Høyre står knallsterkt i Asker og Bærum. Tre og en halv måned før valget får partiet rent flertall i begge kommunene på en fersk meningsmåling for Budstikka.

At Høyre skulle få en god meningsmåling nå, har ligget i kortene. Høyre har lenge gjort det godt på nasjonale målinger, og slikt smitter gjerne. Sammenstillinger av disse målingene på pollofpolls.no har lenge gitt en Høyre-oppslutning over 50 prosent i våre kommuner.

Dessuten viste Budstikkas ordførermåling i fjor at Asker og Bærum har to av landets aller mest populære ordførere i Lene Conradi og Lisbeth Hammer Krog. Lite tyder på at det har forandret seg.

For de færreste andre partiene er det mye å glede seg over med unntak av SV i Asker og Industri- og næringspartiet i Bærum.

For regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er dette en krisemåling. Arbeiderpartiet mister to mandater i begge kommunene med et slikt resultat, mens Senterpartiet kan bli redusert til én representant i Asker og radert ut av kommunestyret i Bærum.

Begge disse partiene får en tøff jobb med å snu trenden frem til valget 11. september.

Det gjør også de partiene som samarbeider med Høyre. I Asker er det Senterpartiet, Venstre og KrF som risikerer å miste innflytelse med et rent Høyre-flertall, i Bærum er det Venstre, Fremskrittspartiet og KrF.

Akkurat nå kan det ligge an til en kamp der det blir Høyre mot røkla.

Her er noen andre trekk ved Budstikkas måling med forbehold om feilmarginer:

Asker

 • Arbeiderpartiet blør klart flest velgere til Høyre og taper to mandater. De taper også mye til SV, som sammen med Rødt kaprer ett mandat hver.
 • Høyre henter velgere fra alle partier unntatt SV og Rødt. De tar klart flest fra Ap, men også mange fra Frp.
 • Senterpartiet har desidert flest velgere sittende på gjerdet fra forrige valg, Frp har færrest.
 • MDG mister velgere til fire andre partier, men ingen til Venstre. Til gjengjeld er de partiet som tar flest fra Venstre. Begge partiene mister ett mandat.
 • Pensjonistpartiet er inne i kommunestyret med en representant. De kom også inn i forrige periode, men representanten meldte overgang til Høyre etter mye intern uro. De holder også sistemandatet i målingen.
 • 83 prosent av de som stemte Høyre sist, sier de vil stemme på partiet igjen. Lavest velgerlojalitet har Senterpartiet med 26 prosent.

Bærum

 • Venstre har ved en rekke anledninger utfordret samarbeidspartiet Høyre i plansaker denne perioden uten å betalt for det i denne målingen. Høyre henter klart flest av sine velgere fra Venstre, mens Venstre kun henter velgere fra MDG.
 • Ap taper flest velgere til Høyre, og ligger an til å miste to av åtte representanter. Kun 144 stemmer skiller Ap fra å ta sistemandatet fra Høyre.
 • 89 prosent av de som stemte Høyre sist, sier de vil stemme på partiet igjen. Lavest velgerlojalitet har Senterpartiet med 33 prosent.
 • SV øker i målingen med ett mandat. De henter flest velgere fra Venstre og Arbeiderpartiet.
 • MDG henter flest velgere fra Venstre, men klart flere går motsatt vei.
 • Senterpartiet har flest gjerdesittere, Frp færrest.
 • Industri- og næringspartiet (1,8 prosent) er inne i kommunestyret på denne målingen. De og Andre partier henter flest velgere fra Frp, dernest Høyre.

Om Dag Otter Johansen

Dag Otter Johansen er politisk redaktør i Budstikka. Han er bosatt på Drengsrud i Asker og har vært ansatt i Budstikka siden 1996.

Politisk redaktør har ansvaret for meningsinnholdet i Budstikka, både mediehusets egenproduserte lederartikler og kommentarer, samt eksterne bidrag.

Du kan lese flere kommentarer her.