Under brukernavnet @kurtthepolicedog deler han ulike bilder fra livet sitt, både profesjonelt og privat.

Kurt tar mange selfies, noe følgerne hans ser ut til å like. I løpet av ett år har labradoren fra Fornebu klart å få 1.271 følgere på Instagram.

Skjønt _helt_ narkohund er Kurt ennå ikke. Men forhåpentlig snart. I april skal han opp til godkjenning.

Denne saken sto først på trykk i Askeravisen og Bærumsavisen.

Gjorde det skarpt i tester

Nesten helt siden han ble født, har det vært klart hva som skulle bli Kurts løpebane. Bare syv uker gammel ble han valpetestet, for å avdekke hvilke valper i kullet hans som hadde best potensial til å bli tjenestehund. Kurt hadde dette potensialet.

Etter at han fylte ett år, ble Kurt testet igjen. Denne gangen var det Politihøgskolen som undersøkte om han hadde den mentale kapasiteten som skulle til for videre trening.

Jaktlabradoren scoret høyt på alle områder: vennlig lynne, sterk psyke, trygg i ulike miljøer, responsiv på trening og god på søk. Dermed var det bare å fortsette treningen.

LES OGSÅ: Nå må hunden din i bånd hele året

Slik motiveres han

I dag er Kurt ett år og åtte måneder gammel. Han bor på Fornebu og trener hver eneste dag slik at han forhåpentlig en dag kan bli narkotikahund i politiet. Det målet begynner å nærme seg mer enn noen gang.

LES OGSÅ: Denne vesle hunden vil gjerne komme i kontakt med eieren

I april skal han opp til godkjenning. Den foregår over to uker, og innebærer én uke med testing og én uke med praktisk trening. Da kommer Kurt til å få bli drillet i alt han har trent så mye på: narkotikasøk i leilighet, i bil og i større lager, feltsøk på et stort område ute, spor både i skog og på variert underlag. I tillegg blir han testet i lydighet.

Gjør alt for gummileken

Pappaen og treneren til Kurt er selvsagt også en viktig støttespiller før og under eksamen, men han ønsker ikke å frontes i avisen. Kurt, derimot, har ikke noe imot publisiteten.

Så lenge han har sitt hemmelige «våpen» i bakhånd, er det meste greit for ham. Alt Kurt gjør i treningen, motiveres av denne ene, vidunderlig tingen: den røde gummileken «kong». «Kongen» er Kurts store glede i hverdagen. Den gir livet en ekstra dimensjon.

Når Kurt har mestret en oppgave korrekt, og pappaen hans tar «kongen» opp av lomma, begynner han å logre med hele kroppen, sprekkeferdig av forventning.

LES OGSÅ: Rådyr måtte avlives – hundeeiere får pekefingeren

Øver med halvsøsteren

Dagen i dag er ikke noe unntak. Kurt er på trening i Kjørboparken bak politihuset i Sandvika. Halvsøsteren hans, Dixi, som ble godkjent narkotikahund for tre år siden, og eieren hennes, politioverbetjent Linda Medalen, er også med.

Dixi er forbildet til Kurt. De konkurrerer og motiverer hverandre til å alltid prestere litt bedre. Men de trener ikke på likt. Når den ene skal i ilden, må den andre vente. Det er alltid en tålmodighetsprøve.

LES OGSÅ: Mia (15) utfordrer de voksne hundekjørerne

Viktig samspill

Nå er det Kurt som øver på lydighet med og uten line, mens Dixi må sitte og vente i politibilen.

Kurt er som limt inntil benet på pappa. Hvis han går et skritt frem, gjør Kurt også det. Går han et skritt til siden, gjør Kurt umiddelbart det samme.

Slik kommer det også til å være den dagen Kurt begynner å jobbe som narkotikahund i politiet. Han og politipappaen hans blir som en enhet, helt synkronisert og avhengig av hverandre i arbeidet. På fagspråket kalles de en ekvipasje.

LES OGSÅ: Slik så Paul (77) ut etter å ha møtt to løshunder i skiløypen

Når toppen som 4-åring

I jobben som narkotikahund, kommer Kurt til å være med på skolebesøk, dra på ransakelser, være synlig ute i gatene og bli med inn i åpne rusmiljøer. Da er det avgjørende å være sterk også psykisk. Det er heldigvis Kurt. Han tåler godt å jobbe i ulike miljøer, både i høyden og med mye bråk rundt seg.

– Vi har truffet bra med å velge han her. Han er veldig egnet. Nå gjelder det bare å jobbe videre med ham og få mer erfaring. Det er en viktig fase de skal gjennom, påpeker Linda Medalen.

Hun forteller at det er først i fireårsalderen, etter noen års erfaring bak seg, at narkotikahundene når toppen profesjonelt.

Kurt logrer ved siden av henne. Han har bestått formiddagens øvelse. Nå venter belønningen. Den røde «kongen» flyr gjennom luften. Kurt tar sats, bykser frem og flyr etter.