Skip to main content

Louise (70) om Sian-demonstrasjon: – Det er ikke bare de unge som må stå opp mot dette

Louise Nicol Smith (70) tok skiltet med seg for å vise sin motstand til Sian.

Louise Nicol Smith (70) tok skiltet med seg for å vise sin motstand til Sian. 

Foto: Trine Jødal

Da Louise Nicol Smith hørte om Sian-demonstrasjonen tok hun stavene fatt for å protestere. Likevel støtter hun deres rett til å ytre seg.

– Jeg ble så irritert da jeg hørte Sian skulle demonstrere at jeg måtte komme hit for å vise min motstand, forteller 70-åringen fra Østerås i Bærum.

Det røde pappskiltet festet til trepinnen i høyrehånden hadde tydelige budskap: «Bærum for alle» og «Nei til rasisme!». 

Hun sto opprinnelig blant motdemonstrantene utenfor Folkebadet. Men da de rosa fløytene til motdemonstrantene overdøvet Sians budskap på andre siden av elven, tok Nicol gåstavene fatt over broen.

Årsaken var alt annet enn støtte til de fra Sian (Stopp islamiseringen av Norge), som sto på Byscenen. Det var for å høre hva som ble sagt.

– Ytringsfrihet er utrolig viktig i et demokrati. Jeg støtter Sians rett til å uttale seg, men da må samtidig jeg bruke min rett til å vise min motstand, forteller Nicol Smith.

– Det er viktig at man tar til orde, enten du er ung eller gammel, sier Louise Nicol Smith (70). Hun viste tydelig hvilken side hun sto på i demonstrasjonen i Sandvika lørdag.

– Det er viktig at man tar til orde, enten du er ung eller gammel, sier Louise Nicol Smith (70). Hun viste tydelig hvilken side hun sto på i demonstrasjonen i Sandvika lørdag.

Foto: Trine Jødal

– Dette er malen

70-åringen kommer opprinnelig fra Skottland, men flyttet til Bærum og Østerås for 40 år siden.

– Jeg er jo også innvandrer. Innvandrere kommer i flere varianter, påpeker Nicol Smith.

Rundt henne ved paviljongen i Byparken var det hovedsakelig unge mennesker, foruten et par barnefamilier.

– Det er viktig at man tar til orde, enten du er ung eller gammel. Det er ikke bare de unge som må stå opp mot dette, konstaterte 70-åringen.

Atta Mohammed, tidligere styremedlem i al-noor-moskeen på Skui, deler Nicol Smiths oppfatning av demonstrasjonen. 

– Det var en fin, flott og fredelig markering. Dette må være malen å gjøre det på når alle gode krefter står sammen mot dem som vil skape splid, sier han.

Atta forteller mange fra moskeen i Asker og noen i Bærum var til stede i Sandvika, og at flere av disse lyktes med å demme opp i de situasjonene hvor noen ble provosert.

Kraftfullt og rolig

– Dette ga et tydelig uttrykk for at rasister hverken er velkommen eller akseptert i Bærum. det ble kraftfullt på en rolig måte, oppsummer stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) fra Jar.

Han sto på bryggekanten ved Folkebadet, sammen med blant annet representanter for politiske partier, fagbevegelse, moskeer og kirken.

– Folk synes dette ble fint og riktig, det er viktig å vise at Sians budskap ikke er akseptert, mener Aukrust.

Han viser også til bakteppet med Bærums historie knyttet til terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011 og drapet og terrorangrepet mot moskeen på Skui 10. august 2019. 

– Sian har rett til å komme med sine ytringer, men det er fint å ikke være enig. Det er opprørende at disse meningene finnes, sier Aukrust.

Stor avstand

Sian-leder Lars Thorsen sier de er fornøyd med markeringen i Sandvika.

– Folk hørte hva vi sa, og responderte på det. Men det var dumt at avstanden mellom der vi sto og de som hørte på var så stor, da får man ikke noe direkte kommunikasjon, sier han.

Seks personer er anmeldt etter å ha skapt bråk i forbindelse med lørdagens demonstrasjon.

Foruten dette gikk det fredelig for seg i Sandvika sentrum lørdag.

– Det er fint at alle parter ytrer seg på en lovlig måte, sier politiets innsatsleder Torgeir Brenden.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.