Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
I dag er det 1. april, og jeg trodde jeg hadde bursdag.
I alle år har jeg levd i den tro at fødselsåret var 1969, og at oppveksten skjedde på Kongsberg.
Heldigvis kan kunstig intelligens korrigere en slik misforståelse på livets vei. Jeg er født 11. februar i det Herrens år 1954, så det er bare å planlegge 70-årslaget.
Jeg har også levd i den villfarelse at jeg er politisk redaktør i Budstikka. Men nei, da, jeg er kjent i inn- og utland som en prisbelønt billedkunstner fra Tønsberg. Både Nasjonalmuseet og Henie-Onstad har stilt ut mine fargesterke malerier.
Politisk redaktør i Budstikka heter visstnok Per Annar Holm, en jeg alltid har forbundet med Aftenposten, og som ingen kan huske har jobbet her.
Kanskje er det likevel best at Holm har jobben, for jeg har også trodd at Lisbeth Hammer Krog representerte Høyre, var ordfører i Bærum og at forgjengeren hennes het Odd Reinsfelt.
Men hva visste jeg? Lisbeth Hammer Krog er ordfører i Trondheim. For Arbeiderpartiet. Og Reinsfelt var i sin tid ordfører i Kristiansand.
Alt det sludderet du har lest til nå, er ikke et animert forsøk på en aprilspøk. Dette er reelle eksempler på svar som verdens raskeste voksende app, ChatGPT, gir, når den blir stilt enkle faktaspørsmål.
Her gis det ikke bare riv ruskende gale svar. ChatGPT gir ulike svar avhengig av hvem som spør.
Nå er det ikke verdens undergang at jeg med et enkelt søk blir 15 år eldre, får ny fødselsdato, nytt fødested og ny yrkeskarriere. Verre er det hvis disse «faktaene» blir tatt for sannhet.
Her gis det ikke bare riv ruskende gale svar. Det gis ulike svar avhengig av hvem som spør.
I mitt søk ble altså Hammer Krog opplyst å være Ap-ordfører i Trondheim. I tillegg var hun eksredaktør i Byavisa. Den som ga meg ideen til denne kommentaren, hadde fått oppgitt at Hammer Krog var ordfører i Skien. Fortsatt for Ap, men også redaktørgjerningen var flyttet. Til Klassekampen.
I et nytt søk dagen etter insisterer ChatGPT på at det ikke finnes noen politiker med navnet Lisbeth Hammer Krog. Derimot er hun en forfatter og oversetter, som har sørget for at Kazuo Ishiguro, Salman Rushdie og Zadie Smith har fått norsk språkdrakt.
Slike svar er naturligvis mer kunstige enn intelligente, og det er fristende å avfeie sprøytet. Men dette er ikke gutteromsprogrammering. Det er svært avanserte verktøy som genererer disse tekstene.
Selskapet OpenAI ble, ifølge Wikipedia, verdsatt til 29 milliarder dollar etter lanseringen av ChatGPT. Verdsettingen preges av at appen allerede har passert 100 millioner brukere, og at Microsoft har spyttet 100 milliarder kroner inn i selskapet.
På motsatt banehalvdel står Google, som har lansert sin egen tjeneste – Bard. Det er med andre ord teknologigigantene som setter inn uvirkelige summer i kampen om å vinne oss brukere.
ChatGPT er allerede svært god til å formulere tekst. Opplysningene, enten det er om Hammer Krog eller min egen kunstner-cv, presenteres i et tydelig språk, fritt for både skrive- og kommafeil. Problemet er at innholdet enn så lenge har så grove mangler, noe som setter betydelige krav til faktasjekk og kildekritikk. Derfor går også debatten for fullt om hvordan skolen skal forholde seg til dette verktøyet.
Hvis barna bruker ChatGPT til hjemmeleksene, er det greit å være årvåken. Stiller du det samme spørsmålet som dem om Bærums ordfører, vil dere sannsynligvis få ulike svar. For i fredagens søk var Hammer Krog igjen tilbake i politikken. Som Ap-ordfører i Drammen, stortingsrepresentant og politisk redaktør i Drammens Tidende.
Alternativt kan dere oppleve samme svar som en kollega fikk: At Lisbeth Hammer Krog er en avdød, norsk politiker.
Mer om det og ChatGPT kan du lese i Budstikka senere i påsken.
PS! Første utkast til denne teksten ble kladdet for hånd mens Hammer Krog høyst levende ledet kommunestyremøtet i Bærum onsdag.