Næringslivet, frivilligheten, staten og kommunen står sammen bak prosjektet Globale Bærum. Målet er å skaffe 1.000 innvandrere jobb i løpet av tre år innen 1. april 2021.
LES OGSÅ: Wassen sendte over 300 søknader før hun fikk fast jobb
– 152 innvandrere fra et tredvetall nasjoner har fått jobb i løpet av de første fire månedene. Vi er på rett vei, forteller Nav-sjefen i Bærum, Edel Hegerholm.
Mener mangfold lønner seg
Prosjektet er blitt lagt merke til nasjonalt, og i Arendal skal de ha stand hele uken – sammen med de andre aktørene i styringsgruppen: Bærum Næringsråd, Bærum kommune, Nav Bærum, Bærum Røde Kors, Rema 1000, Aleris, Gammel Nok, Bærum Arbeidssenter og Flyktningkontoret.
LES MER: De har sendt 1.600 jobbsøknader – ingen av dem er blitt ansatt
Onsdag ettermiddag har de et eget arrangement med samtale mellom Nav-direktør Sigrun Vågeng, kommunaldirektør i Bærum, Kristin Nilsen, direktør for Aleris kompetanse, Reidar Christensen, og Bærums næringssjef Tore Gulli. De skal snakke om fordelene ved å tenke mangfold i ansettelsesprosesser og drøfte hvorfor mangfold lønner seg.
Det er også produsert to filmer hvor to av dem som er kommet i arbeid forteller om sin reise fra Brasil og India. Filmene vil bli vist på standen og Facebook.
LES OGSÅ: Sanner: – Bærum må se til Asker og lære
Tett i tett med samfunnstopper
Folkene bak Globale Bærum er ikke alene om å delta på Arendalsuka, som startet mandag og varer til lørdag. På arrangementet samles et meget stort antall aktører innen norsk politikk, samfunns- og næringsliv.
Flere titall personer og virksomheter fra Asker og Bærum deltar gjennom foredrag og debatter, seminarer og workshops. Programmet inneholder over 1.000 ulike temaer og innslag, og en gjennomgang Budstikka har gjort viser at blant andre følgende kjente lokale navn er i ilden bare i løpet av de to første dagene:
- Telenors konsernsjef Sigve Brekke og administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge er involvert i flere temaer, blant annet om hvorfor norske ledere er så fraværende i samfunnsdebatten, kunstig intelligens, hvordan vi skal skape de nye jobbene - og om roboter skal passe på bestemor.
- Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen fra Eiksmarka snakker om hvordan innovasjonsekspertene i offentlig sektor lykkes.
- Kimberly Lein-Mathisen, sjef i Microsoft Norge på Lysaker, Terje Strøm fra Bærums Verk, sjeføkonom og partner i Ny Analyse, og Grete Aspelund fra Bekkestua, sjef i Sweco Norge, er blant dem som snakker om digitalisering og innovasjon i forbindelse med lanseringen av et Omstillingsbarometer.
- Erik Plathe, seniorplanlegger i Asplan Viak i Sandvika, snakker om attraktiv og klimavennlig bolig- og stedsutvikling.
- Veidekke-sjef Arne Giske fra Nesbru er med på å debattere om innleie har en plass i norsk arbeidsliv.
- Karl Eirik Schjøtt-Pedersen fra Hosle, sjef i bransjeforeningen Olje og Gass deltar i debatten om hvem som bestemmer når den siste oljeresten står på spill.
- Tom Staavi fra Jar, informasjonsdirektør i Finans Norge, og representanter fra Fornebu-bedriften Accenture er med på å snakke om hvordan (r)evolusjonen av penger vil påvirke samfunnet og individet.
- Peggy Hessen Følsvik fra Blommenholm, nestleder i LO, er med på å snakke om hva norske studenter lærer om partssamarbeidet.
- Katia Valerie Banoun fra Haslum, daglig leder i Lyskultur på Lysaker, snakker om hvordan lysdesign re-former arkitekturen.
- Jon Sandnes fra Høvik, sjef i Byggenæringens Landsforening. Christian Nørgaard Madsen fra Lommedalen, sjef i Multiconsult, og Harald V. Nikolaisen fra Jar, sjef i Statsbygg, deltar i debatt om kostnadsoverskridelser i offentlige bygge- og anleggsprosjekter.
- Atle Kigen fra Fornebu, kommunikasjonsdirektør i Aker på Fornebu, deltar i en debatt der industrien møter politikken.
- Kristin Færøvik, sjef i Lundin Norway på Lysaker, deltar i debatt om det norske arbeidslivet i 2022.
- Petter Nome fra Asker, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, snakker om hvordan netthandelen påvirker norsk næringsliv og transportnæring.
- Carl O. Geving fra Eiksmarka, sjef i Norges Eiendomsmeglerforbund, er med i debatt om dagens unge og boligmarkedet.
- Pia Martinsen Mellbye fra Bekkestua, sjef i McDonalds Norge, og NHH-professor og markedsføringsekspert Tor W. Andreassen fra Slependen, er med på debatt om jobbene våre blir borte med digitaliseringen.
- Bjørn Haugland fra Nesøya, bærekraftdirektør i DNV GL på Høvik, og Mai Oldgard, bærekraftdirektør i Telenor på Fornebu, debatterer bærekraftsmålene og næringslivets rolle.
- Silvija Seres fra Hosle, investor og rådgiver i Technorocks på Fornebu, snakker om hvilke muligheter blockchain og kunstig intelligens gir.