Handling sier mer enn ord! Matbutikkene skryter av hvor bra tiltak de har mot matsvinn, men hvor er disse tiltakene i praksis?

Hvert år kastes det 67.000 tonn spiselig mat fra dagligvarebutikker, og det utgjør hele 15 prosent av alt matsvinn i hele Norge.

Dette er et stort globalt problem, som det er nødt til å gjøres noe med hvis vi skal sikre oss en bærekraftig fremtid.

Vi har valgt å gripe problemet lokalt, her i Asker. Når vi ser gjennom nettsidene til butikkene, ser vi side etter side med skryt av tiltak mot matsvinn. Hvor er disse tiltakene i praksis?

Selv om butikkene i Asker skrøt av tiltak som redusert pris på varer nær utløpsdato, og at de gir mat til veldedighet, så virker det ikke sånn når man er fysisk i butikkene.

Det er kanskje en liten vogn med mat som gjemmer seg i hjørnet, men det er ingen reklamer som sier noe om dette.

Hvordan vil da forbrukere klare å få med seg disse tilbudene og benytte seg av dem?

Enkelte butikker svarte ikke engang da vi prøvde å kontakte dem, mens andre var ærlige om at de rett og slett ikke gjør noen ting for å redusere matsvinnet.

Det er likevel enkelte butikker som er flinke, for eksempel Kiwi Fusdal. De gjør flere tiltak for å minske matsvinn.

Mat som er nær utløpsdato, blir solgt til nedsatt pris, og brød som ikke blir solgt, blir til dyrefor. I tillegg har de samarbeid med hjelpeorganisasjoner.

Dere andre må gjøre det dere lover, for handling sier mer enn ord. La oss jobbe sammen for å sikre at vi tar vare på planeten og våre felles ressurser.

Matsvinnet i Asker har økt med 450 tonn

Forstått?

Forstått?

Budstikkas nyhetspodkast: Hva skjer på E18?

00:00
/
00:00