Skip to main content

Vennene kjemper for Mustafa med filmprosjekt

Emil Lunde (t.v.), Mustafa Hasan og Karl Trydal går sammen på Nesbru videregående skole og har kjent hverandre fra barneskolen. – Det er uforståelig at han ikke engang får fullføre skolen, sier Emil og Karl.

Emil Lunde (t.v.), Mustafa Hasan og Karl Trydal går sammen på Nesbru videregående skole og har kjent hverandre fra barneskolen. – Det er uforståelig at han ikke engang får fullføre skolen, sier Emil og Karl. 

Foto: KARL BRAANAAS

Vennene lager film om Mustafa (18) som nå må ut av landet, et halvt år før han har fullført videregående. Advokat varsler søksmål. 

18-åringene Karl Trydal og Emil Lunde fra Asker fortviler over at barndomsvennen Mustafa Hasan trues med utsendelse. Nå lager de kortfilm om kameraten, for å vise at han har så mange gode sider som ikke er kommet frem. De vil at han skal få slippe frykten han har levd med siden han ble tatt med hit som seksåring. 

– Han er askergutt på linje med alle oss andre og en veldig god venn. Vi har samme omgangskrets og han passer inn i alle miljøer. Han er en vi spiller fotball med og lager musikk med. Vi vil ikke at dette skal bli tatt fra oss, sier Emil og Karl. 

Skole og musikk

Mustafa er psykisk sliten av å leve med usikkerhet. Han har også opplevd å se brødrene bli hentet av politiet og sendt ut. Nå løftes han opp av alle som kjemper for ham. 

Mye uttrykker han gjennom musikken, og i sommer slapp låten «Hva er det som skjer». 

– Det at jeg har disse fantastiske menneskene her, gjør at jeg vil fortsette å stå på. Akkurat nå er det mye som skjer. Da er det godt at disse hjelper meg til å ta riktige valg. Tenk hvis jeg hadde vært alene om dette, sier Nesbru-eleven, som for tiden har skole og utdannelse som førsteprioritet. 

Karakterene er bra og drømmen nå er å bli jurist. 

– Nå vil vi vennene på banen og vise hvem Mustafa er. Han er en av oss, vi vil at folk skal se alle hans fine sider, sier Emil Lunde  (i midten) og Karl Trydal som lager film om vennen Mustafa Hansan.

– Nå vil vi vennene på banen og vise hvem Mustafa er. Han er en av oss, vi vil at folk skal se alle hans fine sider, sier Emil Lunde  (i midten) og Karl Trydal som lager film om vennen Mustafa Hansan.

Foto: KARL BRAANAAS

Mustafas storebror Abdel har fått opphold, men ikke Mustafa som er i samme situasjon. 

– Det virker som de vil røyke ham ut. De vil ikke la ham fullføre videregående, selv om han har bare et halvt år igjen. I stedet for at han får bidra, blir han en utgift. Jeg ser ikke hva samfunnet tjener på dette, sier Emil.

– Tenk hvis han kunne få slippe denne ryggsekken, sier Karl og kikker bort på kompisen.

– Da hadde du klart deg så bra. Jeg hater at det er så mye potensial som bare skal kastes bort.

Går til sak

Advokatfirmaet Fend har henvendt seg til politiet og begjært utsendelsen utsatt, fordi det ikke er praktisk mulig å reise ut innen fristen. 

18-åringen har ikke jordansk pass og pandemien kompliserer flyreisen. Jordan er i tillegg et av landene som topper smittetallene i regionen.

– Vedtaket til Utlendingsnemnda (UNE) er svakt begrunnet både faktisk og rettslig. Hans tilknytning er heller ikke tatt hensyn til i vedtaket, i første rekke en vurdering fra 2016–2017 som var preget av morens forhold, sier advokat Nicolai Skjerdal i Fend. 

Han varsler nå søksmål mot staten ved UNE. Samtidig begjærer han midlertidig opphold for Mustafa så lenge saken er i rettsapparatet.

Jeg hater at det er så mye potensial som bare skal kastes bort.
Karl Trydal, venn
18-årige Mustafa Hasan skal ut av Norge tre uker før jul, et halvt år før han er ferdig med videregående skole.

18-årige Mustafa Hasan skal ut av Norge tre uker før jul, et halvt år før han er ferdig med videregående skole.

Foto: KARL BRAANAAS

UNE: – Ikke et barn

– Det skal mye til for at man gis oppholdstillatelse på grunnlag av sterke menneskelige hensyn, uttaler avdelingsleder Terje Østraat i Utlendingsnemnda i en e-post til Budstikka.

– Hvorfor må han ut før han er ferdig med videregående, når han kun har et halvt år igjen?

– Han er nå over 18 år og ikke lenger et barn. For voksne skal det mer til for at tilknytning til Norge får avgjørende betydning, spesielt når oppholdet er ulovlig eller opparbeidet på et uriktig grunnlag. Manglende mulighet til å fullføre utdanning gir ikke grunnlag for oppholdstillatelse, fortsetter Østraat, som understreker at alle uten oppholdstillatelse har utreiseplikt.

– Man kan søke om å få assistanse fra UDI til å returnere frivillig. Forlater man ikke landet innen fristen, kan Politiets utlendingsenhet (PU) returnere med tvang. Selv om det er en pågående pandemi, må man forsøke å reise ut innen fristen, skriver Østraat videre.

Forsvarlig retur?

– På hvilken måte er hans tilknytning vurdert i lys av menneskelige hensyn?

– UNE har tidligere kommet til at hans tilknytning som barn i seg selv tilsier at han har en særlig tilknytning til Norge. Det fantes likevel tungtveiende innvandringsregulerende hensyn, derfor kom UNE til at en tillatelse ikke burde gis og at en retur var forsvarlig.

Om hensynet til Hasans psykiske helse skriver Østraat følgende: «I et nylig vedtak har UNE vurdert de psykiske utfordringene og kommet til at det ikke foreligger forhold av et slikt alvor at det gir grunnlag for en oppholdstillatelse. Denne vurderingen baserte seg på tidligere vedtak og beslutninger i saken, i tillegg til opplysningene om hans psykiske helse. UNE kan ikke kommentere detaljer i forskjellene mellom brødrenes situasjon av hensyn til taushetsplikten. Det foretas konkrete vurderinger i hver enkelt sak, og det kan føre til ulike utfall.»

Protesterer

Julia Lysgaard fra Asker har i en årrekke kjempet for familien Hasan og opprettet en støtteside for Mustafa på Facebook, som har nådd flere tusen mennesker. Støttegruppen samler også inn penger til rettssak. 

– Dette er en stygg sak. Mustafa Hasan har selv aldri gjort noe galt, men UNE velger å la et barn ta konsekvensene for foreldrenes handlinger. Han var seks år da familien kom til Norge, og kan ikke holdes ansvarlig for at mor ga uriktige opplysninger, sier hun. 

Lysgaard forstår heller ikke hvordan den ene broren kan få opphold på humanitært grunnlag og ikke den andre.

– UNE ser ut til å ha ubegrenset vilje og ressurser til å gå etter mennesker som har etablert et liv her. Det er svært alvorlig at denne gutten har blitt påført et liv med utrygghet av den norske stat, med en vedvarende trussel om utsendelse, mener hun.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.