Skip to main content

Mustafa vant rettssaken mot Utlendingsnemnda

Mustafa Hasan (18) gikk til sak mot Utlendingsnemnda, nå er resultatet klart.

Mustafa Hasan (18) gikk til sak mot Utlendingsnemnda, nå er resultatet klart.

Foto: Magnus A. Ross

Mustafa Hasan (18) har vunnet saken mot Utlendingsnemnda.

Saken oppdateres

– Jeg er utrolig glad og overrasket på en positiv måte. Det er vanskelig å ta innover seg, sier Mustafa Hasan, etter å ha vunnet søksmålet mot Utlendingsnemnda (UNE). 

Staten ville sende 18-åringen fra Asker ut av landet, etter 13 år i Norge. Tirsdag ble UNEs vedtak kjent ugyldig av Oslo tingrett, som behandlet søksmålet tidligere i sommer.

– Jeg vil takke alle som har vært der for meg, støttet meg og forhåpentligvis bidratt til å skape forandring. Jeg håper dette er starten på slutten av denne saken – ikke bare for meg, men for alle andre barn som er i samme situasjon, sier Hasan til Budstikka.

Skal behandles på nytt

Dommen fra tingretten innebærer ikke nødvendigvis at Hasan får bli i Norge. UNE skal nå behandle saken på nytt. Staten er også dømt til å betale Hasans sakskostnader med 1.660.313 kroner. 

– Vi har mottatt dommen hvor tingretten kommer til at vedtaket vårt er ugyldig. Det er en omfattende dom hvor vi vil trenge noe tid på å vurdere innholdet. Flere av de som kjenner saken best er på ferie nå, og vi vil ikke kunne gi noen kommentarer til innholdet i dommen før de har kommet tilbake og har rukket å se nærmere på den, sier fungerende avdelingsleder Rolf Tore Thomassen i UNE i en e-post til Budstikka.

Det var VG som først omtalte dommen. 

Uriktig vedtak

Flertallet i Oslo tingrett mener UNE ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til Mustafas vanskelige oppvekst, lange botid og tilknytning til Norge i sin vurdering av om 18-åringen skal gis opphold på humanitært grunnlag. 

«Dette må anses som en saksbehandlingsfeil som har ledet til et mangelfullt og uriktig avgjørelsesgrunnlag på punkter av betydning for vedtaket», skriver Oslo tingrett i den 61 sider lange dommen. 

En av meddommerne mente derimot UNEs vedtak ikke kunne kjennes ugyldig, og stemte imot rettens flertall. 

Mustafa Hasan med sin advokat Nicolai Skjerdal.

Mustafa Hasan med sin advokat Nicolai Skjerdal. 

Foto: TRINE JØDAL

– Sykt bra

– Dette er en god nyhet, og en lettelse. Nå håper vi UNE kommer frem til at de vil gi ham opphold i Norge, sier Julia Lysgaard Shirazi, sentral støttespiller for Mustafa gjennom mange år. 

– Dette er sykt bra. Dette har vi ventet på lenge og Mustafa fortjener dette på det høyeste. Dette skal vi feire, sier Mustafa Hasans bror, Abdel.

Frp-leder: «Takk gud.»

Simen Velle, som for en måned siden ble valgt til ny leder i Asker Frp, er glad for at saken nå skal behandles på nytt. 

«Takk gud. Dette er så fortjent», skriver Frp-lederen i et innlegg på Facebook. 

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV), som fulgte rettsaken tidligere i sommer, mener tingrettens avgjørelse var det eneste riktige utfallet i saken. 

– Endelig en seier for fornuft og rettferdighet. Saken har vært behandlet feil og derfor må vi kreve at UNE behandle saken i stornemnd og ikke sender den tilbake til samme nemndleder. Dommen bekrefter at det er nødvendig. Det skal være rettferdighet for mennesket og ikke prestisje for systemet som gjelder, uttaler Andersen i en e-post via politisk rådgiver Hilde Mari Bjørke i partiets stortingsgruppe.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.