– Men vi har aldri hatt i tankene at vi skal vinne noen pris, vi har bare tatt for oss ett og ett rom, legger hun til.

Og hadde det ikke vært for snekkerfaren hennes så hadde det ikke gått, ifølge Tiril.

– Etter vi hadde kjøpt, ringte vi pappa og bare: «Pappa, vi har kjøpt det, du må hjelpe oss», sier hun og ler enda høyere.

Han hjalp mer enn gjerne til. Og dukkestuen som er Tirils danserom, er farens egne prosjekt, forklarer hun i det de viser oss rundt på eiendommen.

SETT DENNE GÅRDEN I VOLLEN? Landlig romantikk på Høibak Gård

I HAGEN: I dukkestuen øver danser Tiril Andøl på ny koreografi.

I HAGEN: I dukkestuen øver danser Tiril Andøl på ny koreografi. Foto:

Inspirerer andre til å våge

At familien inspirerer andre til å tørre å gå løs på gamle bygg og gjøre de om til familiehjem, er en av årsakene til at de vant, forklarer Frank Ivar Andersen (62), daglig leder i Byggmesterforbundet.

– Familien har bodd oppi det lenge og veien har blitt til underveis. De har kjempet for å bevare husets sjel, selv om de nå har et hus som fungerer til dagens måte å leve på, sier Andersen.

Her er kvalitet, godt utført håndverk og en helhet utenom det vanlige, ifølge juryen.

– De har klart å bevare uttrykket, og tilbygget og vinduene er kronen på verket, sier Andersen.

LES OGSÅ: Lagde idehus à la København i Vollen

Artikkeltags