Jeg kan ikke se at denne type usakligheter tjener debatten. Da bør vi gjøre noe med det.

Ole Jacob Johansen i Asker Frp påstår at «barn utnyttes i propagandaøyemed» og at klimademonstrasjonen handlet om å «manipulere massene»: Frp-topp knyttet miljøengasjert ungdom til nazipropaganda.

Han får følge av partikollega Trond Ellingsen som også møter barns klimaengasjement med null respekt, og samtidig kaller de fleste lærere for «venstrevridde». Ellingsen trekker linjer mellom «manipulerte barn» og scener «fra Syria der barn skyter eller skjærer hodet av bakbundede fanger».

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim omtalte demonstrasjonene som «hysteri».

Johansen og Ellingsen er vant med å snakke først og fremst til egen menighet. De vil ikke anerkjenne at klimaendringene krever politisk handling. Ellingsen er styremedlem i det innvandringskritiske nettstedet document.no, kjent for å ha vært et av Behring Breviks favorittnettsteder.

Det å avspore debatten ved å snakke om helt andre tema er en kjent strategi. Men det krever et uvanlig dårlig gangsyn å angripe Greta Thunberg rett før og under en gigantisk klimamarkering. Duoen fra Asker Frp virker ikke å være i kontakt med begivenhetenes gang i den virkelige verden.

Les også Trond Ellingsens innlegg: Hva med å lære litt realfag i stedet for å klimastreike?

Johansens og Ellingsens ekstreme holdninger forsvinner ikke selv om Johansen tar oppfordringen fra FpU, og blir flinkere til å moderere seg selv på sosiale medier. Johansens raljeringer er symptomer på et mer dyptgående samfunnsproblem. Det er verdt å huske på at høyreradikale krefter alltid vil ha et lokalt utspring. De kommer fra et sted. Likt normaliseringen av ekstreme holdninger alltid skjer gjennom noens ytringer.

Audun Molde: And now this: Johansen og Ellingsen ut

Klassekampens Mimir Kristjánsson poengterte nylig at klimakampen står i fare for å bli en «kulturkrig». Som Kristjánsson skriver; «Vis meg dine klimastandpunkter, og jeg skal nok klare å gjette hva du synes om islam». Det er en fare for at nødvendig klimapolitisk mobilisering svekkes, hvis debatten forsøkes låses i polariseringer mellom ytre høyres standpunkter og økende miljøengasjement.

Derfor er det viktig at det lavmål Ellingsen og Johansen forsøker å dra debatten ned til ikke aksepteres. Meningsfull diskusjon og politikkutvikling blir umulig når utgangspunktet er at etablert forskning avvises, en ikke bedriver kildekritikk og nyhetsoppslag en ikke liker omtales som «fake news».

Har du fått med deg Asker-politikernes oppgjør med Ole Jacob Johansen? Dette er ikke oss!

Utgangspunktet må være at du ikke blir tatt seriøst dersom du mangler evnen til selv å se at du ikke kan sammenligne meningsmotstandere med nazister, eller kaller barns klimaengasjement for hjernevask. For de fleste, inkludert styret i Asker Frp, er det opplagt at innlegget aldri burde ha blitt postet.

Lokalpolitikere i både Asker og Bærum har nå tydelig tatt avstand fra Johansen og Ellingsens ytringer. Det er bra. Jeg kan nemlig ikke se at den type usakligheter Johansen og Ellingsen kommer med tjener noen debatt, og da bør vi gjøre noe med det.

Les mer om saken: