Mange sperret opp øynene i Asker sentrum i dag da begge ordførerne og flere polititopper troppet opp i finværet, sammen med ledere fra handelsstanden.

Anledningen var at butikken Caoz og senterleder Vivi Olstad på Østerås Senter skulle tildeles "Husfruens nøkkelknippe" for sitt kriminalitetsforebyggende arbeid.

Anmelder alltid

I juryen sitter blant andre politioverbetjent Petter Høgli fra Bærum politistasjon. Han anslår at det stjeles for rundt 600 millioner kroner i Asker og Bærum gjennom året, og tror det i tillegg er store mørketall.

– Vi setter pris på at handelstanden tar ansvar og ikke bare trekker på skuldrene og kaller dette for svinn. Dette er ren kriminalitet. Vær klar over at tyveri av noe til en pris av 10 til 15 kroner kan være begynnelsen på noe mer, og bør også slåes ned på. Innehaveren av Caoz anmelder alle tyverier, de har investert i kameraovervåkning og enda viktigere; de har lært seg å bruke det, sier Høgli.

Han får støtte av seksjonssjef ved Asker politistasjon, Ann-Gørild Kjeldsen.

– De leverer gode bilder sammen med anmeldelsene og legger blant annet merke til hva folk har på seg. Dermed kan de gi gode signalementer. Denne butikken utmerker seg som spesielt bra. Vi har mye å gå på i Asker og tror det er mye mer tyveri her enn det som blir anmeldt, sier Kjeldsen.

LES OGSÅ: Stjal Porsche på Nesøya – krasjet med politiet i Kristiansand 

Forbilder

Også leder Asker Sentrum, Vibeke Glosli, understreker hvor viktig dette arbeidet er:

–  Disse er gode forbilder for andre butikker og gjør et svært viktig arbeid. Vi har nulltoleranse for tyverier i Asker sentrum, sier Glosli.

Camilla Jacobsen har drevet Caoz, tidligere Mexx, i 13 år, men har aldri vært kjedeeid.   

– Jeg ble veldig overrasket og er kjempeglad for prisen. Det er et viktig arbeid, så det er en ære å bli fremmet i en sånn sammenheng. Det er vi stolte av, sier Camilla Jacobsen som deler æren med ansatt og mor, May Britt Jacobsen.

LES OGSÅ:

Sesong for båttyverier: – Ikke alle er like flinke til å sikre 

–  Altfor mye tyverier

Senterleder på Østerås, Vivi Olstad, får ros av både politiet og ordfører Lisbeth Hammer Krog for å ha lagt ned mye arbeid i kriminalitetsforebygging og for å være en pådriver for Våkn-opp-kampanjen, både blant senterets drivere og ansatte, men også videre oppover i Thon-systemet. En av metodene er å gi kunden et smil og få øyekontakt. Ikke minst å gi god opplæring til ansatte for å forebygge kriminalitet.

 

– Jeg er stolt og fornøyd med at det arbeidet vi gjør blir verdsatt. Butikkene på Østerås Senter er veldig opptatt av kriminalitetsforebygging og samarbeider med hverandre. I dagens drift av butikker, er det ikke så mye vi sitter igjen med under streken så det er viktig å forebygge svinn. Det er altfor mye tyverier, sier Olstad.

– Takk for at dere er årvåkne og følger med, dette er også viktig for Askers innbyggere. Takk for at dere er med og skaper et tryggere lokalmiljø, sa ordfører Lene Conradi i sin tale.

Husfruen i Kristin Lavransdatter

Leder av Handelsstandsforeningen i Asker og Bærum,

Jan Fredrik Larsen, er utdannet både innen kriminologi og sosiologi, og har mer sans for belønning enn straff.

– Tanken med Husfruens nøkkelknippe er å gi en belønning til de som realiserer kriminalitetsforebyggende tiltak. Husfruen i Kristin Lavransdatter  hadde et nøkkelknippe, hun passet på at maten var på plass og at ingen slapp ut før de hadde gjort opp for seg, sier Larsen.

Han gir også gi honnør til Hans Jacob Mathiasen fra Nesøya som har kaligrafert det vakre diplomet og var mannen som unnfanget ideen til Husfruens nøkkelknippe.

LES OGSÅ: Grovt tyveri fra pizzabaker

Husfruens nøkkelknippe

Prisen til de beste kriminalitetsforebyggende medlemsbedrifter i ABHSF – Asker og Bærum handels- og servicebedrifters forening, delt ut. Prisen tildeles hvert år den – eller de forretninger,  som etter juryens vurdering på beste måte har gjennomført anbefalingene i Våkn Opp-manualen.

I juryen sitter: Petter Høgli fra Politiet, John Balcon fra Varner sikkerhet, Kjersti Lilloe-Olsen fra Konfliktrådet i Akershus og Jan-Fredrik Larsen fra Asker og Bærum handels- og servicebedrifters forening.