Skip to main content

Utreisefristen er utsatt

Rundt 200 mennesker møtte opp for å vise sin støtte til Mustafa Hasan (18) under en markering i Asker tidligere denne uken.

Rundt 200 mennesker møtte opp for å vise sin støtte til Mustafa Hasan (18) under en markering i Asker tidligere denne uken. 

Foto: EVA GROVEN

Mustafa Hasan måtte etter planen forlate landet i romjulen. Nå har politiet utsatt fristen til 2021. 

Utreisefristen er utsatt til 18 januar. Det kommer frem i et brev fra politiet. Opprinnelig måtte 18-åringen ut av landet 28. desember. 

– Både Mustafa, broren Abdel og vi i støttegruppen er lettet og glade for at politiet har vært samarbeidsvillige. Samtidig er det en dobbeltsidig følelse - Mustafa lever fremdeles i usikkerhet, slik han har gjort i størsteparten av sitt liv, sier Julia Lysgaard Shirazi, sentralt medlem i støttegruppen for Hasan-familien. 

– For min egen del har jeg gruet meg til julen. Det er ikke mulig å komme i julestemning når personer i din nære omgangskrets lever med angst og usikkerhet, sier Shirazi videre. 

Forbereder søksmål

Fristen utsettes etter at Hasans advokat, Nicolai Skjerdal, sendte en anmodning til politiet om å utsette fristen. I svaret til advokaten viser politiet til at «det er fremlagt dokumentasjon på at utlendingen er i en pågående prosess med å anskaffe reisedokument». 

– Dette betyr at Mustafa Hasan slipper akutt bekymring gjennom julen og at vi får noe mer tid til å avklare spørsmålet om innvilgelse av midlertidig opphold så lenge søksmålet pågår, sier advokat Skjerdal til Budstikka. 

Ønsker å slippe rettssak

Førstkommende fredag eller over helgen vil advokaten levere inn søksmål mot Staten ved UNE på vegne av 18-åringen. Der det bes om en ny vurdering av hans sak. 

Julia Lysgaard Shirazi i støttegruppen sier det best tenkelige utfallet fremdeles er å slippe en ny runde i rettssystemet. 

–  Det krever at UNE innser at det eneste fornuftige og anstendige å gjøre er å omgjøre vedtaket og gi Mustafa opphold, sier hun. 

Støtte

Tirsdag kveld var  det var full politisk enighet under støttemarkeringen for Mustafa Hasan i Asker sentrum. Hovedpersonen selv var tilstede, og satte stor pris på støtten. Over 200 personer hadde møtt opp.

– Da jeg satt i bilen der borte og så alle dere som hadde møtt opp her, jeg tenkte «wow». Jeg vil takke dere alle. Jeg kunne aldri fått til alt dette uten dere, sa Hasan selv fra scenen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.